Κριτική στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για την ίδρυση ανώνυμης εταιρείας για την ανάπλαση της Αθήνας, άσκησαν οι εμπλεκόμενοι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς.

Κύριο επιχείρημα τους ήταν το γεγονός ότι η κυβέρνηση μεταβιβάζει κεντρικές αρμοδιότητες σε μια ανώνυμη εταιρεία.

Ειδικότερα, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, τόνισε ότι ο δήμος του θα πρέπει να αποφασίζει για την Αθήνα, ιδίως καθώς οι παρεμβάσεις γίνονται στην καρδιά της πόλης, όπως τα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και του «εμπορικού τριγώνου».

Όπως είπε, ο ίδιος θα περίμενε από μια κυβέρνηση που ήρθε με μεταρρυθμιστική πνοή, να ασχοληθεί με το θέμα της μητροπολιτικής διακυβέρνησης. Ο κ. Καμίνης πρότεινε να αναλάβει ένας φορέας, που με ευθύνη του δήμου Αθηναίων θα αναλάβει τον συντονισμό των έργων, ενώ καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι δεν προηγήθηκε σοβαρή διαβούλευση με τον δήμο και τους άλλους αρμόδιους φορείς, και ο δήμος δεν ενημερώθηκε εγκαίρως για το νομοσχέδιο.

Απαντώντας στο υπουργό Μεταφορών, Χρ. Σπίρτζη σχετικώς με το υπό κατάληψη οικόπεδο στην οδό Ναυαρίνου στα Εξάρχεια, δήλωσε ότι αν η αστυνομία διασφαλίσει στον δήμο Αθηναίων ότι μπορεί να κάνει τη δουλειά του, θα διατηρήσει τη σύμβαση που είχε υπογράψει ο προκάτοχός του Νικήτας Κακλαμάνης.

«Προωθείτε την απορρύθμιση, είναι θεσμική οπισθοδρόμηση» είπε ο γενικός διευθυντής της ΚΕΔΕ, Βαγγέλης Πάνου, και ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Να ξεκινήσει διάλογος για την μητροπολιτική διακυβέρνηση, ζήτησε η αντιπεριφερειάρχης του Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Ερμιόνη Κυπριανίδου, επισημαίνοντας την ανάγκη συστράτευσης με τον πρώτο και δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καλαφούτης, ζήτησε τη συμμετοχή του Εμπορικού Συλλόγου στους τεχνικούς συμβούλους της νέας εταιρείας.

«Μου θυμίζει εταιρείες που φτιάχνονταν κάποτε στο παρελθόν για να βουλευτούν κάποιοι», είπε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, ο οποίος και ζήτησε να πληροφορηθεί ποια έργα θα κάνει η νέα εταιρεία, πόσο χρόνο θα πάρουν και γιατί αυτά δεν γίνονται με τις υπάρχουσες δομές.

Το μέλος της Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Μαρία Ευαγγελίδου, είπε ότι η χρόνια πρακτική της αποσπασματικότητας έχει κοστίσει και οικονομικά και διοικητικά. Πρέπει να δούμε πως θα υλοποιήσουμε σοβαρά μια αναβάθμιση και περιφερειακών δήμων, είπε η πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, Αικ. Τόνια, επισημαίνοντας πως η εταιρεία που ιδρύεται δεν μπορεί να το κάνει αυτό.