• Αναζήτηση
 • Σκουρλέτης: Με απλή αναλογική τον Οκτώβριο 2019 οι εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση

  Την δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου του 2019 με απλή αναλογική, θα γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, ανακοίνωσε και επίσημα από το βήμα του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Την δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου του 2019 με απλή αναλογική, θα γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, ανακοίνωσε και επίσημα από το βήμα του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.
  Το νομοσχέδιο, όπως είπε ο κ. Σκουρλέτης θα έρθει τις επόμενες μέρες για διαβούλευση, αλλά δεν ανακοίνωσε το πότε θα δημοσιοποιηθεί παρά τον καταιγισμό των ερωτήσεων που δέχθηκε από τους συνέδρους με προεξάρχοντα τον Γ. Πατούλη.
  Οι πρόεδροι Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος ( ΕΝΠΕ), Γιώργος Πατούλης και Κώστας Αγοραστός, ζήτησαν από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις προσθέσεις της ως προς την αυτοδιοίκηση και να δημοσιοποιήσει το επίμαχο νομοσχέδιο, δίνοντας επαρκή χρόνο διαβούλευσης, τουλάχιστον δυο μηνών.
  «Δεν θα παράσχουμε πολιτική νομιμοποίηση σε διαδικασίες «εξπρές» ψήφισης του νομοσχεδίου» του υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε με έμφαση ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ. Ο κ. Αγοραστός πρόσθεσε ακόμη ότι ο διάλογος αυτός δεν πρέπει να διεξαχθεί «με συμπλεγματικές λογικές και ιδεοληπτικές αγκυλώσεις».
  Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι δεν θα γίνει αποδεκτή «εικονική διαβούλευση. Θέλουμε καθαρές θέσεις -να ξεκαθαρίσετε τις θέσεις σας», είπε αναφερόμενος στον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη.
  Περισσότερο χρόνο για διαβούλευση, ζήτησαν επίσης τόσο ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης όσο και οι πρόεδροι της ΚΕΔΕ .
  «Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί με την πρόταση της κυβέρνησης», είπε στην ομιλία του ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Δεν μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε λογιών-λογιών μειοψηφίες να εξουσιάζουν τους δήμους και τις περιφέρειες. Ειδικά που υπάρχουν μειοψηφίες, οι οποίες πετροβολούν την πολιτική», πρόσθεσε.
  «Το σύστημα της απλής αναλογικής θα φέρει ευρύτατες πλειοψηφικές συναινέσεις, οι οποίες αντιστοιχούν στην κοινωνία», δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης, ο οποίος πήρε αμέσως μετά, τον λόγο.
  Από τις «νέες πλειοψηφικές» που θα διαμορφωθούν σε δήμους και περιφέρειες θα επιλέγονται – σύμφωνα με το νομοσχέδιο που προετοιμάζεται – οι αντιπεριφερειάρχες και οι αντιδήμαρχοι.
  Όπως έχει γίνει γνωστό, το νομοσχέδιο, θα περιλαμβάνει:
  – Αποσυσχέτιση ευρωεκλογών από τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
  – Καθιέρωση απλής αναλογικής.
  – Στο πλαίσιο της απλής αναλογικής θα δίνεται η δυνατότητα στον περιφερειάρχη και στο δήμαρχο να ορίζει αντιπεριφερειάρχες και αντιδημάρχους.
  – Ενιαία ψηφοδέλτιο για κοινότητες έως 500 κατοίκους.
  – Καθιέρωση θεσμού δημοψηφισμάτων.
  – Δυνατότητα λευκής ψήφου.
  – Ίδρυση κοινωφελών επιχειρήσεων από ΟΤΑ.
  – Καθιέρωση Ελεγκτή Νομιμότητας.
  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk