Για καθαρό πλέον Σαρωνικό έκαναν λόγο οι συμμετέχοντες στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο υπουργείο Ναυτιλίας για τα αποτελέσματα της μελέτης του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών μετά την επιχείρηση για την απορρύπανση του Σαρωνικού Κόλπου, μετά το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ».

«Η αντιμετώπιση και διαχείριση του ναυαγίου που έγινε από όλους και ο συντονισμός, είχε άμεσο αποτέλεσμα μέσα σε τρεις περίπου μήνες και προλάβαμε καταστάσεις που θα ήθελαν πολύ περισσότερο χρόνο για να ιαθούν», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής. Τόνισε ακόμη ότι αυτό δεν είναι δικό του συμπέρασμα αλλά το υιοθετούν διεθνείς ναυτιλιακοί οργανισμοί αλλά και το Διεθνές Ταμείο Αποζημιώσεων Απορρύπανσης Πετρελαίου, που όπως είπε, προέγκρινε ήδη 51 εκατ. ευρώ προκειμένου να πληρωθούν ζημίες που έχουν υποστεί φορείς ιδιωτικοί και επιχειρήσεις.
Ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Διονύσης Καλαματιανός είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί περίπου 100 αιτήσεις στο συγκεκριμένο γραφείο αποζημιώσεων για τη ρύπανση εκ των οποίων έχουν ήδη διεκπεραιωθεί 36.
Ο υπουργός Ναυτιλίας πρόσθεσε επίσης ότι έχει επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο 1.200.000 ευρώ στην πλοιοκτήτρια εταιρεία του ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ για τη θαλάσσια ρύπανση που προκλήθηκε, ενώ παρέπεμψε στις εισαγγελικές αρχές ως προς τη διερεύνηση του ναυαγίου.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός υπενθύμισε ότι το ΕΛΚΕΘΕ παρακολούθησε από την πρώτη στιγμή μετά το ναυάγιο τις μετρήσεις στη θαλάσσια περιοχή έχοντας διαχρονική αποτύπωση των μετρήσεων, ενώ πρόσθεσε, ότι σε όλη την πορεία της διαχείρισης της απορρύπανσης χρησιμοποιήθηκαν μέθοδοι καινοτόμοι και φυσικοί χωρίς καμία χρήση χημικών προϊόντων απορρύπανσης.
«Τέτοια ολοκληρωμένη παρακολούθηση του προβλήματος της ρύπανσης δεν υπήρξε ποτέ σε κανένα άλλο ναυάγιο όσα ναυάγια και αν φέρει κανείς στη μνήμη του» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί είχαμε δεσμευθεί ότι θα ενημερώσουμε του Έλληνες πολίτες».
Συμπλήρωσε ότι σε γενικές γραμμές δεν έχουμε ουσιαστικά προβλήματα ούτε στην παραλία ούτε στη θάλασσα ούτε στο βυθό, προσθέτοντας ότι πολλά από τα αποτελέσματα του ΕΛΚΕΘΕ χρήζουν και επιστημονικής συζήτησης αλλά και γενικότερα η διαχείριση του ναυαγίου.
Ο πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ Σπύρος Μαυράκος είπε ότι το ΕΛΚΕΘΕ είναι ο αρμόδιος δημόσιος φορέας για την αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης από πετρέλαιο και ανέλαβε τις μετρήσεις για τις επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον.
Δήλωσε ότι στις 05/04 παραδόθηκε η τελική επιστημονική έκθεση και η μελέτη των βραχυμεσοπρόθεσμων επιπτώσεων από μετρήσεις και παρατηρήσεις η οποία κινήθηκε σε τέσσερις άξονες και εκπονήθηκε από το ινστιτούτο ωκεανογραφίας.
Σημείωσε ότι ο πρώτος άξονας ήταν η καταγραφή της χημικής ρύπανσης σε θαλασσινό νερό και ιζήματα, ο δεύτερος η εκτίμηση της οικολογικής κατάστασης της περιοχής ο τρίτος η πιθανή βιοσυσσώρευση ρύπων που προέρχονται από το ατύχημα και ο τέταρτος οι επιδράσεις των επιπτώσεων στου θαλάσσιους οργανισμούς και η αποτύπωση της κατάστασης του πυθμένα και διερεύνηση τυχόν παρουσίας πετρελαϊκών κατάλοιπων.
Ανέφερε ότι τα γενικά συμπεράσματα που προέκυψαν από την επιστημονική μελέτη είναι τα εξής:
-Οι κύριες επιπτώσεις του ατυχήματος περιορίστηκαν στην παράκτια ζώνη και ιδιαίτερα της Σαλαμίνας της Γλυφάδας και ελληνικού και μόνο για την περίοδο των τριών πρώτων μηνών μετά τη διαρροή του πετρελαίου.
-Μετά το Δεκέμβριο του 2017 φαίνεται ότι σε όλη την ακτογραμμή δεν υπήρχαν πλέον σημαντικά ευρήματα σε ότι αφορά την παρουσία πετρελαϊκών υδρογονανθράκων.
-Η οικολογική κατάσταση της περιοχής με βάση τις βιοκοινωνίες ζωοβένθους και φυτοβένθους δεν είχαν επηρεαστεί.
-Οι θαλάσσιοι οργανισμοί φαίνεται ότι δεν έχουν επηρεαστεί ενώ δεν βρέθηκαν ενδείξεις βιοσυσσώρευσης ρυπογόνων ουσιών που προέρχονται από το ναυάγιο. Σε ότι αφορά το θαλάσσιο πυθμένα δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη κατάλοιπων πετρελαιοειδών.
Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Βασίλης Λυκούσης είπε ότι προτείνεται για τη μακροπρόθεσμη μελέτη της περιοχής να σκαναριστεί σε βάθος κάτω των 20 μέτρων όλη η θαλάσσια περιοχή που επλήγη από τη ρύπανση.
Υπενθυμίζεται ότι με πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υγείας επιτρέπεται η κολύμβηση σε όλες τις ακτές που επλήγησαν από τη ρύπανση ενώ σε ότι αφορά την αλιεία ο υπουργό Ναυτιλίας παρέπεμψε στο αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Περίληψη της τελικής έκθεσης που υπεβλήθη στο ΥΝΑΝΠ

Η παρουσίαση που έκαναν τα στελέχη του ΕΛΚΕΘΕ