«Στόχος είναι να αποδείξουμε ότι η Ελλάδα είναι εδώ, είναι ασφαλής, ότι ο τουρισμός έχει εκτοξευτεί στα ύψη. Θέλουμε να εμπεδώσει ο κάθε ξένος επισκέπτης, τι πραγματικά σημαίνει Ελλάδα. Ενωμένοι θα βοηθήσουμε την ελληνική οικονομία, καθώς δύο είναι οι πυλώνες της: H ναυτιλία και ο τουρισμός».

Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού κ. Αντώνης Στελλιάτος κατά την παρουσίαση του 17ουEast Med YachtShow, της έκθεσης τουριστικών σκαφών που διοργανώνεται για τρίτη χρονιά στη Μαρίνα Ζέας, στον Πειραιά, από 3 έως τις 6 Μαΐου 2018.

Στην παρουσίαση που έγινε την Τετάρτη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά συμμετείχαν επίσης ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης και ο Διευθυντής της «Μαρίνα Ζέας» κ. Άγγελος Κόπιτσας.
Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης:Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Πρόεδρος της ΟΚΕ και Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Γιώργος Βερνίκος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Βασίλης Κορκίδης, ενώ η υπεύθυνη για τη διοργάνωση του East Med Yacht Show κυρία Καλλιόπη Ευσταθίου μίλησε αναλυτικά για το οργανωτικό μέρος του 17ουEast Med Yacht Show.

Ο Δήμαρχος Πειραιά, υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι το East Med Yacht Show είναι μία από τις πιο σημαντικές, προβεβλημένες και με κύρος διοργανώσεις που διεξάγονται στον Πειραιά και συμπλήρωσε ότι συγκεντρώνει τους κυριότερους επαγγελματίες στον τομέα του γιώτινγκ, Έλληνες και ξένους και αποτελεί πόλο έλξης.

Στη διάρκεια της έκθεσης -συνέχισε – θα ενημερώνονται οι επισκέπτες για αξιοθέατα, μουσεία, διασκέδαση και την αγορά του Πειραιά. Γι’ αυτό είπε ότι στηρίζει το East Med Yacht Show και χαρακτήρισε τη διοργάνωση ως μια δράση εξωστρέφειας.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ενίσχυση της προσπάθειας που κάνει η Δημοτική Αρχή για την ανάδειξη του Πειραιά ως τουριστικού προορισμού, που σε αυτό συμβάλλει και η επιτυχημένη πορεία του East Med Yacht Show.

Χαρακτήρισε τον τουρισμό, τη θάλασσα και την ναυτιλία ως βασικούς πυλώνες ανάπτυξης για την πόλη του Πειραιά. Κάνοντας μια αναδρομή στην τουριστική καμπάνια Destination Piraeus επεσήμανε ότι έχει θετικά αποτελέσματα και πρόσθεσε ότι χρειάζονται κι άλλες συνέργειες μεταξύ πολλών διαφορετικών ανθρώπων και φορέων της πόλης.

Ο κ. Στελλιάτος έκανε μια ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε αναφέροντας ότι μετά από 10 χρόνια κρίσης στις ναυλώσεις των ελληνικών επαγγελματικών τουριστικών σκαφών, σήμερα μπορούμε να πούμε ότι σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2017 βρίσκεται στο 80-100%. Κυρίως εξαιτίας του ότι η Ελλάδα παραμένει μια ασφαλής χώρα, μέσα στο αλαλούμ που γίνεται στην περιοχή μας, καθώς και λόγω της αμέριστης βοήθειας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και συγκεκριμένα του Υπουργού και των ενεργειών του Λιμενικού Σώματος για την πάταξη των παρανόμων ναυλώσεων, που είναι και ο βασικός λόγος που τα ελληνικά σκάφη δεν παραμένουν δεμένα στις Μαρίνες όπως τόσα χρόνια.

Επίσης, τόνισε χαρακτηριστικά ότι το 17o East Med Yacht Show 2018, θα είναι το μεγαλύτερο show που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια, καθώς θα έχουμε όλη η γκάμα των επαγγελματικών ελληνικών σκαφών, εικοσάμετρα ταχύπλοα, catamaran, ιστιοπλοϊκά, παραδοσιακά σκάφη χτισμένα με τα Ελλήνων καραβομαραγκών σε Πέραμα, Κοιλάδα και Σύρο και mega yachts των 50-60 μέτρων. Επιπλέον, οι φετινοί εκθέτες θα φτάσουν τους πενήντα από όλες τις κατηγορίες επαγγελματιών που έχουν σχέση με τον θαλάσσιο τουρισμό.

«Σας περιμένουμε όλους 3-6 Μαΐου στην Μαρίνα Ζέας στον Πειραιά. Ενωμένοι θα βοηθήσουμε την ελληνική οικονομία, στηρίζοντας δύο από τους βασικούς πυλώνες της, τη Ναυτιλία και τον Τουρισμό».

Ο Διευθυντής της Μαρίνας Ζέας επισήμανε τη συμβολή της μαρίνας στο East Med Yacht Show, η οποία φιλοξενεί την έκθεση για τρίτη χρονιά και εξασφαλίζοντας τους απαιτούμενους χώρους για τον ελλιμενισμό των σκαφών και την τοποθέτηση περιπτέρων, ενώ διαθέτει και το προσωπικό της για τις ανάγκες αυτού του μεγάλου event.

«Έχουμε πλέον συνδέσει το όνομα μας, με την διεξαγωγή μίας από τις σημαντικότερες εκθέσεις διεθνώς για τον θαλάσσιο τουρισμό. Σκοπός μας είναι πάντοτε να συμβάλουμε στις προσπάθειες ανάδειξης του θαλάσσιου τουρισμού και του Πειραιά και προσπαθούμε να ανταποκρινόμαστε όπου και όποτε μας ζητηθεί».

Η Μαρίνα Ζέας αποτελεί προορισμό για εκατοντάδες διερχόμενα και μόνιμα σκάφη αναψυχής κυρίως λόγω της Ιστορικής της σημασίας της, της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών της και του γεγονότος ότι βρίσκεται στην καρδιά της πόλης του Πειραιά, προσφέροντας έτσι στους πελάτες και στα πληρώματα των σκαφών αμέτρητες δυνατότητες και συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην τοπική οικονομία.

Ο κ. Κουρουμπλής, ανέφερε χαρακτηριστικά πως ο Πειραιάς έχει μπει σε ένα εκρηκτικό δρόμο ανάπτυξης κυρίως λόγω του λιμανιού, που συνδέει την ενδοχώρα και την Ευρώπη με την Μέση και την Άπω Ανατολή και αποκτά μέρα με τη μέρα μεγαλύτερη δυναμική. Η Ελλάδα παραμένει μια χώρα ασφαλής, που συνδυάζει πολλά στοιχεία που μπορούν να συμβάλουν στην προσπάθεια ανάπτυξης του τουρισμού που γίνεται σήμερα. Η προβολή που θα επιτευχθεί μέσω του East Med Yacht Show, θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους όσους εμπλέκονται στα ζητήματα αυτά να δουν από κοντά την ανάπτυξη που υπάρχει στο χώρο του yachting.

«Είναι ένας χώρος που μπορεί να προσφέρει πολλά στην ελληνική οικονομία και ως Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, είμαστε έτοιμοι να τον στηρίξουμε με κάθε τρόπο, να καταπολεμήσουμε την ανομία, να επιχειρήσουμε τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου και να αποκαταστήσουμε το πλαίσιο που πρέπει να διέπει την δραστηριότητα των επαγγελματιών στο χώρο του αυτό. Είμαι βέβαιος πως θα είναι μια επιτυχημένη έκθεση τουριστικών σκαφών αναψυχής, καθώς όλοι στον Δήμο Πειραιά έχουμε μια φιλοδοξία, ο Πειραιάς να πάρει τα χαρακτηριστικά μιας σύγχρονης και οικονομικά αναπτυσσόμενης πόλης».

Ο κ. Βερνίκος έδωσε έμφαση στην τοποθεσία του Πειραιά, σημειώνοντας ότι είναι μια πόλη που ψάχνει να βρει την ταυτότητά της μέσα σε μια δύσκολη περίοδο και κάτω από δύσκολες συνθήκες. «Σωστά η δημοτική αρχή προσανατολίζεται σε ένα δρόμο ανοιχτό προς τη θάλασσα. Το άνοιγμα της πόλης του Πειραιά και στις νέες τεχνολογίες και σε οτιδήποτε έχει σχέση με τη θάλασσα που αποτελεί το φυσικό εφαλτήριο για να έχει κανείς πρόσβαση στον πλούσιο νησιωτικό και θαλάσσιο ελλαδικό χώρο. Μέσα σε αυτή τη λογική το East Med Yacht Show, συμβάλει στην ανάπτυξη της πόλης του Πειραιά. «Όλοι μαζί να προσπαθήσουμε τις δύσκολες αυτές ώρες, η χώρα μας να σταθεί όρθια. Μέσα στη κρίση ο θαλάσσιος τουρισμός αναδείχθηκε ως το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα για την χώρα μας».

Επιπλέον ο κ. Β. Κορκίδης, επισήμανε: «…Ο κλάδος του Yachting αποτελεί βασικό παράγοντα ενίσχυσης του θαλάσσιου τουρισμού στη χώρα μας, δεδομένου ότι η «πολυνησία» και οι αμέτρητες παραλίες προκαλούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στους απαιτητικούς πελάτες του. Ο εκσυγχρονισμός ελέγχου σκαφών και η εξυπηρέτηση μαρίνων, με νομιμοποίηση των Υπηρεσιών και στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, είναι άμεσα θέματα που πρέπει να επιλυθούν για να εξελιχθεί η χώρα μας σε πρώτο προορισμό του Yachting.

Σε αυτή την κατεύθυνση, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς έχει ταχθεί υπέρ των περισσότερων επενδυτικών έργων, που περιλαμβάνονται στο «Master Plan» της Ο.Λ.Π. Α.Ε., μεταξύ των οποίων είναι και η κατασκευή επισκευαστικού προβλήτα μεγάλων γιοτ στην περιοχή Γ1 με την εγκατάσταση synchrolift 8.500 τόνων, γεγονός που θα προσελκύσει μεγάλες Θαλαμηγούς με αυξημένες δυνατότητες διαχείμασής τους, κάτι το οποίο συνεπάγεται αύξηση της τουριστικής χρονικότητας. Κοινός στόχος όλων των εμπλεκομένων φορέων πρέπει να είναι η ανάπτυξη του Πειραιά σε ένα σύγχρονο κόμβο επιβατικής και τουριστικής κίνησης…».

Πληροφορίες για το 17ο East Med Yacht Show

Το 17ο East Med Yacht Show 2018, που φιλοξενείται για τρίτη χρονιά στην Μαρίνα Ζέας στον Πειραιά θέτει υψηλούς στόχους και αποσκοπεί:

– στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στα πλοία/σκάφη αναψυχής.

– στη διερεύνηση και δημιουργία συνεργασιών με ξένους φορείς αλλά και με ελληνικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στην Παγκόσμια αλλά και την Ελληνική Τουριστική Αγορά.

– στη βελτίωση της Ελληνικής θέσης στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

– στη προώθηση και τη τόνωση του ποιοτικού θαλάσσιου τουρισμού.

– στη καθιέρωση της Ελλάδας, και πιο συγκεκριμένα του Πειραιά, ως διεθνή τουριστικό προορισμό.

– στη σταθερή ανάπτυξη του δείκτη ανταγωνιστικότητας σε άμεση συνάρτηση με τον κλάδο του ποιοτικού θαλάσσιου τουρισμού.

Η έκθεση αποτελείται από:

Έκθεση σκαφών: 60 σκάφη-μέλη της ΕΠΕΣΤ, επανδρωμένα Motor Yachts, Sailing Yachts, Catamaran & Bareboats, καλύπτοντας όλο το εύρος των σκαφών που διατίθενται προς ναύλωση και προς πώληση στην ελληνική αγορά. Το τμήμα αυτό είναι επισκέψιμο μόνο από τους επαγγελματίες του κλάδου.

Περίπτερα εκθετών: 50 περίπτερα Ελληνικών εταιρειών ναύλωσης σκαφών (τουριστικών πρακτόρων και ναυλομεσιτών), καθώς και εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες στο θαλάσσιο τουρισμό. Το τμήμα αυτό είναι ελεύθερα επισκέψιμο από το ευρύ κοινό.

Την έκθεση επισκέπτονται κάθε χρόνο τουλάχιστον 5000 άτομα ενώ η δραστηριοποίηση των περίπου 5000 πλοίων και σκαφών στο χώρο των επαγγελματικών τουριστικών πλοίων είναι μια αγορά που ενδιαφέρει τους επαγγελματίες του θαλάσσιου τουρισμού ειδικότερα.

H Οργανωτική Επιτροπή της έκθεσης απαρτίζεται από την Ένωση Πλοιοκτητών Σκαφών Τουρισμού (HPYOA) και τον Σύνδεσμο των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA).

Το σαλόνι έχουν θέσει υπό την Αιγίδα τους το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το Ναυτικό Επιμελητήριο της Ελλάδος (ΝΕΕ), ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (EOT), το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ), η Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Πειραιά και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Η διοργάνωση της έκθεσης East Med Yacht Show 2018, πραγματοποιείται από την εταιρεία Trinity Events.