«Η Τουρκία μπορεί να προκαλεί όσο θέλει αλλά τα σύνορα στο Αιγαίο δεν αμφισβητούνται» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ υποστήριξε για μία ακόμη φορά ότιδεν επιβεβαιώνεται η υποστολή σημαίας από τους Τούρκους σε βραχονησίδα μας και ανέφερε πως η πολιτική των διαρκών προκλήσεων και της όξυνσης δεν έχει βοηθήσει την Τουρκία.

Για το περιστατικό με τις σημαίες και τους τρεις νεαρούς, υποστήριξε πως «το σύνολο του πολιτικού συστήματος λέει ότι η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται από ιδιώτες αλλά από συντεταγμένα όργανα της πολιτείας».

«Η Τουρκία χάνει διαρκώς έδαφος. Πρέπει να καταλάβει ότι η ρητορική της όξυνσης, δεν της έχει πάει καλά και να μην μπλέκει τη σκιά της με το πραγματικό της μπόι», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την ανακοίνωση της ΕΕ για τη στάση της Τουρκίας τόνισε:

«Η ΕΕ πήρε μία σαφή θέση για όσα συμβαίνουν αλλά δεν κάνει τον διαιτητή. Οποιαδήποτε διαφορά με την Τουρκία είναι και θέμα της Ενωσης. Αλλά το γεγονός ότι έχουμε τόσο επιθετική αντίδραση από την πλευρά της Τουρκίας, σημαίνει ότι προφανώς ίδρωσε το αυτί τους».

Σχολιάζοντας το χθεσινό περιστατικό με την επιχείρηση παρενόχλησης του πρωθυπουργικού αεροσκάφους, είπε ότι ζητήθηκε σχέδιο πτήσης, σηκώθηκαν αμέσως ελληνικά μαχητικά και τα τουρκικά απομακρύνθηκαν ενώ δεν υπήρξε καν παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου.

Για τους δύο έλληνες στρατιωτικούς είπε ότι η ελληνική πλευρά κάνει ότι μπορεί για να διευθετηθεί άμεσα το θέμα, ωστόσο είπε πως δεν μπορεί να δώσει χρονικό ορίζοντα για την οριστική επίλυση του ζητήματος.

Για την οικονομία υπερασπίστηκε το «αφήγημα» της καθαρής εξόδους, λέγοντας ότι δεν θα υπάρχει πιστοληπτική γραμμή, 4ο πρόγραμμα και νέες δεσμεύσεις.