Συνταγματικό και νόμιμο έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας το Προεδρικό Διάταγμα για την επένδυση ύψους 1,5 δις ευρώ, στην παραθαλάσσια και δασική περιοχή Έξαρχος του Δήμου Λοκρών της Φθιώτιδας, πλην όμως για να ανάψει η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου το «πράσινο φως», πρέπει να της σταλεί εντός 15 ημερών η σχετική εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης· η οποία και θα αποδεικνύει τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ, με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγήτρια την πάρεδρο την Ελένη Μουριά, με τη γνωμοδότησή της έκρινε ότι είναι συνταγματικές οι διατάξεις του νόμου 4280/2014, που επέφερε τροποποιήσεις στον νόμο 998/1979 για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων.
Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΣτΕ, στις μελέτες στις οποίες περιγράφεται το επενδυτικό σχέδιο, γίνεται αναφορά για πολλαπλά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη στην τοπική και εθνική οικονομία από την επίμαχη επένδυση εκτιμώμενου ύψους 1,5 δις ευρώ. Ως εκ τούτου, η επένδυση έχει στην εθνική οικονομία ζωτική σημασία που υπερτερεί της διαφυλάξεως της δασικής βλάστησης στην επίμαχη περιοχή.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν, ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία με την εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας προς τους αρμόδιους υπουργούς, καθώς εκτιμήθηκε ότι αρμόζει σε επόμενο στάδιο.
Απουσία της, το ΣτΕ έδωσε προθεσμία 15 ημερών προκειμένου αυτή να σταλεί στο δικαστήριο. Η Ολομέλεια θα επανέλθει για να αποφανθεί οριστικά επί του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος.
Οι λεπτομέρειες της επένδυσης
Η επίμαχη περιοχή είναι στις υπώρειες του όρους Χλωμό, κοντά στον Δήμο Ορχομενού, και απέχει από τη θάλασσα περίπου 11 χλμ. Η έκταση ανέρχεται σε 12.351.470 τ. μ., εκ της οποίας έχουν δασικό χαρακτήρα τα 11.910.655 τ. μ.
Οι εγκαταστάσεις – οι οποίες είναι στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της στροφής στα μεγάλα και πολυτελή τουριστικά ξενοδοχεία, τα οποία προορίζονται για επιλεκτικό τουρισμό – προβλέπεται να περιλαμβάνουν ξενοδοχεία πέντε αστέρων, συνολικής δυναμικότητας 8.872 κλινών. Οι 2.990 κλίνες θα είναι στα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και οι 5.882 κλίνες σε 3.306 τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, που μπορεί να πωληθούν ή να εκμισθωθούν μακροχρόνια. Παράλληλα, προβλέπεται η κατασκευή υβριδικού κέντρου υδροθεραπείας και ομορφιάς (spa), συνεδριακό και εκπαιδευτικό κέντρο και κέντρο γαστριμαργικό, θαλασσοθεραπεία, ιαματικές πηγές, γήπεδα γκολφ.
Παράλληλα, προβλέπεται ότι το έργο «ATALANTI HILLS» αναμένεται να δημιουργήσει κατά τον χρόνο κατασκευής του 622 θέσεις εργασίας, ενώ τα 14 πρώτα χρόνια θα δημιουργήσει 5.500 θέσεις εργασίας και κατά την πλήρη λειτουργία του θα δημιουργήσει 8.000 θέσεις εργασίας.
Η επένδυση θα επιφέρει ετήσια έσοδα τα 14 πρώτα χρόνια ύψους 46 εκ. ευρώ και σε πλήρη λειτουργία τα ετήσια έσοδά του θα ανέλθουν στα 150 εκ. ευρώ και μαζί με τις πωλήσεις που θα πραγματοποιούνται θα ανέλθουν στα 184 εκ. ευρώ ετησίως.