«Οι σημερινές δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή ότι οι ελληνοτουρκικές διαφορές δεν είναι ζήτημα του ΝΑΤΟ και ότι το θέμα πρέπει να λυθεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που είναι μέλη της Βορειο-ατλαντικής Συμμαχίας δεν συνάδουν με την γεωπολιτική πραγματικότητα και συμβάλλουν στην επιδείνωση της γεωπολιτικής ασφάλειας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Δημοκρατική Ευθύνη.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «απηχώντας αφενός το καταστατικό της Συμμαχίας, αφετέρου αγνοώντας τις γεωπολιτικές προκλήσεις της Άγκυρας σε βάρος της Ελλάδας, της Κύπρου, της Συρίας και του Ιράκ, ο κ. Στόλτενπεργκ καλείται να αφήσει κατά μέρος τον ρόλο του Ποντίου Πιλάτου στα ελληνο-τουρκικά».

«Ο ίδιος γνωρίζει καλά ότι τα ελληνοτουρκικά αποτελούν μέγα ζήτημα για το ΝΑΤΟ, καθώς απειλούν τη νοτιοανατατολική πτέρυγα της Συμμαχίας σε μια εποχή κρίσιμη για το διαγκωνισμό του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία στα Βαλκάνια και την Αν. Μεσόγειο. Οι ατυχείς δηλώσεις του κ. Στόλτενμπεργκ δεν αναδεικνύουν τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και δεν συμβάλλουν στην ανάσχεση της τουρκικής προκλητικότητας στην περιοχή αλλά την ενθαρρύνουν. Γι’ αυτό καλείται ο ίδιος να ανασκευάσει» αναφέρεται στην ανακοίνωση.