Τη βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει κίνδυνος σύρραξης με την Τουρκία, εξέφρασε ουπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας,

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, «έχουν τα μάτια τους…24 ώστε να αντιμετωπίσουν κάθε απόπειρα γκριζαρίσματος», τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να εκχωρήσει ούτε έναν πόντο κυριαρχίας στην Τουρκία.

Ο υπουργός σημείωσε πως οι προκλητικές τοποθετήσεις τούρκων πολιτικών είναι πρωτίστως «πολεμοχαρείς κορώνες» που μένουν σε επίπεδο ρητορικής, και δεν μετουσιώνονται σε πράξεις.

Αντίθετα, εκτίμησε πως οι προκλήσεις και οι παραβιάσεις της Άγκυρας αποσκοπούν στο να ανοίξουν κεφάλαια συζήτησης που δεν είναι στο συμφέρον της Αθήνας, θέση που έχει διατυπώσει και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Ο κ. Βίτσας δεν ενστερνίστηκε την άποψη πως η Τουρκία θέλει να «πλημμυρίσει» τα νησιά του Αιγαίου με πρόσφυγες και μετανάστες, όμως παραδέχτηκε ότι στρατηγική της ελληνικής πλευράς είναι αν μειωθούν οι ροές προς την ελληνική επικράτεια, οι οποίες είναι αυξημένες.

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε πως πολεμικές επιχειρήσεις – όπως οι πυραυλικές επιθέσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Συρία – πάντα γεννούν νέους πρόσφυγες. Διευκρίνισε όμως πως οι νέες ροές θα επηρεάσουν πρώτα τους γείτονες της Συρίας, όπως την Ιορδανία, κι όχι την Ελλάδα.

Ο κ. Βίτσας επισήμανε πάντως πως η χώρα μας μπορεί να επωμιστεί συγκεκριμένο αριθμό αφίξεων κι ότι επαφίεται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπιστεί τυχόν κρίση.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, προσέθεσε, στόχος είναι να επιταχυνθεί η εξέταση των αιτήσεων για άσυλο ώστε να επαναπροωθούνται γρήγορα στις πατρίδες τους όσοι δεν δικαιούνται προστασία.