Την ανάγκη «σε κάθε χώρα να δυναμώσει η πάλη για να γίνουν τα κομουνιστικά κόμματα μαζικά εργατικά κόμματα» τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Κομουνιστικής Συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη, στο Ευρωκοινοβούλιο.

Στη συνάντηση, την οποία διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, με θέμα «Ο αγώνας του ταξικού εργατικού κινήματος ενάντια στην ΕΕ για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού», έλαβαν μέρος 32 ομιλητές-εκπρόσωποι από 27 χώρες.

Ο κ. Κουτσούμπας κάλεσε σε «ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, που γεννά μόνο φτώχεια, ιμπεριαλιστικούς πολέμους, καταστροφή και προσφυγιά, για τον σοσιαλισμό-κομμουνισμό», ενώ μιλώντας για την Ελλάδα, επισήμανε πως οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης προκάλεσαν «μόνιμες και βαθιές ανατροπές στις κατακτήσεις της εργατικής τάξης».

Επίσης, έθεσε ως στόχο την αναδιοργάνωση της ταξικής πάλης για την προώθηση των συλλογικών συμβάσεων, για κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ και για την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, ενώ έκανε λόγο για «ασθενική και επισφαλή» ανάκαμψη, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στην προ κρίσης περίοδο.

Εξάλλου, ο γγ του ΚΚΕ, σε δήλωσή του μετά το πέρας της Κομμουνιστικής Συνάντησης, εξέφρασε την ανησυχία του για «τις επικίνδυνες εξελίξεις στη Συρία, την ανατολική Μεσόγειο», τονίζοντας την «ένταση των ανταγωνισμών και την κάθοδο εκεί πολλών πολεμικών πλοίων, αεροσκαφών» που έχουν ως αποτέλεσμα «να οξυνθούν οι αντιθέσεις και να υπάρχει ο κίνδυνος γενίκευσης ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου ευρύτερα στην περιοχή της Ευρώπης, της ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής».

«Στο πλαίσιο αυτό, εκφράζεται και η ένταση της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας στο Αιγαίο, την κυπριακή ΑΟΖ», σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας, επισημαίνοντας την ανάγκη «αποδέσμευσης» της Ελλάδας από τις «λυκοσυμμαχίες», δηλαδή τον προσανατολισμό της κυβέρνησης στον ευρωατλαντικό άξονα και «ιδιαίτερα την πρόσδεσή της στον αμερικανοΝΑΤΟϊκό ιμπεριαλισμό».

«Οι λαοί μας δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, ο ελληνικός λαός δεν έχει να χωρίσει τίποτα με τους γειτονικούς λαούς και των Βαλκανίων και της Τουρκίας και της ανατολικής Μεσογείου και της βόρειας Αφρικής. Σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να δυναμώσει η πάλη για φιλία, αλληλεγγύη, συνεργασία, ειρήνη και ευημερία, για κατάργηση του συστήματος που οδηγεί μόνο σε φτώχεια, πολέμους και εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο» κατέληξε ο γγ του ΚΚΕ.