«Η τουρκική προκλητικότητα είναι δεδομένη, εκφράζεται με διάφορες εκφάνσεις επιθετικότητας και δε μπορεί να αιφνιδιάσει κανέναν. Η ρητορική που χρησιμοποιούν Τούρκοι αξιωματούχοι αξιολογείται αναλόγως. Διπλωματικά από το ΥΠΕΞ, επιχειρησιακά από το ΥΠΕΘΑ και οργανώνονται σχέδια δράσης και πρωτόκολλα αντιμετώπισης του οποιουδήποτε κινδύνου», δήλωσε ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας.

Ειδικότερα, ο κ.Κικίλιας υπογράμμισε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ότι το κόμμα του έχει υπεύθυνη, σοβαρή και στιβαρή θέση και σημείωσε: «Πέρασε όμως πάνω από μία ημέρα από το περιστατικό στη Ρω και επίσημη ανακοίνωση από την κυβέρνηση δεν έχει υπάρξει, είτε από το ΥΠΕΘΑ, είτε από το Μέγαρο Μαξίμου, παρά μόνο διαρροές. Η πολιτική των διαρροών είναι πολιτική. Ειδικά σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές, η ευθύνη είναι εμφανής και επιμερίζεται σε αυτούς που ασκούν εξουσία. Δε μπορώ να ερμηνεύσω γιατί δεν υπάρχει μία επίσημη, καθαρή και ενιαία θέση για το περιστατικό στη Ρω και την αντιμετώπισή του. Αν ακολουθήθηκαν οι κανόνες εμπλοκής, καλώς ακολουθήθηκαν, καλώς απάντησε η φρουρά πάνω στη Ρω και ο ελληνικός λαός οφείλει να το γνωρίζει.

Βλέπουμε όμως διχογνωμία στις απόψεις και τις θέσεις που διαρρέει το ΥΠΕΘΑ δια της πολιτικής και στρατιωτικής του ηγεσίας από το Μέγαρο Μαξίμου. Αυτό είναι πολύ προβληματικό σε καιρό κρίσης. Γιατί όταν συμβεί κάτι σοβαρό, το οποίο απεύχομαι, τότε η εντολή πρέπει να είναι μία και να ακολουθείται κάθετα σε όλη τη δομή του στρατεύματος. Δε μπορεί να είναι δύο ή τρεις, ούτε θα υπάρχει χρόνος να αποφασίσουν οι μεν με τους δε ποια πολιτική θα ακολουθηθεί και ποια η εντολή που θα δοθεί. Σε θέματα εθνικής κυριαρχίας και στον τρόπο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις προκλήσεις από την Τουρκία, δε χωρούν δύο γραμμές».

Ο κ. Κικίλιας είπε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ομονοήσει στο εσωτερικό της «και προκαλεί ανησυχία, αν η διαφορετική ρητορική των κυβερνώντων έχει να κάνει με παιχνίδια κομματικά ή δημοσκοπικά». Σχετικά με το σκοπιανό είπε για την κυβέρνηση ότι έχει αποφασίσει να λειτουργεί με μυστική διπλωματία.

«Από τα ΜΜΕ των Σκοπίων μαθαίνουμε τι συμβαίνει, για τις προτάσεις και τις συζητήσεις που διεξάγονται. Είναι μια λάθος στρατηγική και λάθος τακτική. Είναι προφανές ότι θα έπρεπε να έχει προηγηθεί ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό, να υπάρχει μια μίνιμουμ συμφωνία για τους στόχους της εξωτερικής μας πολιτικής και μετά να γίνουν οι όποιες διαπραγματεύσεις», υπογράμμισε και ανέφερε πως ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς μετά τα συλλαλητήρια.

«Δεν θα θέλαμε τη χρήση του ονόματος της Μακεδονίας, ούτε παραγώγου του. Αξιολογούμε ως πολύ σημαντικά τα θέματα του αλυτρωτισμού, του μακεδονικού Έθνους, της μακεδονικής γλώσσας, της μακεδονικής ταυτότητας, των διαβατηρίων τους, των σχολικών βιβλίων τους. Δεν είναι υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων να «σαλαμοποιηθούν» όλα αυτά. Ελπίζω ότι η κυβέρνηση θα καταλάβει σύντομα ότι δε μπορεί να συνεχίσει αυτή τη διαπραγμάτευση έχοντας απέναντί της τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων», τόνισε ο βουλευτής της Ν.Δ.