Αν και το κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο το 2013 στοίχισε πάνω από 1 δισ. ευρώ σε Ρώσους αποταμιευτές και επιχειρηματίες, οι Ρώσοι επενδυτές φαίνεται πως δεν έβαλαν μυαλό και εξαπλώνονται με γοργούς ρυθμούς στην Κύπρο. Τίποτα δεν τους απασχολεί, ούτε η προκλητικότητα των Τούρκων, ούτε ότι τι «Μπαρμπαρός» αρχίζει έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, ούτε βεβαίως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Απλώς επιδιώκουν να ζουν πολυτελώς στην Κύπρο και να επενδύουν σ΄ ό,τι βρουν μπροστά τους. Τώρα τελευταίως ίδρυσαν και κόμμα και ετοιμάζονται να κατέλθουν στις βουλευτικές εκλογές.

Ανεπισήμως οι Ρώσοι στην Κύπρο υπολογίζονται σε 100.000 Επισήμως κάτι λιγότερο και οι περισσότεροι κατοικούν στη Λεμεσό. Χιλιάδες Ρώσοι έχουν ήδη αποκτήσει την κυπριακή υπηκοότητα, (ιθαγένεια κράτους μέλος της ΕΕ). Συγκεκριμένα: Ο αριθμός των Ρώσων ή ρωσόφωνων μόνιμων κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας, με κυπριακή υπηκοότητα και διαβατήριο, υπολογίζεται σε 25.000-40.000. Περίπου 1.000 Ρώσοι εκατομμυριούχοι απέκτησαν μετά το 2013 την κυπριακή ιθαγένεια αγοράζοντας ακίνητα αξίας άνω των 500.000 ευρώ.
Στις μεγάλες (ελεύθερες) πόλεις της Κύπρου, τα καταστήματα πλέον έχουν ρώσικες επιγραφές. Τελευταίως εμφανίστηκαν και κινεζικές αλλά και αραβικές (από τους Λιβανέζους επενδυτές). Τα πολυτελή αυτοκίνητα πάμπολλα, στους εθνικούς δρόμους. Και σύμφωνα με τις μετρήσεις οι Maserati και οι Ferrari (με κυπριακές πινακίδες) είναι κατά κεφαλή περισσότερες απ΄ότι είναι στο Μιλάνο ή στο… Μονακό.
Κατασκευάζουν οι Ρώσοι ουρανοξύστες, προσκαλούν ονομαστούς Γάλλους αρχιτέκτονες να κτίσουν τα επιχειρησιακά τους στρατηγεία, έχουν την έδρα των επιχειρήσεών τους στη Λευκωσία ή τη Λεμεσό. Είναι χαρακτηριστικό το μεγαθήριο- ουρανοξύστης που βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα από το Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου (στους Άγιους Ομολογητές) που μοιάζει με… ψαροκόκαλο (σχέδια Γάλλου αρχιτέκτονα) και εκεί έχει το αρχηγείο του μια ρωσική εταιρία κατασκευής….video games Λειτουργεί 24ωρες το 24ωρο.
Τελευταίως ρέει άφθονο χρήμα στην Κύπρο, από Ρωσία, Κίνα, Ινδία και Λίβανο. Οι επενδύσεις κυρίως σε ακίνητα (η Ρώσοι για παράδειγμα αγοράζουν ότι ακίνητο βρουν) αυξάνονται καθημερινά και οι συμμαχίες ανάμεσα σε Ρώσους και Κινέζους επενδυτές για την αγορά πανάκριβων ακινήτων βρίσκονται στα σκαριά. Αγοράζουν ακόμα και τράπεζες. Για παράδειγμα όλα τα καταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς που υπήρχαν στην Κύπρο, αγοράστηκαν από Ρώσους και Κινέζους, οι ταμπέλες έφυγαν και στη θέση τους (με το ίδιο χρωματισμό που κυριαρχεί το κίτρινο) μπήκαν άλλες ταμπέλες με την ονομασία «Astro»
Τώρα τελευταίως οι Ρώσοι ανακοίνωσαν στην Κύπρο και την ίδρυση πολιτικού κόμματος με την επωνυμία «Εγώ ο Πολίτης» («Για Γκραζντάνιν» στα ρωσικά) από πολιτογραφημένους Ρώσους πολυεκατομμυριούχους, το οποίο, σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ, σκοπεύει να διεκδικήσει είσοδο στη Βουλή και στην τοπική αυτοδιοίκηση το 2021.
Σύμφωνα με το κυπριακό «Κανάλι 6» και την εφημερίδα «Πολίτης», πίσω από το πολιτικό κόμμα βρίσκονται πολυεκατομμυριούχοι από Ρωσία, Λευκορωσία, Ουκρανία και άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, που έχουν τα χρήματα και την επιχειρηματική τους βάση στη Μεγαλόνησο και επιθυμούν πρόσβαση στα κέντρα αποφάσεων.
Με πυρήνα τη Λεμεσό η ρωσική κοινότητα της Κύπρου διαθέτει εφημερίδες, ραδιοφωνικούς σταθμούς, σχολεία, εκκλησίες κ.λπ. Σε πρόσφατη συνέντευξή της η διευθύντρια της «Βέστνικ Κίπρα» και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ρωσόφωνων Κύπρου, Ναταλία Καρντάς, ανέφερε ότι λειτουργούν στην πόλη τρία ρωσικά σχολεία με 600 μαθητές, δύο νηπιαγωγεία, 20 εκπαιδευτικά κέντρα και στην περιοχή Καλογήρων ανεγείρεται ρωσική εκκλησία. Πέρυσι (την Πρωτομαγιά) τελέστηκαν τα εγκαίνια ρωσικού ναού του Αγίου Ανδρέου στο προαύλιο της Μητρόπολης Ταμασσού και Ορεινής, ενώ δύο μέρες αργότερα ανακοίνωσε τη δραστηριοποίησή της στην Κύπρο η μεγάλη ρωσική οικονομική εφημερίδα «Vedomosti».
Όσον αφορά το πολιτικό ρωσικό κόμμα αναμένεται το προφίλ του να έχει (τουλάχιστον στην αρχή) περισσότερο κυπριακό χρώμα και λιγότερο ρωσικό. Γι’ αυτό αναζητείται Ελληνοκύπριος ηγέτης, όχι απαραίτητα από τον πολιτικό κόσμο. Ήδη ακούγεται το όνομα προσωπικότητας από τον χώρο του πολιτισμού, με σπουδές στην Αγ. Πετρούπολη.