Οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο μακεδονικό αλλά και στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο και ειδικά οι επιθέσεις φιλίας που δέχεται από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται στο τραπέζι της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής.

Στην συνεδρίαση προτάθηκε ως γραμματέας του Κινήματος ο κ. Μανώλης Χριστοδουλάκης 27 ετών (φωτογραφία).

Για εκπρόσωπος Τύπου προτάθηκε ο κ. Παύλος Χρηστίδης με αναβαθμισμένο ρόλο καθώς θα αναμένεται ιδιαίτερο βάρος στην επικοινωνιακή τακτική.

Απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής

Για την Τουρκική Επιθετικότητα

Η Τουρκία γίνεται ολοένα και πιο επιθετική και προκλητική στην αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου.

Λειτουργεί με βάση συγκεκριμένη στρατηγική. Δεν αντιδρά απλώς νευρικά όπως εσφαλμένα διατείνεται ο Υπουργός Εξωτερικών. Και η αντιμετώπιση της από πλευράς μας απαιτεί πάνω απ’ όλα εθνική συνεννόηση. Και παράλληλα με την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεών μας, χρειαζόμαστε τη δική μας επεξεργασμένη ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική.

Η Ελληνική κυβέρνηση όμως δεν έχει ούτε στρατηγική αλλά πολύ περισσότερο ούτε καν την αναγκαία σοβαρότητα και ενιαία φωνή στην αντιμετώπιση της επικίνδυνης αυτής κατάστασης. Έτσι τα πράγματα χειροτερεύουν. Οι Έλληνες στρατιωτικοί παραμένουν φυλακισμένοι στις Τουρκικές φυλακές.

Ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση αυτή καθώς, μεταξύ άλλων, ανέχεται, καλύπτει τις άστοχες και επικίνδυνες ενέργειες του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Για την Συρία

Ο πόλεμος στη Συρία συνεχίζει να αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ειρήνη. Παρά την ήττα του Ισλαμικού κράτους κλιμακώνεται στην περιοχή ένας πόλεμος δια αντιπροσώπων με απρόβλεπτες συνέπειες. Επιβάλλεται η έρευνα από τον ΟΗΕ για την χρήση χημικών και για τα εγκλήματα πολέμου που συντελούνται .

Για τον αυτόνομο και πρωταγωνιστικό ρόλο του Κινήματος Αλλαγής

Το Κίνημα Αλλαγής έχει επιλέξει να βαδίσει στον δικό του διακριτό και αυτόνομο δρόμο, ώστε με τις πολιτικές πρωτοβουλίες και δράσεις, να αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή της πολιτική ζωή της χώρας.

Στηριζόμαστε στους προοδευτικούς πολίτες και απ’ αυτούς κρινόμαστε. Ζητούμε να μας δώσουν δύναμη αλλάζοντας ριζικά τους πολιτικούς συσχετισμούς στις ερχόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν.

Ζητάμε να καταδικαστούν οι συντηρητικές πολιτικές, τόσο αυτή που εφαρμόζει ο Σύριζα, όσο και αυτή που επαγγέλλεται η Νέα Δημοκρατία.

Και οι δυο καταφεύγουν στην πόλωση και τον διχασμό.

Βάζουν σε κίνδυνο την Εθνική προσπάθεια, με μοναδικό στόχο τα κομματικά οφέλη και την νομή της εξουσίας.

Το Κίνημα Αλλαγής δίνει προοπτική, ελπίδα, ασφάλεια στους πολίτες και ιδιαίτερα αυτούς που δοκιμάζονται σήμερα .

Επιδιώκουμε ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ για την ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

Μ’ ένα πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης, που εξασφαλίζει την οριστική και ασφαλή έξοδο από την κρίση, δημιουργεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, εγγυάται την Κοινωνική Δικαιοσύνη και Συνοχή.

Με μια αξιόπιστη Κυβέρνηση που θα μπορεί να πετύχει την ελάφρυνση του Δημοσίου χρέους και την μείωση των στόχων για τα δυσβάστακτα πρωτογενή πλεονάσματα.

Αυτό το προοδευτικό πρόγραμμα προβάλλουμε και αυτό θα εξειδικεύσουμε με την ενεργό συμμετοχή της Ελληνικής κοινωνίας και προτείνουμε ως βάση για κυβερνητικές συνεργασίες.

Απορρίπτοντας ταυτόχρονα κατηγορηματικά την συμμετοχή μας σε “μέτωπα”, που όψιμα οι Σύριζα και Ν.Δ. διαγκωνίζονται για να συγκροτήσουν.

Παράλληλα εξακολουθούμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για μείζονα θέματα που απαιτούν ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ.

Γιατί η Εθνική Συνεννόηση δεν πρέπει να συγχέεται με τις επιλογές για κυβερνητικές συνεργασίες.

Αλλά εκφράζει και υλοποιεί την απαίτηση του Ελληνικού λαού για ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις στα Εθνικά θέματα ή σε μείζονα θέματα ευρύτερης σημασίας που έχει ανάγκη η χώρα.

Η Συνταγματική Αναθεώρηση, η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, η ενίσχυση των θεσμών, η θωράκιση του Κράτους Δικαίου πρέπει τώρα με θεσμικές διαδικασίες να ικανοποιηθούν.

Μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί

Οι αποφάσεις της συνεδρίασης

Στην σημερινή συνεδρίαση του Κινήματος Αλλαγής πάρθηκαν οι παρακάτω αποφάσεις:

1) Για Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής προτείνεται ο Μανώλης Χριστοδουλάκης
Η εισήγηση του Π.Σ. θα επικυρωθεί από την Κεντρική Επιτροπή.

2) Ως εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής ορίστηκε ο Παύλος Χρηστίδης.

3) Ως Γενικός Διευθυντής του Κινήματος Αλλαγής ορίστηκε ο Νίκος Σαλαγιάννης.

4) Συγκροτούνται οι εξής θεματικοί κύκλοι πολιτικής που θα λειτουργούν με την ευθύνη μελών του Πολιτικού Συμβουλίου.

1. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ ( ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ)
1.1 Τομέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων
1.2 Τομέας Εξωτερικής Πολιτικής
1.3 Τομέας Άμυνας
1.4 Τομέας Απόδημου Ελληνισμού

2. ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΘΕΣΜΩΝ & ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ
(ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ)
2.1 Τομέας Υγείας
2.2 Τομέας Αντιμετώπισης Κοινωνικών Ανισοτήτων (ΠΡΟΝΟΙΑ)
2.3 Τομέας Εργασίας
2.4 Τομέας Κοινωνικής Ασφάλισης
2.5 Τομέας Δημόσιας Διοίκησης
2.6 Τομέας Αυτοδιοίκησης
2.7 Τομέας Δικαιοσύνης
2.8 Τομέας Προστασίας Πολίτη
2.9 Τομέας Μεταναστευτικής Πολιτικής/ Ανθρώπινων Δικαιωμάτων
2.10 Τομέας Θεσμών – (Σύνταγμα – Διαφάνεια- Πολιτικό Σύστημα)

3. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ)
3.1 Τομέας Περιβάλλοντος – Κλιματικών Αλλαγών / Βιοποικιλότητας
3.2 Τομέας Ενέργειας
3.3 Τομέας Πρωτογενούς Παραγωγής
3.4 Τομέας Τουρισμού
3.5 Τομέας Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας
3.6 Τομέας Δημόσιων Υποδομών & Μεταφορών
3.7 Τομέας Νησιωτικής Πολιτικής – Ναυτιλίας

4. ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ Θ. ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ)
4.1 Τομέας Παιδείας
4.2 Τομέας Πολιτισμού.
4.3 Τομέας Αθλητισμού.
4.4 Τομέας Έρευνας, τεχνολογίας και Ψηφιακής Οικονομίας
4.5 Τομέας Νεοφυών Επιχειρήσεων, Καινοτομίας και Νεανικής Επιχειρηματικότητας

Ελληνοτουρκικά και Σκοπιανό

Το μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων προβληματίζει ιδιαιτέρως την ηγεσία του νέου φορέα της κεντροαριστεράς. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η τουρκική προκλητικότητα θα συνεχιστεί και ότι η κυβέρνηση οφείλει με ψυχραιμία αλλά και ενιαία γραμμή να τις αντιμετωπίσει. Είναι ενδεικτική η δήλωση του Ανδρέα Λοβέδρου με αφορμή και το περιστατικό στη βραχονησίδα Ρω. «Οι αλλεπάλληλες τουρκικές προκλήσεις δημιουργούν έντονη ανησυχία και προβληματισμό. Η Κυβέρνηση οφείλει με σοβαρότητα και ενιαία φωνή να τις αντιμετωπίσει»
.

Εκτενής συζήτηση αναμένεται να υπάρξει και για το Μακεδονικό καθώς η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης αναμένεται να ενημερώσουν τα υπόλοιπα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου για τις συζητήσεις που είχαν με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Το νέο ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε από τις συζητήσεις που είχε η Φώφη Γεννηματά, μετά την συνάντηση με τον κ. Κοτζιά, με στενούς της συνεργάτες είναι η εντύπωση που δημιουργήθηκε ότι η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής προσανατολίζεται στο να μην ψηφίσει την πρόταση που θα έλθει (αν έλθει στη Βουλή) στην περίπτωση που δεν συγκεντρώνει την κυβερνητική πλειοψηφία.

Οι επιθέσεις φιλίας

Στο θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών, που επίσης αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς, το Κίνημα Αλλαγής απορρίπτει τις επιθέσεις φιλίας που δέχεται τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά του. Παραμένει, ωστόσο, αμετακίνητο, στην γραμμή της αυτοδύναμης στρατηγικής. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του στενού συνεργάτη της προέδρου του ΠαΣοΚ, Χρ. Πρωτόπαπα που τόνισε ότι το « το Κίνημα Αλλαγής θα πάει σε εκλογές με τις 12 προτάσεις που κατέθεσε στο συνέδριο η Φώφη Γεννηματά και μετά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, θα προτείνει προγραμματική συμφωνία με προοδευτικό πρόσημο»,διευκρινίζοντας ότι «πρόσθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ». Χθες και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος απέρριψε την πρόταση Σαμαρά για μέτωπο κατά του ΣΥΡΙΖΑ. «Η ΝΔ παραμένει βαθιά συντηρητική δύναμη, δέσμια πρακτικών της παραδοσιακής δεξιάς. Για αυτό η ΝΔ είναι ιδεολογικός μας αντίπαλος και όχι προνομιακός μας εταίρος».

Τα οργανωτικά

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση η Φώφη Γεννηματά αναμένεται να ανακοινώσει το πρόσωπο που θα προταθεί για τη θέση του γραμματέα του Κινήματος. Παρά το γεγονός ότι το όνομα κρατιέται ως εφτασφράγιστο μυστικό όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής θα προτείνει για τη θέση στέλεχος της νέας γενιάς προκρίνοντας να δοθεί το μήνυμα της ανανέωσης. «Πάμε για λύση με στέλεχος της νέας γενιάς», είναι το μήνυμα που μεταδίδουν οι στενοί της συνεργάτες και προσθέτουν με νόημα ότι η πρόεδρος του ΠαΣοΚ «έχει δείξει ότι της αρέσουν οι εκπλήξεις.»

Για τη θέση του εκπροσώπου Τύπου, επικρατέστερος, θεωρείται ο Παύλος Χρηστίδης, το όνομα του οποίου είχε ακουστεί έντονα και για τη θέση του γραμματέα. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να συσταθεί ένα επικοινωνιακό επιτελείο στο οποίο θα υπάγεται ο εκπρόσωπος και στο οποίο αναμένεται να συμμετάσχουν στελέχη από τα κόμματα που στεγάζονται στο νέο φορέα. Κομβικός ρόλος στο επιτελείο αυτό προτάθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες στον εκπρόσωπο Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρη Τσιόδρα.