Με την κάρτα ανά χείρας κάνουν τις συναλλαγές τους πλέον οι έλληνες καταναλωτές, πραγματοποιώντας καθημερινά σχεδόν 1 εκατομμύριο συναλλαγές με πλαστικό χρήμα ακόμα και για μικροποσά.

Αν πριν από έναν χρόνο οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα πραγματοποιούνταν κυρίως σε μεγάλα καταστήματα και αλυσίδες σουπερμάρκετ, σήμερα τα περίπτερα, τα καταστήματα εστίασης, ακόμα και τα ταξί είναι αυτά στα οποία αυξάνεται συνεχώς η χρήση της κάρτας, με τους καταναλωτές να ζητούν να πληρώσουν με αυτό το μέσο συναλλαγής.

Ήδη το 50% των συναλλαγών με χρεωστική, πιστωτική ή προπληρωμένη κάρτα αφορά συναλλαγές αξίας κάτω από 20 ευρώ, ενώ μία στις τέσσερις συναλλαγές γίνεται για αγορές έως 10 ευρώ και μία στις δέκα αφορά χρεώσεις έως 5 ευρώ.

Μάλιστα, όσο μειώνονται τα ποσά των συναλλαγών, τόσο αυξάνονται και οι ανέπαφες συναλλαγές, οι οποίες για το πρώτο τρίμηνο του 2018 έφτασαν στο 39% του συνόλου των συναλλαγών με κάρτες, από 27% που ήταν το 2017 και 12% το 2016, με την αξία της μέσης συναλλαγής να είναι στα 23 ευρώ από 25 ευρώ το 2017.

Η επιβολή των capital controls, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, έβαλε στη ζωή των Ελλήνων το πλαστικό χρήμα και στη συνέχεια η ανάγκη για χτίσιμο του αφορολογήτου αλλά και η υποχρέωση του συνόλου των επιχειρήσεων – μικρών και μεγάλων – να διαθέτουν τερματικά και να δέχονται κάρτες στις συναλλαγές οδήγησαν στη χρήση τους, σημειώνοντας το πρώτο τρίμηνο του 2018 αύξηση κατά 40%.

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του 5ου Digital Banking Forum από την Cardlink δείχνουν ότι την ώρα που αυξάνεται η χρήση της κάρτας, η μέση αξία συναλλαγής μειώνεται συνεχώς και έφτασε το πρώτο τρίμηνο του 2018 τα 23 ευρώ από 30 ευρώ που ήταν το 2016, με τη μέση συναλλαγή στις χρεωστικές κάρτες να έχει μειωθεί στα 35 ευρώ από τα 41 ευρώ που ήταν το 2017 και για τις πιστωτικές στα 59 ευρώ από 61 που ήταν το 2017.