Τζανακόπουλος: Ανάγκη η τήρηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό

Τα κυριότερα σημεά της τοποθέτησης του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρης Τζανακόπουλος

Τα κυριότερα σημεά της τοποθέτησης του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρης Τζανακόπουλος

Για την οικονομική ανάκαμψη

Τα αποτελέσματα της ανάκαμψης ειδικά στον τομέα των ξένων επενδύσεων, που ήδη κατέγραψαν ρεκορ δεκαετίας το 2017 αγγίζοντας τα 4 δισ, συνεχίζονται. Το τελευταίο 2μερο ανακοινώθηκαν 3 μεγάλα επενδυτικά σχέδια, ύψους συνολικά 3 δις:

Eπένδυση ύψους 2 δισεκατομμυρίων από την Deutsche Telekom τα επόμενα τέσσερα χρόνια στην ελληνική οικονομία, για την ανάπτυξη τεχνολογικών δικτύων οπτικών ινών για οικιακή χρήση (fiber to the home) και 5G.

Δημιουργία Fund συνολικού ύψους 400 εκατομ. ευρώ, που συμφώνησαν να δημιουργήσουν το ΤΑΝΕΟ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Οικονομίας, και το κρατικό επενδυτικό fund των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Mubadala Investment Company.

Επένδυση ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, μόνο για το 2018, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, καθώς και η παράταση ως το 2025 της συνεργασίας της χώρας μας με την Τράπεζα.

Για την συνταγματική αναθεώρηση

Αποτελεί μια πολιτική, κοινωνική & θεσμική διαδικασία που απαιτεί από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, μία έστω ελάχιστη, στάση πολιτικής & θεσμικής υπευθυνότητας. Σε αντίθεση, η ΝΔ δεν δείχνει καμία πρόθεση να συμπεριφερθεί αναλόγως.

Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ συνεχίζουν να πολιτεύονται με τρόπο ανεύθυνο και μικροπολιτικό, μεταθέτοντας τη συζήτηση για τις θεσμικές αλλαγές σε κάποιο αόριστο επέκεινα, αποδεικνύοντας έτσι τη βαθύτατη πολιτική γύμνια και ατολμία τους.

Για τη Νέα Δημοκρατία

Η ανεύθυνη και μικροπολιτική γραμμή της ΝΔ χαρακτηρίζει μια σειρά από κρίσιμα θέματα, όπως τα εθνικά, με πρόσφατα παραδείγματα το Μακεδονικό αλλά και τα ελληνοτουρκικά. Κι αυτό γιατί η ΝΔ αποτελεί ένα κόμμα ταυτόσημο της Ελλάδας του χθες.

Είναι ένα κόμμα που δεν θέλει να συγκρουστεί με τα ιερά και τα όσια ενός συστήματος 10τιών που έφερε την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού.
Αλλά και αισθάνεται εκτεθειμένο από τις αποκαλύψεις και την δικαστική έρευνα σε σωρεία υποθέσεων.

Εκ των πραγμάτων διακατέχεται από φόβο μην τυχόν και κάποια στιγμή – δια της Συνταγματικής Αναθεώρησης – πάψει να προσφέρει προστασία στα στελέχη του, το νομικό τερατούργημα που ονομάζεται νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Θα δώσει ο κ. Μητσοτάκης με την στάση του παράταση ζωής στην προστασία των Υπουργών από τον δικαστικό έλεγχο; Θα γίνει πάλι πρωταγωνιστής στην νομιμοφανή συγκάλυψη σκανδάλων ή θα ακούσει το δίκαιο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για ίση ποινική μεταχείριση όλων;

Για τα εθνικά θέματα

Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στη Βάρνα.
Σαφής η ομόθυμη στάση της ΕΕ έναντι των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο & την Κυπριακή ΑΟΖ.
Αποφασιστικό το μήνυμα ότι αυτές οι προκλήσεις οφείλουν άμεσα να τερματιστούν.

Για τους δύο στρατιωτικούς

Η Ελληνική Κυβέρνηση ζητά από την Τουρκία να ξεκαθαρίσει άμεσα, για ποιο λόγο κρατούνται οι δύο έλληνες στρατιωτικοί και τους στερείται η δυνατότητα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Η Ελληνική Κυβέρνηση ζητά από την Τουρκία να ξεκαθαρίσει άμεσα, για ποιο λόγο κρατούνται οι δύο έλληνες στρατιωτικοί και τους στερείται η δυνατότητα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Για ποιο λόγο μετά από έναν σχεδόν μήνα δεν έχουμε καν γνώση των κατηγοριών και για ποιο λόγο επιλέγεται αυτή η τακτική της κωλυσιεργείας που καθόλου δεν συμβάλει στην εξομάλυνση των σχέσεων μας και μια σχέση καλής γειτονίας.

Για το Μακεδονικό

Η κυβέρνηση υπερασπίζεται με αίσθημα ευθύνης την εθνική γραμμή που αποτελεί την κοινή βάση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων την τελευταία δεκαετία. Και σε αυτό το πλαίσιο αναζητά την επίλυση του ζητήματος με τη γείτονα.

Μνημείο ανευθυνότητας η διαρκής προσπάθεια υπεκφυγής από τον κ. Μητσοτάκη – δηλώνοντας ότι δεν θα ψηφίσει μια λύση στα πλαίσια της εθνικής γραμμής αλλά & αρνούμενος να δεχθεί αυτοπροσώπως την ενημέρωση από τον ΥΠΕΞ.

Για το ποδόσφαιρο

Σαφής & αμετακίνητη η θέση της κυβέρνησης ότι οι νόμοι ισχύουν για όλους και κανείς δεν μπορεί να απολαμβάνει εξαιρέσεων από αυτούς. Τουναντίον, πρόθεση μας οι νόμοι να γίνουν ακόμα αυστηρότεροι ώστε να επιτευχθεί ένα αναγκαίο σχέδιο συνολικής εξυγίανσης.

Δεν μας τρομάζει το ενδεχόμενο αποβολής της ΕΠΟ από τη FIFA. Το ενδεχόμενο αυτό άλλωστε θα συνεχίσει να επικρέμμεται όσο οι εμπλεκόμενοι με το ελληνικό ποδόσφαιρο παράγοντες των ΠΑΕ δεν συμμορφώνονται με το πλαίσιο κανόνων & αρχών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε αναφορά και στον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός κ. Ευ. Μαρινάκη

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk