Το σχέδιο 120 δόσεων για όσους έχουν χρέη άνω των €50.000

Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία να καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο

Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία να καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και να έχουν σπάσει ήδη το φράγμα των 130 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση ανοίγει ακόμη περισσότερο τη βεντάλια της ρύθμισης των 120 δόσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες που χρωστούν στο Δημόσιο.
Η νέα ρύθμιση που ετοιμάζουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θα δίνει την ευκαιρία και στους επαγγελματίες με οφειλές άνω των 50.000 ευρώ να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 120 μηνιαίες δόσεις ή σε 10 χρόνια, κερδίζοντας κούρεμα όχι μόνο σε πρόστιμα και προσαυξήσεις που μπορεί να φθάσει το 85%, αλλά και στην κύρια οφειλή, κάτι που δεν ισχύει σήμερα για τους επαγγελματίες με οφειλές προς το Δημόσιο έως 50.000 ευρώ.
Η ρύθμιση θα συνοδεύεται από αυστηρότερα κριτήρια και δικλίδες ασφαλείας. «Στόχος είναι η διάσωση των επαγγελματιών που είναι βιώσιμοι προκειμένου να συνεχίσουν να ασκούν τη δραστηριότητά τους, αλλά και η διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου» σημειώνει στα «ΝΕΑ» αρμόδιος παράγοντας και προσθέτει ότι η ρύθμιση μπορεί να φέρει στα κρατικά ταμεία έσοδα που δεν θα εισπράττονταν ποτέ, αφού οι 120 δόσεις ανοίγουν ευκολότερα τον δρόμο στους επαγγελματίες να ρυθμίσουν μια και καλή τα χρέη τους προς το Δημόσιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι με τους δανειστές η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έβαλε την πρόταση η ρύθμιση των 36 ή 120 δόσεων ανάλογα με το ύψος των οφειλών να επεκταθεί στους μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Πρόταση, η οποία όμως απορρίφθηκε από το κουαρτέτο σχεδόν από την πρώτη στιγμή.
ΡΥΘΜΙΣΗ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σχέδιο που προωθεί τώρα η κυβέρνηση διαχωρίζει τους οφειλέτες σε δύο κατηγορίες:
1. Τους ελεύθερους επαγγελματίες που χρωστούν στο Δημόσιο (ΔΟΥ, τελωνεία και ασφαλιστικά ταμεία) ποσά πάνω από 50.000 έως 250.000 ευρώ. Οι οφειλές τους θα πρέπει να έχουν δημιουργηθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016.
2. Τους ελεύθερους επαγγελματίες με οφειλές άνω των 250.000 ευρώ, οι οποίες δημιουργήθηκαν μέχρι το τέλος του 2016.
ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ. Για την πρώτη κατηγορία ελεύθερων επαγγελματιών, δηλαδή όσους έχουν οφειλές πάνω από 50.000 και έως 250.000 ευρώ στα κριτήρια που ισχύουν σήμερα για όσους χρωστούν έως 50.000 ευρώ θα προστεθούν νέα που θα αφορούν κυρίως το εισοδηματικό και περιουσιακό προφίλ του κάθε οφειλέτη. Δηλαδή θα λαμβάνονται υπόψη η αξία κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων του ιδίου και των συνοφειλετών και το διαθέσιμο εισόδημα, αφού σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι οι οφειλέτες αδυνατούν να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τα χρέη τους.
Ακόμη πιο αυστηρά θα είναι τα κριτήρια υπαγωγής στη ρύθμιση για τους ελεύθερους επαγγελματίες με μεγάλες οφειλές προς το Δημόσιο που υπερβαίνουν τα 250.000 ευρώ. Οσοι θελήσουν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση θα πρέπει εκτός των άλλων κριτηρίων και προϋποθέσεων να προσκομίσουν έκθεση βιωσιμότητας και σχέδιο αναδιάρθρωσης. Ο,τι δηλαδή ισχύει για όσους υπάγονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών προς τις τράπεζες, το Δημόσιο και τους ιδιώτες.
Ετσι, για να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων θα πρέπει υποχρεωτικά να πληρούν μια σειρά από προϋποθέσεις όπως ότι ο επαγγελματίας θα πρέπει:
1. Να έχει κάνει έναρξη εργασιών.
2. Να έχει φορολογική κατοικία στην Ελλάδα.
3. Να έχει σε μία από τις τρεις τελευταίες χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης:
n θετικό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, για οφειλέτες που
τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα ή
n θετικό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ή θετική καθαρή
θέση, για οφειλέτες που τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.
4. Να μην έχει διακόψει την επιχειρηματική του δραστηριότητα, εκτός εάν υποβληθεί δήλωση έναρξης εργασιών φυσικού προσώπου πριν από την υποβολή της αίτησης για υπαγωγή στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών.
5. Να μην έχει καταδικασθεί με αμετάκλητη απόφαση το ίδιο το φυσικό πρόσωπο για φοροδιαφυγή, εκτός αν αφορά μη απόδοση ΦΠΑ, παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων, τελών ή εισφορών, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, δωροδοκία, δωροληψία, πλαστογραφία, δωροδοκία, λαθρεμπορία, απάτη σε βαθμό κακουργήματος κ.ά.
Η ΜΕΛΕΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες με οφειλές άνω των 250.000 ευρώ στα κριτήρια επιλεξιμότητας θα περιλαμβάνονται και η μελέτη βιωσιμότητας και ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης των οφειλών. Τα στοιχεία που συνθέτουν τη μελέτη βιωσιμότητας είναι:
– Ο δείκτης χρόνου αποπληρωμής δανειακών και μη υποχρεώσεων (σε έτη).
– Ο δείκτης άμεσης ρευστότητας.
– Το λειτουργικό περιθώριο κέρδους.
– Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας.
– Ο δείκτης ικανότητας αποπληρωμής δανειακών και μη υποχρεώσεων
Η εκπόνηση αξιολόγησης βιωσιµότητας του οφειλέτη και το σχέδιο αναδιάρθρωσης θα ανατίθενται σε εμπειρογνώμονα.
Μέχρι σήμερα περισσότερα από 6.000 φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα έχουν ακολουθήσει τη διαδικασία υποβολής αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, αλλά σχεδόν οι μισοί πληρούν τις προϋποθέσεις για να υπαχθούν στη ρύθμιση των 36 ή 120 δόσεων.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk