Ούτε οι Αβραμόπουλος, Γεωργιάδης πάνε στην Προανακριτική για τη Novartis

Για την απόφασή του να μην προσέλθει ενώπιον της, ενημερώνει την Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή

Για την απόφασή του να μην προσέλθουν ενώπιον της, ενημερώνουν την Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, πρώην υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, και πρώην υπουργός Υγείας και βουλευτής Αδωνις Γεωργιάδης με επιστολή τους που απέστειλαν στον πρόεδρο της Επιτροπής, Θοδωρή Δρίτσα, σε συνέχεια της πρόσκλησης για αυτοπρόσωπη παρουσία τους.

Ο Δ. Αβραμόπουλος επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή, μετά την αποχώρηση όλων των βουλευτών της αντιπολίτευσης, έχει χάσει τη νομιμοποίησή της.

«Στην παρούσα φάση δεν θα προσέλθω στην Επιτροπή σας κατά την οριζόμενη στην σχετική πρόσκληση ώρα και μέρα» αναφέρει ο κ. Αβραμόπουλος και αιτιολογεί την απόφαση του σημειώνοντας ότι «μετά την αποχώρηση από τις εργασίες της Επιτροπής του συνόλου των βουλευτών όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, οι παραμένοντες στην Επιτροπή βουλευτές ταυτίζονται απολύτως με εκείνους, οι οποίοι υπέγραψαν την πρόταση κατηγορίας και κατά συνέπεια η Επιτροπή έχει απωλέσει με αυτή τη σύνθεση, τη νομιμοποίηση, η οποία παρασχέθηκε σ’ αυτή με την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για τον διορισμό της, εις την οποία προβλέπεται η εκπροσώπηση όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων». Ο κ. Αβραμόπουλος υπογραμμίζει επίσης ότι «δεν έχουν κληθεί να καταθέσουν κατά παραβίαση κάθε δικονομικού και ουσιαστικού κανόνα Δικαίου, ο οποίος ρυθμίζει τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης, προηγουμένως οι μάρτυρες της υπόθεσης, οι οποίοι αναφέρονται στο πρόσωπό του στη δικογραφία, χωρίς προστασία και αφού αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπενθυμίζει ότι για την υπόθεση αυτή έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για ψευδορκία, ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση, κατά των μαρτύρων και επιπλέον ζητεί τη διερεύνηση των εγκλημάτων της κατάχρησης εξουσίας και της παράβασης καθήκοντος από συνεργούς και ηθικούς αυτουργούς. Επισημαίνει ότι επιπλέον έχει καταθέσει «δύο αιτήσεις στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για την ανάκληση των πράξεων του κ. εισαγγελέα Πρωτοδικών με τις οποίες παρανόμως οι δύο ψευδομάρτυρες χαρακτηρίσθηκαν προστατευόμενοι μάρτυρες (αρθρ. 9§2 Ν. 2928/2001) και την ανάκληση της χορηγηθείσας έγκρισης του κ. αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στον όψιμο χαρακτηρισμό των ιδίων μαρτύρων ως μαρτύρων Δημοσίου Συμφέροντος (αρθρ. 9§7 N. 2928/2001 σε συνδυασμό με το αρθρ. 45Β Κ. Ποιν. Δικ.)».

«Όπως με διαβεβαίωσε ο κ. αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, οι αιτήσεις μου μελετώνται και θα αποφανθεί σχετικώς. Αιτούμαι και προς τα μέλη της Επιτροπής σας εφόσον συνεχίσει νομίμως τη λειτουργία της να αποφανθεί ότι οι άνω χαρακτηρισμοί είναι παράνομοι και να καλέσει τους μάρτυρες αυτούς να καταθέσουν με τα στοιχεία της ταυτότητάς τους γνωστά σε όλους» σημειώνει ο κ. Αβραμόπουλος και κλείνει την επιστολή του σημειώνοντας: «Είναι αυτονόητο, κ. πρόεδρε, ότι εφόσον εξασφαλισθεί η νόμιμη σύνθεση της Επιτροπή σας με την παρουσία όλων των μελών της και τηρηθούν οι κανόνες της δικονομίας (κληθούν επωνύμως οι μάρτυρες να καταθέσουν), θα προσέλθω και θα καταθέσω το σύνολο των εις χείρας μου συντριπτικών στοιχείων, τα οποία προέρχονται από δικαστικές και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες και αποτελούν πλήρη και καταλυτική απάντηση σε όλα τα τεθέντα προς διερεύνηση ζητήματα. Τέλος, θεωρώ ότι η Επιτροπή σας είναι κατά το Σύνταγμα αποκλειστικά αρμόδια για την ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης, αρμοδιότητα η οποία, έχει ήδη κριθεί καταρχήν με τη διαβίβαση της σχετικής δικογραφίας στην Βουλή από την κ. εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και ιδίως με την Απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής να ορίσει την Επιτροπή σας για τη Διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης (Καν. 156§1)».

Η επιστολή Αδωνι Γεωργιάδη

«Προς:
Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σύμφωνα
με την απόφαση της ολομέλειας της Βουλής που λήφθηκε κατά την συνεδρίαση της 21ης
Φεβρουαρίου του 2018 σχετικά με την υπόθεση NOVARTIS .

Κύριε Πρόεδρε της Επιτροπής,

Έλαβα την επιστολή σας με ημερομηνία 21/03/2018 όπου και μου γνωστοποιείτε την
απόφαση της Επιτροπής σας να εμφανιστώ ενώπιόν σας για έκφραση γνώμης για το θέμα
της αρμοδιότητάς σας. Λυπούμαι που θα σας το πω, αλλά δέκα χρόνια στο Κοινοβούλιο δεν
έχω συναντήσει πιο παράλογο και καταφανώς αντισυνταγματικό αίτημα.
Η Επιτροπή σας, σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, έχει εισαγγελικές αρμοδιότητες και
αυτό που μου ζητάτε είναι σα να με καλούσε ένας εισαγγελέας για να με ρωτήσει την
γνώμη μου, εάν έχει αρμοδιότητα να με καλέσει ή όχι.
Με συγχωρείτε κύριε Πρόεδρε, αλλά ένα παρόμοιο αίτημα θα προκαλούσε τον γέλωτα
ακόμα και στον ταχυδρόμο που θα έφερνε την επιστολή. Σας παρακαλώ θερμά να μην
εξευτελίζετε για πολιτικούς λόγους ούτε το Κοινοβούλιο ούτε το Σύνταγμα.
Δεν πρόκειται να παραβώ τον όρκο μου στο Σύνταγμα των Ελλήνων εμφανιζόμενος στην
Επιτροπή σας κατά αυτόν τον τρόπο.
Εάν επιθυμείτε να κάνουμε φιλολογική συζήτηση εκτός Κοινοβουλίου στην διάθεσή σας.
Εάν επιθυμείτε να ασκήσετε τα καθήκοντά σας και να με ελέγξετε για την υπόθεση
NOVARTlS, έτσι ώστε να αποκαλύψω την σκευωρία και τους σκευωρούς, πολύ ευχαρίστως
να καταθέσω στην Επιτροπή σας μετά φυσικά την εξέταση των μαρτύρων που με
κατηγορούν,
Αλλά στην γελοιότητα που σας παρέσυρε ο κύριος Τσίπρας, εγώ δεν πρόκειται να
συμμετάσχω. Αρνούμαι, λοιπόν, να παραστώ στην Επιτροπή σας προς έκφραση γνώμης ως
προς την αρμοδιότητά σας.

Αδωνις Γεωργιαδης»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk