Ονειρεύονται Λέγκα του Βορρά

«Ηνταν θρύβ’ς ‘ς σο πινάκι σ’, θα έρται ‘ς σο χουλάρι σ’» σύμφωνα με μια παλαιά ποντιακή παροιμία που σημαίνει «ό,τι τρίβεις στο πιάτο σου θα έρθει στο κουτάλι σου», δηλαδή ό,τι κάνεις θα το βρεις μπροστά σου. Ο Ιβάν Σαββίδης ό,τι έκανε την περασμένη Κυριακή στην Τούμπα – η εισβολή με το όπλο στο γήπεδο – το βρίσκει μπροστά του και ουδείς δύναται να προβλέψει τις συνέπειες.

«Ηνταν θρύβ’ς ‘ς σο πινάκι σ’, θα έρται ‘ς σο χουλάρι σ’» σύμφωνα με μια παλαιά ποντιακή παροιμία που σημαίνει «ό,τι τρίβεις στο πιάτο σου θα έρθει στο κουτάλι σου», δηλαδή ό,τι κάνεις θα το βρεις μπροστά σου. Ο Ιβάν Σαββίδης ό,τι έκανε την περασμένη Κυριακή στην Τούμπα – η εισβολή με το όπλο στο γήπεδο – το βρίσκει μπροστά του και ουδείς δύναται να προβλέψει τις συνέπειες.
Το κλίμα έχει βαρύνει πάρα πολύ για τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ, ο οποίος από τα μέσα της εβδομάδας βρίσκεται οικογενειακώς στη Ρωσία, όπου σήμερα διεξάγονται εκλογές, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν – με το κόμμα του Ενωμένη Ρωσία εξελέγη δύο φορές βουλευτής – να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος.
Στη σκιά της προχθεσινής ανακοίνωσης ότι η καπνοβιομηχανία του Σαββίδη στη Ρωσία (Donskoy Tabak, η οποία διατηρεί το πλειοψηφικό πακέτο της ΣΕΚΑΠ) πέρασε στα χέρια της μεγάλης ιαπωνικής εταιρείας καπνού Japan Tobacco Inc έναντι 1,6 δισ. δολαρίων, επανέρχονται τα σενάρια για το εάν ο Σαββίδης σκέπτεται να εμπλακεί πιο ενεργά με την πολιτική στην Ελλάδα.
Από το περιβάλλον του μεταδίδουν ότι ο επιχειρηματίας δεν φεύγει από την Ελλάδα, ενώ την ίδια στιγμή εντείνονται οι ζυμώσεις στη Μακεδονία και στη Θράκη για την ανάγκη ή όχι δημιουργίας ενός κόμματος – κατά τα πρότυπα της Λέγκας του Βορρά – που θα στηριχθεί σε Πόντιους, Μακεδόνες, Θρακιώτες, δυνάμεις της Εκκλησίας κ.ά.
Ηδη κάποιοι βουλευτές στήριξαν δημόσια τον Σαββίδη, τις κινήσεις του οποίου προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν διάφορες πλευρές, αλλά και η αμερικανική πρεσβεία που θεωρεί ότι αποτελεί έναν από τους δούρειους ίππους της Ρωσίας στην Ελλάδα.

Αρχή στο συλλαλητήριο για το Σκοπιανό

Ο Σαββίδης πριν από πολύ καιρό είχε πει, όταν ρωτήθηκε εάν θα κάνει κόμμα, πως αυτό θα γίνει όταν θα αποφασίσει να κάνει δηλώσεις στα ελληνικά. Την περασμένη Κυριακή, βγαίνοντας από το γήπεδο, συνομίλησε με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ στα ελληνικά. Σημειολογικό;
Ο ίδιος είχε αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξή του (σε αυτήν είχε παρομοιάσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν) ότι υπάρχουν πολλοί βουλευτές που έχει βοηθήσει πάρα πολύ, χωρίς να αναφέρει τον τρόπο.
Αν και έχει διαψεύσει στο παρελθόν ότι προτίθεται να κάνει κόμμα και πριν από περίπου έναν μήνα είπε ότι «κόμμα μας είναι ο ΠΑΟΚ», εν τούτοις οι κινήσεις τόσο του ίδιου όσο και συγγενικών του προσώπων και συνεργατών του δείχνουν ότι το πολιτικό μαγείρεμα στον Βορρά συνεχίζεται. Αυτό φάνηκε στο συλλαλητήριο για το Σκοπιανό, το οποίο ενισχύθηκε ποικιλοτρόπως από την πλευρά Σαββίδη, καθώς τόσο ο ΠΑΟΚ όσο και ποντιακά σωματεία κ.ά. ενίσχυσαν την κινητοποίηση.
Μια προσεκτική ανάγνωση των αναρτήσεων του γιου του Σαββίδη, Γιώργου, και της ανιψιάς του Σόνιας, συζύγου του πρώην γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκου, είναι ενδεικτική για το πώς σκέπτεται ευρύτερα η οικογένεια.
Η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα κρατά αποστάσεις και δεν εμπλέκεται, αν και διάφοροι παράγοντες, όπως π.χ. ο επικεφαλής του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκος Βελόπουλος (πρώην βουλευτής του ΛΑΟΣ), κινούνται μεθοδικά και στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο στηρίζοντας τη Ρωσία και τον Πούτιν.

Η συζήτηση για τον στρατηγό Φράγκο

Εν μέσω των συλλαλητηρίων είχε συζητηθεί το όνομα του στρατηγού Φραγκούλη Φράγκου, αλλά πολύ γρήγορα σταμάτησε η συζήτηση διότι δεν έδειξε προθυμία να εμπλακεί. Προηγουμένως είχε ακουστεί το όνομα του Απόστολου Τζιτζικώστα που διατηρεί καλές σχέσεις με την οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, για τον οποίο λέγεται ότι ήταν εκ των ένθερμων υποστηρικτών των συλλαλητηρίων. Ομως ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έσπευσε με ένταση να ξεκόψει τις συζητήσεις, θεωρώντας ότι του δημιουργούν πρόβλημα και του πλήττουν το προφίλ, αν και έχει άριστη σχέση με τον Α. Παπαμιμίκο.
Κάποιοι σκληροί δεξιοί πολιτικοί και θρησκευτικοί κύκλοι στον Βορρά γοητεύονται από την ιδέα να ηγηθεί κόμματος ο Νικόλαος, υιός του τέως βασιλιά, αν και αυτό το σενάριο δεν προχωρεί. «Εάν ο Σαββίδης το αποφασίσει, το πρόσωπο θα έρθει σε δεύτερη μοίρα» λένε παράγοντες της Θεσσαλονίκης που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις.
Τον περασμένο Αύγουστο, σε ανύποπτη στιγμή και χωρίς να συζητείται το ενδεχόμενο ίδρυσης κόμματος από τον Σαββίδη, ο ποινικολόγος Μπάμπης Αποστολίδης, πρώην αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, είχε πει κάτι που στην Αθήνα πέρασε απαρατήρητο, αλλά στον Βορρά έγινε η… σπορά: «Πιστεύω ότι θα ιδρύσει αρχικά έναν πολιτικό φορέα και αμέσως μετά ένα νέο πολιτικό κόμμα, γιατί είναι πολιτικός και δεν του έχει φύγει ποτέ από το μυαλό η ιδέα να πολιτευθεί, όπως είχε κάνει στη Βουλή της Δούμας της Ρωσίας».
Κοινό στοιχείο όλων αυτών που συναντώνται στον Βορρά είναι η εναντίωσή τους στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη (ο Σαββίδης είχε πει ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός), ενώ κυρίαρχο στοιχείο είναι η αντίθεση Βορρά – Νότου.

Η αντίθεση αυτή φάνηκε και στη Βουλή όταν ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης συγκρούστηκε με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη, τασσόμενος στο πλευρό του Σαββίδη, και ο Αριστείδης Φωκάς (Ενωση Κεντρώων) αμφισβήτησε ότι ο επιχειρηματίας εισέβαλε στο γήπεδο έχοντας μαζί του το όπλο.
Μεγάλο τμήμα των ΑΝΕΛ στηρίζει τον Σαββίδη, ο οποίος εξακολουθεί να διατηρεί άριστη σχέση με τον Πάνο Καμμένο. Οι ΑΝΕΛ δημοσκοπικά καταρρέουν και ορισμένοι βλέπουν ως «σανίδα σωτηρίας» για τον Π. Καμμένο τη συμπόρευση με ένα τέτοιο κόμμα.
Η αμηχανία και στις τάξεις της ΝΔ στον Βορρά είναι έκδηλη, καθώς η ενδεχόμενη δημιουργία κόμματος δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στο ακροατήριό τους, ενώ πολλοί θυμούνται τη στήριξη που είχε από οπαδούς του ΠΑΟΚ η Ενωση Κεντρώων στις εκλογές του 2015, ενώ ο Βασίλης Λεβέντης ήταν σχεδόν κάθε εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη και μιλούσε σε τοπικό σταθμό.

Πούλησε τις εταιρείες καπνού για 1,6 δισ. δολάρια

Την αποχώρηση του Ιβάν Σαββίδη από την καπνική παραγωγή σε Ρωσία και Ελλάδα σηματοδοτεί η πώληση της Donskoy Tabak στην Japan Tobacco Inc. έναντι 1,6 δισ. δολαρίων. Η Donskoy Tabak, μέλος του ρωσικού ομίλου Agrocom (τρόφιμα, logistics, συσκευασία κ.ά.), συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη, είναι η τέταρτη καπνοβιομηχανία της Ρωσίας και μητρική εταιρεία της ΣΕΚΑΠ.

Οπως επισημαίνουν στο «Βήμα» πηγές της Dimera – του επενδυτικού βραχίονα του Ιβάν Σαββίδη στην Ελλάδα –, μέρος του τιμήματος θα επενδυθεί στη χώρα μας σε κλάδους όπου ήδη δραστηριοποιείται, όπως υποδομές – logisitics (ΟΛΘ), τρόφιμα – ποτά (Σουρωτή), τουρισμός (Παλιούρι) κ.α.

Η JTI δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω της JTI Hellas με εμπορική δραστηριότητα (Winston, Camel κ.ά.) και ελέγχει μερίδιο αγοράς 23%. Mε την απόκτηση της ΣΕΚΑΠ θα ενισχύσει το μερίδιό της κατά 3%.

Τον Μάρτιο του 2018 το Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής έκανε δεκτή την αίτηση κατά των ασφαλιστικών μέτρων είσπραξης του προστίμου 38,2 εκατ. ευρώ (44 εκατ. ευρώ μαζί με τις προασυξήσεις) που είχε καταθέσει η ΣΕΚΑΠ, ωστόσο η υπόθεση θα κριθεί οριστικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις αρχές Μαΐου.

Η Japan Tobacco Inc. συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών μεγαλύτερων καπνοβιομηχανιών στον κόσμο, ελέγχεται σε ποσοστό 33% από το ιαπωνικό Δημόσιο και έχει παρουσία σε 120 χώρες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk