ΣτΕ: Συνταγματική η αναγραφή ΑΜΚΑ γιατρών και ασθενών στις συνταγές

Συνταγματική και νόμιμη, καθώς μεταξύ άλλων εξυπηρετεί σκοπούς δημοσίου συμφέροντος, έκρινε το ΣτΕ

Συνταγματική και νόμιμη, καθώς μεταξύ άλλων εξυπηρετεί σκοπούς δημοσίου συμφέροντος, έκρινε το ΣτΕ την αναγραφή του ΑΜΚΑ των γιατρών και των ασθενών κατά τη συνταγογράφηση. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο απέρριψε κατά αυτόν τον τρόπο τις σχετικές αιτήσεις – προσφυγές, τόσο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών όσο και της πρώην βουλευτού Άννας Φιλίνη.

Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ – με τις αποφάσεις του – επισημαίνει ότι η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων που γίνεται μέσω του ΑΜΚΑ είναι κατ΄ αρχάς «νόμιμη και θεμιτή κατά το νόμο 2479/1977 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και αποβλέπει στην εξυπηρέτηση σαφών και θεμιτών συνταγματικών σκοπών δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι κατατείνουν στην εκπλήρωση της ευθέως προβλεπομένης από το άρθρο 21 παράγραφος 3 του Συντάγματος υποχρέωση παροχής υπηρεσιών υγείας». Επίσης, αποσκοπεί στην αποφυγή της υπερσυνταγογράφησης αλλά και την ευχερή παρακολούθηση των φαρμακευτικών δαπανών.

Σύμφωνα πάντα με τους ανώτατους δικαστές, η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων για την έκδοση αριθμού ΑΜΚΑ είναι νόμιμη, ακόμα και χωρίς τη συγκατάθεση του εκάστοτε γιατρού. Η αναγραφή του ΑΜΚΑ των γιατρών κατά τη συνταγογράφηση, εκτιμά το ΣτΕ, όχι μόνο είναι συνταγματική και δεν θίγει την αξιοπιστία του γιατρού, αλλά κρίνεται και αναγκαία για σκοπούς δημοσίου συμφέροντος.

Όσον αφορά, δε, την αποκάλυψη της ηλικίας του γιατρού – και μάλιστα σε περιορισμένο αριθμό προσώπων, όπως είναι ασθενείς και φαρμακοποιοί – «δεν επηρεάζει την επιλογή του θεράποντος γιατρού από τον ασθενή, ο οποίος (ασθενής) ευλόγως δικαιούται να γνωρίζει την ηλικία του θεράποντος γιατρού».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk