• Αναζήτηση
 • ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι περικοπές μισθού των γιατρών του ΕΣΥ

  Αντισυνταγματικές έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας - με σημερινή απόφασή της -, τις περικοπές

  Αντισυνταγματικές έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας – με σημερινή απόφασή της -, τις  περικοπές των αποδοχών όλων των γιατρών (όχι μονο των διευθυντών, οπως έγινε γνωστό αρχικώς) νοσοκομείων του ΕΣΥ που έγιναν αναδρομικά από 1 Αυγούστου 2012  σε εφαρμογή της μνημονιακής νομοθεσίας.   

  Παράλληλα, για λόγους δημοσίου συμφέροντος που έγκεινται στην τρέχουσα δημοσιονομική κρίση, το ΣτΕ έκρινε ότι θα λάβουν αναδρομικά τις διαφορές των αποδοχών τους, με επαναφορά του μισθολογικου καθεστώτος τους (σε αυτο προ της 1ης Αυγούστου 2012), οσοι έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ή στα  Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας.

  Για τους υπολοιπους, οι αποδοχές θα αναπροσαρμοστούν εφεξης στα επίπεδα του 2012.

  Αναλυτικότερα, την  Ολομέλεια του ΣτΕ  με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Θεόδωρο Αραβάνη, την  απασχόλησε ως πρότυπη δίκη η αίτηση τεσσάρων διευθυντών κρατικών νοσοκομείων του ΕΣΥ, οι οποίοι ζητούσαν να ακυρωθούν οι μισθοδοτικές καταστάσεις τους, καθώς οι αποδοχές τους μειώθηκαν δραστικά  σε εφαρμογή τόσο της μνημονιακής νομοθεσίας, όσο και της οικειας απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών. Παράλληλα, ζητούσαν να επανέλθουν οι αποδοχές τους στο προ του Αυγούστου 2012 καθεστώς.

  Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση των τεσσάρων γιατρών διευθυντών του ΕΣΥ, κρίνοντας ότι τόσο οι μνημονιακοί νόμοι όσο και η επίμαχη υπουργική απόφαση, αντίκεινται στις αρχές της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των γιατρών του ΕΣΥ, της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη.
  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk