• Αναζήτηση
 • Τσίπρας: Δεν υπάρχει πατριωτισμός της μίζας και της διαφθοράς

  «Αν χρειάζεται σήμερα, τώρα, κάτι η πατρίδα απ’ όλους μας, μέχρι και από τον τελευταίο Έλληνα, αυτό είναι ένας σύγχρονος, αποφασιστικός, ανυποχώρητος, πατριωτισμός», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας από την Πάτρα.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Πλούσια σε αιχμές και καυστικά σχόλια ήταν η ομιλία του πρωθυπουργού από την Πάτρα, η πρώτη μετά το συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία, αλλά και εν μέσω καταιγιστικών εξελίξεων στην υπόθεση Novartis. Στέλνοντας μηνύματα με πολλούς αποδέκτες ο πρωθυπουργός εστίασε στην έννοια του πατριωτισμού, που έχει κυριαρχήσει τον τελευταίο καιρό στο δημόσιο λόγο.

  Αν χρειάζεται σήμερα κάτι η πατρίδα απ’ όλους μας, αυτό είναι ένας σύγχρονος, ανυποχώρητος πατριωτισμός, σημείωσε για να προσθέσει, όμως, ότι «πατριωτισμός της μίζας και της διαφθοράς δεν μπορεί να υπάρξει».

  Αναγκαίος σύγχρονος, ανυποχώρητος πατριωτισμός

  Μιλώντας από το βήμα του περιφερειακού συνεδρίου Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Αν χρειάζεται σήμερα, τώρα, κάτι η πατρίδα απ’ όλους μας, μέχρι και από τον τελευταίο Έλληνα, αυτό είναι ένας σύγχρονος, αποφασιστικός, ανυποχώρητος, πατριωτισμός».

  «Ένας πατριωτισμός όμως που απαντά στη δύσκολη συγκυρία όχι με όρους εμπρηστικής ρητορείας, αλλά με όρους καθημερινής αρετής».

  Ο κ. Τσίπρας παρέπεμψε μάλιστα στο σημείο αυτό σε σχετική αναφορά του αείμνηστου πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου.

  «Επιτρέψτε μου, για να γίνω πιο σαφής, να επικαλεστώ στο σημείο αυτό τον έξοχο πολιτικό, αν και αντίπαλης παράταξης της δικής μου, τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας, και συμπατριώτη σας, τον αείμνηστο Κωστή Στεφανόπουλο. Έλεγε λοιπόν ο Κωστής Στεφανόπουλος: ‘Ούτε λόγος βέβαια για πατριωτισμό και τιμή για όσους παραβαίνουν τον νόμο και παραβιάζουν τη συνείδησή τους, ζητώντας και λαμβάνοντας ωφελήματα που δεν δικαιούνται. Υπάρχει τεράστια διαφορά στάσης απέναντι στην πατρίδα, όση μεταξύ ήθους και πανουργίας, μεταξύ αυτού που προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο από τη θέση που κατέχει, και αυτού που την εκμεταλλεύεται για το δικό του συμφέρον. Ο πρώτος είναι άξιος κάθε σεβασμού, ο δεύτερος πρέπει να υφίσταται αυστηρές κυρώσεις και τη βαθιά περιφρόνησή μας’».

  «Λόγια εντελώς επίκαιρα αν αναλογιστούμε όσα ζούμε τις τελευταίες ημέρες» έσπευσε να προσθέσει ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος προφανώς στο σκάνδαλο Novartis.

  Δεν υπάρχει πατριωτισμός της μίζας

  Διότι, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός «δεν μπορεί να υπάρξει, όπως δεν υπήρξε ποτέ, πατριωτισμός των Panama papers, των offshore, του λαδώματος, της διαπλοκής, της εξαπάτησης του κράτους, της ιδιοποίησης του δημοσίου συμφέροντος, της μίζας και της διαφθοράς».

  «Είναι εγκληματικά υποκριτικό» πρόσθεσε σε έντονο ύφος ο πρωθυπουργός «πολιτικοί άνδρες, από τη μια να επιδίδονται σε διαγωνισμό πατριωτισμού, και από την άλλη να θεωρούν νόμιμη και ηθική την αναγραφή των ονομάτων τους σε καταλόγους φοροδιαφυγής. Ή να καταγγέλλουν ως πολιτική δίωξη την αναφορά των ονομάτων τους σε κακουργηματικές δικογραφίες». Η αναφορά αυτή του πρωθυπουργού θεωρήθηκε «καρφί» για τον Αντώνη Σαμαρά, που νωρίτερα δήλωσε την πρόθεσή του να καταθέσει μήνυση εναντίον του πρωθυπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ.Παπαγγελόπουλου για την υπόθεση Novartis.

  «Ο πατριωτισμός δεν είναι δήλωση και ρητορεία. Ούτε στάση προσοχής κατά την έπαρση της σημαίας. Ο πατριωτισμός είναι πράξη καθημερινής αρετής, συμβολής στα βάρη του κράτους, έμπρακτης καταδίκης κάθε φαινομένου διαφθοράς και ιδιοτέλειας, διαρκούς σεβασμού στον διπλανό μας και στις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου και πάνω από όλα τιμιότητας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

  «Σε κάθε πράξη, κάθε κίνηση, κάθε πρωτοβουλία, κυρίως από κείνους που ο λαός ορίζει να διαχειριστούν τις τύχες της χώρας. Αλλά και από τον καθένα ξεχωριστά. Στη δουλειά του, στο λειτούργημά του, στις σχέσεις του με το κράτος και με τον συμπολίτη του» πρόσθεσε.

  Το πολιτικό και ποινικό μας μητρώο πιο καθαρό και από τον ξάστερο ουρανό

  Τονίζοντας πολλές φορές ότι «ο πατριωτισμός είναι πράξη καθημερινής αρετής», ο κ. Τσίπρας έφερε στον αντίποδα του παλιού πολιτικού συστήματος την σημερινή κυβέρνηση.

  «Ξέρω πολύ καλά ότι ως κυβέρνηση και λάθη κάνουμε, και παραλείψεις υπάρχουν στο έργο μας. Όμως έχω το δικαίωμα να πω αυτό: Το πολιτικό και ποινικό μας μητρώο είναι πιο καθαρό και από τον ξάστερο ουρανό» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «αυτό που καθοδηγεί τις πράξεις μας, είναι η αντίληψη μας για την πολιτική ως προσφορά και ως ηθικού καθήκοντος. Γι’ αυτό και εκεί που οι άλλοι απέτυχαν, εμείς τώρα πετυχαίνουμε».

  «Εξορθολογήσαμε τα δημόσια οικονομικά, πετύχαμε πελονάσματα, αλλά ταυτόχρονα μοιράσαμε κιόλας σε όσους το είχαν ανάγκη. Με απόλυτη δικαιοσύνη. Και για αυτό, επίσης, όχι μόνο βγάζουμε την Ελλάδα από τα μνημόνια που άλλοι την έριξαν, αλλά με θάρρος και τόλμη και με αίσθηση του πατριωτικού συμφέροντος, την οδηγούμε ξανά σε ρόλο πρωταγωνιστή στη περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και σε πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, σε μια αποσταθεροποιημένη γειτονιά» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

  Να πάρουμε οριστικό διαζύγιο με νοοτροπίες του χθες

  Ο πρωθυπουργός «με το χέρι στην καρδιά» στην ερώτηση «τι πρέπει να κάνουμε για την πατρίδα» τόνισε ότι η απάντηση είναι: «Να πάρουμε οριστικό διαζύγιο με τις συνήθειες και τις νοοτροπίες του χθες. Να πάρουμε όλοι αποστάσεις από την Ελλάδα του χθες και από τα πρόσωπα που την σημάδεψαν».

  «Από πρόσωπα, κυκλώματα, και πρακτικές, που έβαζαν πρώτα το εγώ από το εμείς. Πρώτα το κομματικό από το πατριωτικό συμφέρον. Και που έκαναν τον πατριωτισμό σημαία ευκαιρίας για να υπηρετήσουν τα πιο ευτελή ιδιοτελή συμφέροντα» πρόσθεσε σε αυστηρό τόνο ο πρωθυπουργός.

  Ο δρόμος που βρισκόμαστε οδηγεί σε πολύ καλύτερο μέλλον

  Σε τροχιά ανάπτυξης «τοποθέτησε» τη χώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο 9ο περιφερειακό συνέδριο, που διεξήχθη στην Πάτρα.

  «Μπορώ σήμερα, με σιγουριά να πω, ότι τα χειρότερα είναι πια πίσω μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έδωσε «προεκλογικό» χαρακτήρα στην ομιλία του, υποσχόμενος σταδιακή μείωση της φορολογίας, πιο ισορροπημένη σχέση του πολίτη με το κράτος, αύξηση των αμοιβών και των συντάξεων, αποκατάσταση του εργασιακού καθεστώτος που επιβλήθηκε στην αρχή του μνημονίου, καθώς και αύξηση των επενδύσεων.

  Σημείωσε πως μπορεί να πει σήμερα με σιγουριά ότι «μπροστά μας, μπροστά στην οικονομία, στην κοινωνία, στην πατρίδα, βρίσκεται ένας δρόμος που έχει ανοίξει με πολλές θυσίες, συμβιβασμούς, συγκρούσεις, αντιπαραθέσεις, σκληρές διαπραγματεύσεις, που οδηγεί με σιγουριά σε ένα μέλλον πολύ καλύτερο», ενώ υπογράμμισε πως είναι αποφασισμένος να τηρήσει μέχρι τέλους την εντολή του λαού για τη διακυβέρνηση της χώρας.

  «Έχουμε έναν κοινό στόχο να ξαναστήσουμε τον τόπο στα πόδια του, να αναζητήσουμε μαζί την επόμενη μέρα για την Ελλάδα», τόνισε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως «σήμερα είναι η κατάλληλη στιγμή να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα, όχι μονάχα γιατί είναι άριστοι μόνο οι οιωνοί, αλλά γιατί είναι θετικά, ενθαρρυντικά, αισιόδοξα και όλα τα στοιχεία».

  «Η οικονομία επανέρχεται σε ανοδικούς ρυθμούς, η ανεργία μειώνεται, οι άνθρωποι αρχίζουν να βλέπουν φως στο τούνελ και η χώρα κατά κοινή ομολογία κερδίζει τη διεθνή θέση που της αξίζει, η εμπιστοσύνη των αγορών προς τη χώρα μας αποκαθίσταται, και βαδίζουμε επιτέλους προς το τέλος της επιτροπείας και των μνημονίων, τον Αύγουστο αυτού του χρόνου, το 2018» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

  Οι προοπτικές της Δυτικής Ελλάδας

  Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις προοπτικές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και στους στόχους πάνω στους οποίους μπορούν αυτές να εκφραστούν.

  Πρώτος στόχος, όπως είπε, η στήριξη της επιχειρηματικότητας σε κάθε τομέα, από την αγροτική παραγωγή και την μεταποίηση, μέχρι τις υπηρεσίες και τον τουρισμό, με βασικό κριτήριο, την δημιουργία θέσεων αξιοπρεπούς εργασίας.

  Δεύτερος στόχος, η σύνδεση της παραγωγής και της επιχειρηματικότητας με την έρευνα, την καινοτομία και την οικονομία της γνώσης.

  Τρίτος στόχος, η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου υποδομών, για την στήριξη της τοπικής παραγωγικότητας.

  Τέταρτος στόχος, μια ορθά σχεδιασμένη περιβαλλοντική στρατηγική, που αφορά από την ανακύκλωση και την διαχείριση των αποβλήτων, μέχρι την προστασία των φυσικών πόρων και του νερού.

  «Συνολικά στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, πέρα από τις άμεσες ενισχύσεις, ύψους 256 εκατ. που θα καταβάλλονται κάθε χρόνο, αυτή την προγραμματική περίοδο θα κατευθυνθούν επιπλέον 407 εκατ. ευρώ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως το ζητούμενο είναι «ο πρωτογενής τομέας να συμβάλλει αποφασιστικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας, κάτι που σημαίνει: Ποιότητα προϊόντων. Εξελιγμένες μέθοδοι παραγωγής. Εξωστρέφεια. Δημιουργία αλυσίδων αξίας, που θα κινούν προς τα εμπρός ολόκληρη την τοπική οικονομία».

  Επίσης, ο πρωθυπουργός ανέπτυξε από το βήμα του συνεδρίου το σχέδιο της κυβέρνησης για τη βιομηχανία, το οποίο θα στηρίζεται στο τρίπτυχο: «Ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίας – Εξωστρέφεια – Περιβαλλοντική βιωσιμότητα».

  Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινείται ο σχεδιασμός των βασικών χρηματοδοτικών εργαλείων, που είναι τα ΕΣΠΑ, ο Αναπτυξιακός Νόμος και το Ταμείο Υποδομών, ενώ μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το νέο Ταμείο Υποδομών που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, θα χρηματοδοτήσει κρίσιμα έργα υποδομών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στον τομέα του περιβάλλοντος και στη βιομηχανία.

  Ακόμα, ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τουρισμό, καθώς τόνισε πως «η Δυτική Ελλάδα είναι μια Περιφέρεια όπου οι τουριστικές αφίξεις ακολουθούν μια ισχυρή ανοδική πορεία».

  Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι ο θεσμός του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, πέρα από τη σταθερή επιχορήγηση που έχει διασφαλιστεί, ενισχύεται επίσης από την κυβέρνηση με επιπλέον 8 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους, ενώ για τη λίμνη Καϊάφα είπε ότι το υπουργείο Οικονομίας έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής της. «Σε πρώτη φάση διατίθενται 5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και των δικτύων υποδομών της Λίμνης» τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα στηριχθεί ο δήμος Αμαλιάδας για τη μετατροπή της Μόνιμης Έκθεσης Μπελογιάννη σε μουσείο.

  Έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων

  Μιλώντας για τον ρόλο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο πεδίο ερευνών και αξιοποίησης υδρογονανθράκων, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «τέσσερις συμβάσεις παραχώρησης δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που έχουν υπογραφεί αναμένεται να δώσουν μια νέα αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή», ενώ σχετικά με το φυσικό αέριο, είπε ότι η Δημόσια Εταιρία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος (ΔΕΔΑ) θα καταθέσει άμεσα σχέδιο για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής σε μια σειρά από πόλεις, μεταξύ των οποίων: η Πάτρα, το Αγρίνιο και ο Πύργος.

  Αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος και παραλιακό μέτωπο

  «Οι πολίτες της Ηλείας, έχουν δίκιο να αισθάνονται σχετικά αδικημένοι, μιας και ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος αφαιρέθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά από τη Σύμβαση Παραχώρησης» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι το έργο ξεκινά άμεσα στο σύνολό του, με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Θα γίνει με 200 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από τον προϋπολογισμό των έργων» τόνισε, ενώ για το θέμα της διέλευσης του σιδηρόδρομου από τον Κεντρικό Αστικό ιστό της Πάτρας, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη λύση η οποία προέκυψε μέσα από την διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς.

  Συγκεκριμένα, είπε ότι εντός του 2018 προκηρύσσεται διαγωνισμός Μελέτη Κατασκευή που περιλαμβάνει:

  – Από την οδό Κανελλοπούλου: Βυθισμένη διέλευση του τρένου με τη μέθοδο «cut and cover» μέχρι και τον Σταθμό του Αγίου Διονυσίου.

  – Οριστικές μελέτες για την υπόγεια διέλευση του τρένου από τον Άγιο Διονύσιο έως τον Άγιο Ανδρέα και σύνδεση με το νέο Λιμάνι στο ύψος της Πειραϊκής Πατραϊκής αλλά και με τη γραμμή προς Πύργο.

  – Στη μελέτες θα συμπεριλαμβάνονται και μελέτες για σύνδεση της γραμμής με τρένο τύπου Τραμ στις Δυτικές Συνοικίες της Πάτρας.

  «Βρισκόμαστε στην τελική φάση για την απόδοση του παραλιακού μετώπου της Πάτρας, θα αποδοθεί στον λαό της πόλης και στον δήμο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει ετοιμάσει σε συνεργασία με το Δήμο νομοθετική διάταξη για την ολοκλήρωση της οριστικής παραχώρησης και πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αποδοθεί οριστικά και με τη βούλα.

  Πολιτική
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk