• Αναζήτηση
 • Αναβολή της απόφασης για τον δεύτερο Τούρκο αξιωματικό

  Για τις 6 Μαρτίου 2018 αναβλήθηκε η διαδικασία για την έκδοση ή μη του δεύτερου τούρκου κουρδικής καταγωγής, του 48χρονου Naci Ozpolat, ο οποίος είχε συλληφθεί για τρομοκρατία με άλλους οκτώ, λίγο πριν από την άφιξη του Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο.

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Για τις 6 Μαρτίου 2018 αναβλήθηκε η διαδικασία για την έκδοση ή μη του δεύτερου τούρκου κουρδικής καταγωγής, του 48χρονου Naci Ozpolat, ο οποίος είχε συλληφθεί για τρομοκρατία με άλλους οκτώ, λίγο πριν από την άφιξη του Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο.
  Το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών, κάνοντας δεκτή την εισήγηση της εισαγγελέως έκρινε ότι τα δύο εντάλματα έκδοσης που έχουν σταλεί από την τουρκική Δικαιοσύνη είναι ασαφή, ως εκ τούτου ζήτησε «συμπληρωματικές πληροφορίες ως προς τα στοιχεία των πράξεων», προτού εκδώσει την απόφασή του.
  Με το ένα ένταλμα ζητείται η έκδοση του 48χρονου για «ένταξη σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση» και με το άλλο για «δολοφονία με σχεδιασμό», χωρίς όμως, όπως είπε και η εισαγγελέας, να περιγράφεται ο ακριβής ρόλος του (ηθικός αυτουργός, φυσικός, απλός κλπ) πέρα από τη γενικότερη συμμετοχή του στην οργάνωση.
  Υπέρ του 48χρονου εξετάστηκαν 4 μάρτυρες. Ο πρώην βουλευτής και υπουργός Δημήτρης Στρατούλης, το μέλος της διοίκησης της ΠΟΕ – ΟΤΑ και της ΑΔΕΔΥ Γεώργιος Χαρίσης, το πρώην μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ Παύλος Αντωνόπουλος και μία τουρκάλα ονόματι Τουρκμέν Σεντάρτ, τα δύο αδέλφια της οποίας φυλακίστηκαν και υπέστησαν βασανιστήρια στην Τουρκία παλαιότερα.
  Όπως είπαν, οι διώξεις εις βάρος του Ozpolat είναι πολιτικές και εξέφρασαν τη βεβαιότητα πως αν εκδοθεί στην Τουρκία θα υποστεί βασανιστήρια και θα κινδυνεύσει η ζωή του.
  Παίρνοντας το λόγο ο ίδιος ο 48χρονος, ο οποίος έφτασε στην Ελλάδα 10 ημέρες προτού συλληφθεί, είπε πως είχε φυλακιστεί στην Τουρκία από το 1990 έως το 2002 για την πολιτική του δράση και στη συνέχεια πάλι από το 2004 έως το 2006 με τις ίδιες κατηγορίες, για τις οποίες τον ζητά πάλι η Τουρκική Δικαιοσύνη.
  Αργότερα, αρχές του 2009 πήγε στη Γαλλία όπου ζήτησε άσυλο χωρίς ακόμη να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και μετά στη Γερμανία όπου επίσης κρατήθηκε για έξι χρόνια. Μιλώντας για τα χρόνια κράτησής του στην Τουρκία είπε ότι υπέστη ηλεκτροσόκ, φάλαγγα στα πόδια, εικονικούς πνιγμούς και ξυλοδαρμούς.
  Την περασμένη εβδομάδα το Συμβούλιο είχε απορρίψει το αίτημα των τουρκικών αρχών να εκδοθεί ο πρώτος από τους 9, ο 60χρονος Mehmet Dogan, καθώς ήδη είχε χαρακτηριστεί πολιτικός πρόσφυγας από τη Γαλλία, με βάση τη συνθήκη της Γενεύης του 1951. Σύμφωνα με την απόφαση που βασίστηκε στην εισαγγελική εισήγηση, αν εκδοθεί στην Τουρκία ενδέχεται να υποστεί βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση, καθώς οι διώξεις που υπέστη στη χώρα του πιθανολογείται πως  έγιναν για τα πολιτικά και φυλετικά του φρονήματα.
  Πολιτική
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk