Ντολ: Η Τουρκία ν’ αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Ζοζέφ Ντολ καλεί την Τουρκία να διευκολύνει το κλίμα που ευνοεί τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού και να συμβάλει συγκεκριμένα στις συνεχιζόμενες προσπάθειες, αποσύροντας τα στρατεύματά της από το νησί.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Ζοζέφ Ντολ καλεί την Τουρκία να διευκολύνει το κλίμα που ευνοεί τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού και να συμβάλει συγκεκριμένα στις συνεχιζόμενες προσπάθειες, αποσύροντας τα στρατεύματά της από το νησί.

Η έκκληση έγινε μετά από έντονες συζητήσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σχετικά με τη μελλοντική ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Ο κ. Ντολ τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει την Κύπρο, κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σε αποκλειστική συνέντευξη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), ο πρόεδρος του ΕΛΚ τονίζει σαφώς ότι η μη επίλυση του Κυπριακού «χωρίζει την Τουρκία από τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της».

Ο κ. Ντολ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Τουρκία σε αυτό το στάδιο δεν πληροί τα κριτήρια για να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το ΕΛΚ είναι η πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία περιλαμβάνει τόσο το γερμανικό CDU/CSU όσο και το αυστριακό APP που έχει ξεκινήσει τον διάλογο για το μέλλον της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Επίσης, στο ΕΛΚ ανήκει, από την Κύπρο, ο ΔΗΣΥ και, από την Ελλάδα, η ΝΔ.

Ο πρόεδρος Ντολ, σε ερώτηση ποιος ήταν υπεύθυνος για την κατάρρευση των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού στο Κραν Μοντανά, είπε ότι η αποτυχία επίτευξης συνολικής διευθέτησης ήταν απογοητευτική.

«Σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ»

«Επαναβεβαιώνουμε την στήριξή μας για συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και πλήρως σύμφωνη με το δίκαιο της ΕΕ.

Διακυβεύεται η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή, αλλά και η ευημερία του κυπριακού λαού και η οικονομική ανάπτυξη του νησιού», τόνισε.

Και πρόσθεσε ότι «το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών δεν είναι παραγωγικό» υπογραμμίζοντας: «εγώ και όλοι οι ηγέτες του ΕΛΚ προτιμούμε να συγχαρούμε τον πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, του οποίου η αφοσίωση και η δέσμευση έχουν συμβάλει πολύ για να προωθηθούν οι διαπραγματεύσεις».

Ο πρόεδρος του ΕΛΚ δήλωσε πεπεισμένος πως ο κυπριακός λαός «θα τον εμπιστευτεί (τον Ν. Αναστασιάδη) ξανά στις 28 Ιανουαρίου».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ, ο πρόεδρος του ΕΛΚ ανέφερε ότι η συμφωνία τελωνειακής ένωσης της ΕΕ υπάρχει πάνω από 20 χρόνια και «ίσως είναι καιρός να την επικαιροποιήσουμε».

«Η ΕΕ είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος για την Τουρκία και αντιστρόφως: η ΕΕ είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Αγκυρας και η Τουρκία είναι η τέταρτη εξαγωγική αγορά της ΕΕ», είπε ο κ. Ντολ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk