• Αναζήτηση
 • Ντιμιτρόφ: Ισως δεν ξεπεράσουμε τις διαφορές μας για την ονομασία

  Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ σημείωσε πως έχουν γίνει βήματα προς τα εμπρός, ωστόσο ξεκαθάρισε πως υπάρχει πιθανότητα να μην ξεπεραστούν οι διαφορές στο ζήτημα της ονομασίας.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Στα βήματα προς τα εμπρός που έχουν σημειωθεί στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ από τις δύο κυβερνήσεις και στο ενδεχόμενο να μην βρεθεί τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή η «χρυσή τομή» μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτρόφ.

  «Είναι σημαντικό να κάνουμε ό,τι μπορούμε- τόσο τα Σκόπια, όσο και η Αθήνα- για να αδράξουμε τη στιγμή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντιμιτρόφ στη συνέντευξή του στο «Balkan Investigative Network», σημειώνοντας: «Έχουμε ενθαρρύνει τον κ. Νίμιτς και περιμένω ότι θα ρίξει τις ιδέες και τις προτάσεις του στο τραπέζι- ένα αρχικό πλαίσιο για να επιτραπεί η σημαντική πρόοδος και οι διαπραγματεύσεις».

  «Παρά την αισιοδοξία, πρέπει να αποδεχθούμε την πιθανότητα ότι μπορεί να μην καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας αυτή τη στιγμή, αλλά είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε, μέχρι αυτό να γίνει», συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο ρίσκο, «γιατί συνήθως οι υπουργοί και πρωθυπουργοί εμπλέκονται, όταν το αποτέλεσμα φαίνεται βέβαιο. Σε αυτή την περίπτωση δεν ισχύει, αλλά πιστεύω ότι αξίζει το ρίσκο».

  Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ αναφέρθηκε και στη χρονική συγκυρία για τη γειτονική χώρα, η οποία ελπίζει ότι θα προλάβει να επιβιβαστεί στο «τρένο της Ευρώπης», ενώ σημείωσε πως ο όρος «Μακεδονία» θα συμπεριλαμβάνεται στο όνομα που θα αποφασιστεί.

  «Μία λύση είναι πιθανή μόνο αν δεν υπονομεύεται η ταυτότητα της χώρας. Η φύση αυτής της διαμάχης είναι τέτοια που δημιουργεί φόβο… οπότε είναι πολύ σημαντικό για την ΠΓΔΜ να είναι ξεκάθαρο ότι η λύση δεν θα πλήξει την εθνική ταυτότητα. Στην ουσία, η λύση πρέπει να καλύπτει διάφορα στοιχεία, ώστε να είναι αποδεκτή και από τις δύο χώρες: να μην βλάπτει την ταυτότητά μας και να ανταποκρίνεται στην απαίτηση της Ελλάδας να υπάρχει πιο ξεκάθαρη διάκριση ανάμεσα στη χώρα «Μακεδονία» και την περιοχή της Μακεδονίας» πρόσθεσε.

  Επίσης, ο κ. Ντιμιτρόφ υπογράμμισε πως δεν θα πρέπει να υπάρχει μονοπώλιο του όρου «Μακεδονία» από την ελληνική πλευρά. «Επίσης, θα ήταν πολύ ευρωπαϊκό αν δεν υπήρχε μονοπώλιο του όρου »Μακεδονία». Αν δεν υπήρχε κανένα αποκλειστικό δικαίωμα για τη χρήση του όρου, από την οποιαδήποτε πλευρά» σημείωσε χαρακτηριστικά.

  Σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των εκπροσώπων των δύο χωρών, ο κ. Ντιμιτρόφ ξεκαθάρισε ότι η όποια πρόταση θα πρέπει να επικυρωθεί με δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα.

  «Είναι περίεργο, αν σκεφτείτε το πώς οι μεγαλύτεροι «υπερασπιστές» του ονόματος στη χώρα μας κάνουν τόσο βολικά τα πιο σκληροπυρηνικά στοιχεία στην Ελλάδα, σχεδόν σαν να συνεργάζονται», σημείωσε ο υπουργός αναφερόμενος στον πρώην πρωθυπουργό της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι.

  «Πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς είναι η λύση. Βεβαίως, δεν μπορούμε να δώσουμε στον κόσμο μία λύση που δεν την στηρίζουμε. Το δημοψήφισμα θα είναι πολύ σημαντικό για τη βιωσιμότητα της λύσης. Βέβαια, ο λαός έχει τον τελευταίο λόγο. Και εμείς θα πρέπει να το εξηγήσουμε καλά», σχολίασε.

  Πολιτική
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk