• Αναζήτηση
 • Με αύξηση επιτοκίων αποχαιρέτισε την Fed η Γέλεν

  Με μια κίνηση που είχε προεξοφληθεί από την αγορά, δηλαδή την αύξηση των επιτοκίων στο εύρος 1,25% - 1,50%, η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, ολοκλήρωσε τη θητεία της στην Fed.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Με μια κίνηση που είχε προεξοφληθεί από την αγορά, δηλαδή την αύξηση των
  επιτοκίων, η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν,
  ολοκλήρωσε τη θητεία της στην Fed.

  Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του περιοριστικού κύκλου που ξεκίνησε στα τέλη του 2015, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1,25% με 1,5%, αλλά διατήρησε αμετάβλητο το outlook των επιτοκίων για τα επόμενα χρόνια.

  Η Fed επικαλέστηκε τις ισχυρές επιδόσεις της οικονομίας και την ιδιαίτερα θετική εικόνα της αγοράς εργασίας.

  Εξάλλου, οι αξιωματούχοι της Fed αναμένουν τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2018 και το 2019, όπως και στην προηγούμενη συνεδρίαση.

  Στην τελευταία της συνέντευξη Τύπου, η απερχόμενη επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν δήλωσε πως η απόφαση της κεντρικής τράπεζας για αύξηση των επιτοκίων αντανακλά την εκτίμηση πως η σταδιακή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα στηρίξει την ισχυρή αγορά εργασίας, ενώ θα επιτρέψει την επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2%.

  Η ίδια σημείωσε πως oι αξιωματούχοι της Fed συνεχίζουν να αναμένουν πως η οικονομία θα επεκταθεί με μέτριο ρυθμό. Υπογράμμισε ωστόσο, πως ενώ οι αλλαγές στη φορολογική πολιτική θα προσφέρουν κάποια τόνωση στην οικονομική ανάπτυξη, ο αντίκτυπος που θα έχει το φορολογικό πακέτο στην οικονομία παραμένει αβέβαιος.

  Ο διάδοχος της Γέλεν, Τζερόμ Πάουελ, που θα αναλάβει καθήκοντα στις αρχές Φεβρουαρίου, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα αποκλίνει ιδιαίτερα από την έως τώρα ακολουθούμενη πολιτική και δεν σκοπεύει να αιφνιδιάσει τις αγορές.

  Οικονομία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk