• Αναζήτηση
 • Συνάντηση Κορυφής στη Ν.Υόρκη για την ελληνική οικονομία και τις επενδύσεις

  Πάνω από 1.350 επενδυτές, επιχειρήσεις και διεθνείς τράπεζες, συμμετείχαν στο "19ο Ετήσιο Capital Link Invest in Greece Forum" πραγματοποιήθηκε στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης.

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Πάνω από 1.350 επενδυτές, επιχειρήσεις και διεθνείς τράπεζες, συμμετείχαν στο «19ο Ετήσιο Capital Link Invest in Greece Forum» πραγματοποιήθηκε στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης.
  Πρόκειται για ένα Διεθνές Συνέδριο για την Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και μεγάλες διεθνείς επενδυτικές τράπεζες και οργανισμούς.
  Συμμετείχαν ανώτατοι κυβερνητικοί εκπρόσωποι, επιχειρηματίες, επενδυτές και τραπεζίτες από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική. Παραδοσιακά το Συνέδριο προσελκύει την ελίτ της Wall Street και φέτος έλαβε χώρα σε μια ιδιαίτερα σημαντική χρονική στιγμή για την Ελλάδα. Μετά από χρόνια ύφεσης και οικονομικής δυσπραγίας, η χώρα ξαναμπαίνει σιγά σιγά σε ρυθμό ανάπτυξης και το Συνέδριο αποσκοπεί να προβάλει την Ελλάδα σαν επενδυτικό και επιχειρηματικό προορισμό. Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων ειναι καταλυτικής σημασίας για την ανάκαμψη της οικονομίας.
  Για  πρώτη φορά που οι εκπρόσωποι των 3 Ευρωπαϊκών θεσμών εμφανίζονται μαζί σε συνέδριο και μάλιστα στο εξωτερικό για να τιμήσουν την Ελλάδα, παράλληλα συμμετείχαν 2 Διεθνείς Οίκοι Αξιολόγησης, σημαντικοί Αμερικανοί επενδυτές με ενεργό παρουσία στην Ελλάδα, 7 – επτά Διεθνείς Επενδυτικές Τράπεζες, οι 4 Συστημικές Ελληνικές Τράπεζες και σημαντικό κυβερνητικό επιτελείο
  Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για την Ελλάδα από 87 υψηλού επιπέδου ομιλητές ενώ σημειώθηκαν 153 κατ ιδίαν συναντήσεις για  τις εισηγμένες και μη εταιρίες. Ξεχωριστές συναντήσεις είχαν οι Ελληνες αξιωματούχοι με ξένα funds που  ενδιαφέρονται για την Ελλάδα.
  Το Συνέδριο παρουσίασε τις εξελίξεις και τις μεταρρυθμίσεις στην Ελληνική Οικονομία, και το Κυβερνητικό πρόγραμμα για την Οικονομία και τις Επενδύσεις. Επιπλέον, παρουσίασε τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην κεφαλαιαγορά και σε συγκεκριμένους τομείς, με θέματα όπως, τα κρατικά και εταιρικά ομόλογα, η ενέργεια, η ανάπτυξη των υποδομών, η αγορά των ακινήτων, ο τουρισμός, ο τραπεζικός τομέας, η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η παγκόσμια ναυτιλία.
  Συμετήχαν:
  •      Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. Αλέξης Τσίπρας (μέσω τηλεοπτικού μηνύματος)
  •      Ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, Υπουργός Οικονομικών  
  •      Ο κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, Υπουργός Oικονομίας και Aνάπτυξης
  •      Η κα. Έλενα Κουντουρά, Υπουργός Τουρισμού
  •      Ο κ. Γιώργος Τζιάλλας, Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Υπουργείο Τουρισμού
  •      Ο κ. Γεώργιος Πιτσιλής, Διοικητής Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων
  •      Ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ελλάδα, κ. Geoffrey R. Pyatt
  •      Ο Πρέσβης της Ελλάδος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, κ. Χάρης Λαλάκος
  •      Η Πρέσβειρα της Ελλάδος στα Ηνωμένα Έθνη, Κα. Μαρία Θεοφίλη
  •      Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, Dr. Κωνσταντίνος Κούτρας
  •      Οι εκπρόσωποι των Θεσμών κκ.  Declan Costello, Nicola Giammarioli και Francesco Drudi

        
  Κάλεσμα στους διεθνείς επενδυτές να αξιοποιήσουν τις νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται πλέον στην Ελλάδα απηύθυνε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που παρουσιάσθηκε στο «19ο Ετήσιο Invest in Greece» Συνέδριο της  Capital Link στη Νέα Υόρκη.
  Τοποθετώντας ως ορόσημο την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να αφήσει πίσω την ύφεση και τη λιτότητα και να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο ανάπτυξης, ευημερίας και επενδύσεων.
   «Έτσι, αγαπητοί φίλοι, η γη της ευκαιρίας έχει  ανοιχτές τις πόρτες της για υψηλά κερδοφόρες επενδύσεις. Η Ελλάδα έχει επανέλθει, είναι εδώ και σας καλεί να γίνετε μέρος της».
   Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως οι θυσίες του ελληνικού λαού και η προσπάθεια της κυβέρνησης έχουν φέρει απτά αποτελέσματα καθώς τα οικονομικά μεγέθη δείχνουν πως η ελληνική οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει και να επιστρέφει στον δρόμο της βιωσιμότητας και της ανάπτυξης. Μάλιστα έκανε ειδική αναφορά στο θετικό ρυθμό ανάπτυξης, στη μείωση της ανεργίας αλλά και την αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων:
  •    Ανάπτυξη: 2% για το 2018
  •    Ανεργία: Μείωση κατά 6% από το 2015
  •   Άμεσες ξένες επενδύσεις Αύξηση 69% τους πρώτους εννιά μήνες του 2017 συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2016.
  Υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι οικονομικοί παράγοντες έχουν οδηγήσει στην υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων της χώρας, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους επενδύτες πως η εν λόγω βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών έχει συμβάλει καθοριστικά στην ενδυνάμωση της υγείας των ελληνικών επιχειρήσεων.
  Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε πως οι Αμερικανοί επιχειρηματίες αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες ομάδες ξένων επενδυτών στην Ελλάδα και υπενθύμισε πως οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα για το 2018 στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Ένα γεγονός που, όπως είπε, καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς για την περαιτέρω ενδυνάμωση των επιχειρηματικών δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες.
  Ως Κεντρικός ομιλητής, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την ομιλία του, επεσήμανε ότι υπάρχει μία σημαντική διαφορά μεταξύ του φετινού φόρουμ και των προηγούμενων. Ο λόγος είναι ότι το 2018 σηματοδοτεί μία καθοριστικής σημασίας στιγμή για την Ελλάδα. Ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός που βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισής του από την ολομέλεια της Βουλής, σηματοδοτεί την έξοδο της Ελλάδας από μια μακρά περίοδο προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής. Αυτό είναι αποτέλεσμα και της σκληρής δουλειάς της ελληνικής κυβέρνησης και των σημαντικών θυσιών των ελλήνων πολιτών. Αναφέρθηκε στη συνέχεια σε μια σειρά δεδομένων τα οποία υποστηρίζουν το επιχείρημα της οριστικής εξόδου της χώρας από την κρίση και τα προγράμματα, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα: την επιτυχή πρόσβαση της χώρας στις αγορές κεφαλαίων,  τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού, την αύξηση στο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου και στις ιδιωτικές δαπάνες, τη βελτίωση στις εξαγωγές.
  Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης τόσο στους καταναλωτές όσο και στις επιχειρήσεις. Ο κ. Τσακαλώτος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη μειούμενη τάση στην ανεργία, η οποία αποτελεί ισχυρό μήνυμα της σταθερά βελτιούμενης τάσης στην ανάπτυξη, αποδίδοντας αυτές τις θετικές προοπτικές στη βελτίωση της πίστης στη βιωσιμότητα των ελληνικών δημόσιων οικονομικών και στην εισαγωγή ενός ευρέος φάσματος μεταρρυθμίσεων που ανασχημάτισαν την ελληνική οικονομία. «Σε όλη αυτή την προσπάθεια» -όπως είπε χαρακτηριστικά-  «στόχος της κυβέρνησης ήταν να στηρίξει τα τμήματα της κοινωνίας που επηρεάστηκαν περισσότερο από την κρίση. Καθώς μπαίνουμε στο στάδιο της ανάκαμψης, οι προσπάθειές μας θα είναι να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των προοπτικών ανάπτυξης, υποστηρίζοντας παράλληλα τον δίκαιο χαρακτήρα της».
  Με σαφές μήνυμα προς τους επενδυτές συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει την εφαρμογή πολιτικών που βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον (με τη μείωση του γραφειοκρατικού φόρτου), ενώ κατευθύνει τη δημόσια χρηματοδότηση σε, πολλά υποσχόμενους, τομείς οικονομικής δραστηριότητας. «Ο στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στους επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους και να αναμορφώσουν την ελληνική οικονομία». Τέλος, κατέστησε σαφές ότι το επόμενο έτος θα χαρακτηρίζεται από τις συζητήσεις σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα χρέους και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να δημιουργήσει επαρκή αποθέματα που θα επιτρέψουν και την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δανεισμού και θα υποστηρίξουν την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα, πράγμα το οποίο αποτελεί στόχο τόσο της Ελλάδας όσο και των εταίρων της.  
  Ο κ. Νικόλαος Μπορνόζης, Πρόεδρος της Capital Link, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και υπογράμμισε ότι η χρονική στιγμή που διοργανώνεται το Συνέδριο είναι βέλτιστη. Μετά από χρόνια ύφεσης, η οικονομία στην Ευρώπη που έχει πληγεί περισσότερο φαίνεται να μπαίνει σε μια περίοδο οικονομικής ανάκαμψης. Η ολοκλήρωση της Τρίτης Αξιολόγησης ενισχύει την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, η οποία μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στην οικονομική ανάκαμψη. Εκτός από τον χρηματοπιστωτικό τομέα η Ελλάδα παρουσιάζει επενδυτικές ευκαιρίες σε πολλούς τομείς όπως η ενέργεια, η βιομηχανία, τα έργα υποδομών, τα logistics, ο τουρισμός και οι νέες τεχνολογίες. Παρότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, υπάρχουν ακόμα πολλοί στόχοι να επιτευχθούν. Υπογράμμισε τη σημασία συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και ανέφερε την ανάγκη να εμπνεύσει η χώρα εμπιστοσύνη στους ξένους επενδυτές όσον αφορά την πολιτική και νομοθετική σταθερότητα και διαφάνεια ούτως ώστε οι επενδυτές να μπορούν να προχωρήσουν με τις επενδύσεις τους. Το Capital Link Invest in Greece Forum μεταδίδει το κατάλληλο μήνυμα σε ένα μεγάλο κοινό που αποτελεί το κέντρο αποφάσεων. Αυτό είναι ένα Διεθνές Συνέδριο για την Ελλάδα το οποίο πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη στο οποίο συμμετέχουν ανώτατοι κυβερνητικοί εκπρόσωποι και επιχειρηματίες και προσελκύει την ελίτ της Wall Street. Με προϊστορία 19 ετών, έχει καθιερωθεί σαν την κύρια πλατφόρμα δια μέσω της οποίας οι Αμερικάνοι επενδυτές ενημερώνονται κάθε χρόνο για τις τρέχουσες εξελίξεις και τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας και για τις επενδυτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες.
  Στην εναρκτήρια ομιλία του Συνεδρίου ο Πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ κ. Θεοχάρης Λαλάκος ανέδειξε το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στις οικονομικές και επενδυτικές σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, σε συνέχεια της επίσημης επίσκεψης του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ και της συνάντησής του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Donald Trump, κατά την οποία οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν την εγκαθίδρυση ομάδας εργασίας μεταξύ των αρμόδιων Υπουργείων. Παράλληλα, οι Αμερικανοί επενδυτές εξέφρασαν το ανανεωμένο ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στην Ελλάδα, ιδίως στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, της ψηφιακής τεχνολογίας, των υποδομών, καθώς και στον αγρο-διατροφικό και κτηματομεσιτικό τομέα. Η νέα αυτή δυναμική στις διμερείς οικονομικές, εμπορικές, και επενδυτικές σχέσεις καταδεικνύεται, επίσης, από το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι η τιμώμενη χώρα στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το 2018. Ο Πρέσβης κ. Λαλάκος, τόνισε, επίσης, τις θετικές εξελίξεις ως προς τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές αλλαγές, καθώς και τις αισιόδοξες προβλέψεις σχετικά με τους μακροοικονομικούς δείκτες. Η ελληνική οικονομία, κατέληξε, μετακινείται σταδιακά από μια κατάσταση παρατεταμένης κρίσης σε μια κατάσταση σταθερής οικονομικής αναζωογόνησης, επιβεβαιώνοντας ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα.
  Ο κ. Yannis Manuelides, Partner, London, Allen & Overy LLP, στην ομιλία του τόνισε: «Με την επιστροφή της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές και την ανταλλαγή των ομολόγων της με ομόλογα υπό συνήθεις όρους αγοράς, την ομαλή πρόοδο του Τρίτου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής και την επικεντρωμένη και επίμονη προσπάθεια επίλυσης των, παραδοσιακά, δυσκολότερων προβλημάτων της, η Ελλάδα αρχίζει να αποκομίζει οφέλη από τη σταθερότητα και τη μεταρρύθμιση.  Ορισμένες ελληνικές εταιρείες επέστρεψαν στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και οι Διεθνείς και Υπερεθνικοί Χρηματοδοτικοί Οργανισμοί συνεχίζουν να επενδύουν σε βασικούς τομείς της οικονομίας.  Με την οικονομία σε μια μέση αλλά συνεχή ανοδική πορεία, με την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου μέρους της δύσκολης προσπάθειας και με μια καλή προοπτική για την Ευρώπη και την ευρωζώνη, αυτή μπορεί να είναι η στιγμή που οι μακροπρόθεσμοι ξένοι επενδυτές επιστρέφουν στην Ελλάδα.»
  Ο κ. Panos Tsakloglou, Professor, Department of International and European Economic Studies, Athens University of Economics & Business, former Chairman of Greek Government Council of Economic Advisers, στην ομιλία του τόνισε: Οι τεράστιες ανισορροπίες στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ελληνικής οικονομίας είχαν ήδη αποκατασταθεί το 2014 και η οικονομική ανάκαμψη είχε ξεκινήσει.  Παρά το θετικό εξωτερικό περιβάλλον, για πολιτικούς λόγους, την επόμενη διετία η οικονομία παρέμεινε σε στασιμότητα.  Τώρα η οικονομία ανακάμπτει και οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της δείχνουν να είναι θετικές.  Αν και η χρηματοδότηση της οικονομίας από εσωτερικούς πόρους παραμένει προβληματική, ο συνδυασμός των μεταρρυθμίσεων που υλοποιήθηκαν στα χρόνια των Μνημονίων, των χαμηλών αποτιμήσεων των περιουσιακών στοιχείων και της διαθεσιμότητας άνεργου εργατικού δυναμικού αρκετά υψηλής εξειδίκευσης και σχετικά χαμηλού κόστους μπορεί να λειτουργήσει σαν μαγνήτης για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.  Στο παρόν κλίμα, αυτές οι επενδύσεις θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελληνική οικονομία και να λειτουργήσουν ως καταλύτης για της οικονομική ανάκαμψη.
  Ο  κ. Γεώργιος Πιτσιλής, Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε: «Η λέξη-κλειδί για την προσέλκυση επενδύσεων είναι η εμπιστοσύνη. Χωρίς εμπιστοσύνη, κανείς δεν θα επενδύσει το χρόνο και τα χρήματά του σε μια χώρα. Και τι σημαίνει εμπιστοσύνη, όταν πρόκειται για τη φορολογική διοίκηση; Αποτελεσματικότητα και φορολογική δικαιοσύνη. Βεβαιώνοντας ότι όλοι πληρώνουν, με τον ευκολότερο δυνατό τρόπο, αυτό που οφείλουν στο κράτος, έτσι ώστε να μην στρεβλώνεται ο ανταγωνισμός από τη φορολογική απάτη και τη φοροδιαφυγή. Και όχι περισσότερο από αυτό που πραγματικά οφείλουν. Αυτό προσπαθούμε στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.»
  Ο  κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, Υπουργός Oικονομίας και Aνάπτυξης, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε: «Μετά από πολλά χρόνια αναταραχής, η ανάπτυξη επέστρεψε στην Ελλάδα φέτος: το 2017 είναι το σημείο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Η επενδυτική και αναπτυξιακή αναζωογόνηση της Ελλάδας οφείλεται στη νέα Εθνική  Αναπτυξιακή Στρατηγική (ΕΑΣ) της Κυβέρνησης, η οποία καθιερώνει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, φιλικό προς τις επενδύσεις και προσανατολισμένο στις εξαγωγές. Αυτό το μοντέλο βασίζεται στην ενισχυμένη εγχώρια βιομηχανική παραγωγή διεθνών εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών, υψηλής προστιθέμενης αξίας και γνώσης αντιστοίχως και στην απασχόληση του υψηλής ειδίκευσης και καλά επιμορφωμένου ανθρώπινου δυναμικού. Προχωρώντας προς το 2018, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας διαφαίνονται ακόμα πιο θετικές. Η εμπιστοσύνη στην οικονομία θα ενισχυθεί με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τον Αύγουστο όπως και με την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων.»
  Η  Διευθύνουσα Σύμβουλος του Hellenic Corporation of Assets & Participations S.A. κα Ράνια Αικατερινάρη, η οποία τόνισε: «Η ίδρυση της «Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας» («ΕΕΣΥΠ») και η εταιρική οργάνωση της εισαγάγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα  ένα θεσμό με χαρακτηριστικά σταθερότητας και μακροπρόθεσμης προοπτικής, στον οποίο έχει ανατεθεί η προώθηση βέλτιστων πρακτικών. Σκοπός της ΕΕΣΥΠ είναι να προωθήσει νέα πρότυπα που θα οδηγήσουν στην αναμόρφωση του πλαισίου διαχείρισης των κρατικών περιουσιακών στοιχείων προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος, αντιστρέφοντας τον κατακερματισμό ευθύνης που ισχύει μέχρι σήμερα ως προς τη διαχείριση και τη στρατηγική αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕΣΥΠ έχει τέσσερις βασικούς στόχους: α) να βελτιώσει την απόδοση των περιουσιακών στοιχείων που έχουν περιέλθει υπό τη σκέπη της, προωθώντας στρατηγικές για τη βελτίωση της λειτουργικής και οικονομικής αποδοτικότητας και των παρεχόμενων υπηρεσιών σε βασικούς τομείς της οικονομίας, β) να καθιερώσει βέλτιστους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης και υπεύθυνης διοίκησης, γ) να ενισχύει την μακροπρόθεσμη αξία των περιουσιακών στοιχείων του κράτους και δ) να αυξήσει τα έσοδα του δημοσίου, από τα οποία το 50% θα αποδίδεται για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους και το 50% θα επιστρέφεται στο Κράτος με τη μορφή επενδύσεων.»
  ΚΑΤ’ ΙΔΙΑΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
  Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το Συνέδριο παρείχε στους ξένους επενδυτές μια εκτεταμένη δυνατότητα επαφών μέσω 153 one-to-one συναντήσεων με εισηγμένες και μη εταιρείες καθώς και με τα μέλη της Ελληνικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας.
  «Συνάντηση Ξένων Θεσμικών Επενδυτών με τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο»:
  Η συνάντηση διοργανώθηκε για τον Υπουργό Οικονομικών της Κυβέρνησης με Θεσμικούς Επενδυτές που εκπροσωπούν μεγάλα ξένα funds με επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων ενδεικτικά να αναφέρουμε τα ακόλουθα: Funds: Bluecrest  – Cyrus Capital – Fir Tree – Knighthead Capital – Stonehill Capital – Waterwheel Capital – Graham Capital – Greylock – Hayman Capital – Oppenheimer – Serengeti – American Century – Caxton – Goldentree – Marathon Asset Management – Prudential – Smithcove Capital  -Goldentree
  «BOND INVESTING»
  ΕΝΟΤΗΤΑ «INVESTING IN GREEK BONDS – GOVERNMENT & CORPORATE BONDS»
  Συντονιστής: κα Christina Papanikolopoulou, Partner, Zepos & Yannopoulos
  Ομιλητές:
  •      κ. Antonios Kerastaris, Group CEO, Intralot
  •      κ. Vasilios Kotsiras, Head of Funding Solution & Structure Finance, National Bank of Greece
  •      κ. Guy Morgan, Managing Director, EMEA Head Of Liability Management, Goldman Sachs
  •      κ. Giulio Baratta, Head of Debt Capital Markets, BNP Paribas
  •      κ. Philip Brown, Managing Director, Public Sector Fixed Income Origination, Citi
  •      κ. Henrik Johnsson, Managing Director, Head of EMEA Syndicate, Deutsche Bank
  Η κα Christina Papanikolopoulou, Partner, Zepos & Yannopoulos, στην ομιλία της τόνισε: «Κατόπιν ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος τον Ιούνιο 2017, το ελληνικό Δημόσιο, οι ελληνικές τράπεζες και οι επιχειρήσεις δοκίμασαν τις δυνάμεις τους στις διεθνείς αγορές χρέους με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Το κρατικό ομόλογο του Ιουλίου και οι ανταλλαγές ομολόγων του PSI, οι καλυμμένες ομολογίες συστημικών τραπεζών και οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων προσέλκυσαν το ενδιαφέρον μεγάλων παικτών της διεθνούς επενδυτικής αγοράς. Η αγορά προετοιμάζεται για το 2018 χρησιμοποιώντας ως αιχμή του δόρατός της τις θετικές προβλέψεις για το μέλλον της οικονομίας· ως καταλυτικοί παράγοντες για τις επερχόμενες εκδόσεις κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων αναμένεται να λειτουργήσουν η σταθερή πορεία εξόδου της χώρας από το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής, η δημιουργία μιας ισχυρής αγοράς επενδύσεων στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPE’s) ύψους περί τα € 100 δισεκατομμύρια και, ιδίως, οι συνεχείς πρωτοβουλίες στήριξης του επιχειρείν που αναμένεται να φέρουν βιώσιμη κερδοφορία και ταχεία ανάκαμψη του χρηματοπιστωτικού συστήματος.»
  Ο κ. Βασίλης Κώτσηρας, Head of Funding Solution & Structure Finance, National Bank of Greece, στην ομιλία του τόνισε ότι: «Oι πρόσφατες συναλλαγές Καλυμμένων Ομολόγων σηματοδότησαν την επιτυχημένη επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στις διεθνείς χρηματαγορές. Απέδειξαν πως υπάρχει σημαντική ζήτηση για ομόλογα και πέτυχαν όλους τους στόχους τους: διεύρυνση της επενδυτικής βάσης, χαμηλότερο κόστος έναντι άλλων μορφών χρεογράφων, υποστήριξη της εξόδου από τον ELA και καλή πορεία στην δευτερογενή αγορά. Οι Διεθνείς Χρηματαγορές απαιτούν στρατηγικό σχεδιασμό και όχι ευκαιριακή αντιμετώπιση. Οι εξασφαλισμένες συναλλαγές είναι ένα αποδοτικό μέσο απεξάρτησης από τον ELA, αλλά επιτυγχάνοντας αυτό τον στόχο ένα πιο πολυσύνθετο φάσμα προκλήσεων αναδύεται. Οι τράπεζες οφείλουν να εναρμονιστούν με κανόνες και ευρωπαϊκές οδηγίες όπως το LCR, NSFR και MREL. Το κόστος χρηματοδότησης παραμένει στο επίκεντρο καθώς έχει μεγάλη επίπτωση στην κερδοφορία. Το παράδειγμα της Ιρλανδίας το 2012 είναι ο σωστός δρόμος. Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι εδώ. Προκειμένου όμως οι διεθνείς επενδυτές να εμπιστευθούν και υποστηρίξουν μακροπρόθεσμα τις ελληνικές τράπεζες απαιτούν σχεδιασμό, όραμα, αποτελέσματα και διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα.»
  ΕΝΟΤΗΤΑ «THE GREEK BANKING SECTOR – STRATEGY AND OUTLOOK»
  Συντονιστής: κ. Panos Papazoglou, Country Managing Partner Greece – Central and South East Europe Accounts Leader, EY
  Ο κ.  Vassilios Psaltis, General Manager and CFO, Alpha Bank στην ομιλία του τόνισε: «Βασική προϋπόθεση για την επανένταξη της Ελλάδας σε βιώσιμη πορεία ανάπτυξης, είναι η προσέλκυση όλο και περισσότερων ιδιωτικών επενδύσεων στην οικονομία. Ο ρόλος των ελληνικών τραπεζών  είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη διευκόλυνση εισροής επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα, μέσα από τη συμμετοχή τους στην επιτυχή αναδιάρθρωση των βιώσιμων επιχειρήσεων. Με την αποτελεσματική διαχείριση  θεμάτων που αφορούν μη βιώσιμες εταιρίες με τρόπο που να διασφαλίζει την παραγωγική επανένταξη των περιουσιακών τους στοιχείων στην οικονομία και επιπλέον με την παροχή χρηματοδότησης σε επενδυτικές προτάσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, οι ελληνικές τράπεζες  συμβάλλουν στην τόνωση της παραγωγικότητας στη χώρα, η οποία θα επιτρέψει και θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη.»
  Ο κ.  Nikolaos Karamouzis, Chairman, Eurobank Ergasias SA & Chairman, Hellenic Bank Association, στην ομιλία του τόνισε: «Το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά από προκλήσεις όπως, ορισμένες εκ των οποίων κληροδοτήθηκαν από την πρωτοφανή κρίση όπως: τα υψηλά (αν και μειούμενα) επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, το βελτιούμενο μεν αλλά υπαρκτό ακόμα πρόβλημα της ρευστότητας και την επιστροφή των καταθέσεων τους περιορισμούς στην ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων τη συρρίκνωση των δανειακών χαρτοφυλακίων Η κεφαλαιακή επάρκεια, η ποιότητα του ενεργητικού, οι συνθήκες ρευστότητας και η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών βαίνουν όμως βελτιούμενες, τα σχέδια αναδιάρθρωσης οδεύουν στη σωστή κατεύθυνση και οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιστρέψει σε οργανική κερδοφορία μετά από χρόνια σωρευτικών ζημιών στα πλαίσια μίας ανακάμπτουσας οικονομίας. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες ευρύτερες προκλήσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, περιλαμβανομένων κάποιων εποπτικών πρωτοβουλιών (π.χ. IFRS 9, Basel III, MIFiD 2, TRIM, PSD2, calendar provisioning), η εφαρμογή των οποίων μπορεί δυνητικά να επιβαρύνει την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών, ενώ σε συνδυασμό με τον εντεινόμενο ανταγωνισμό από τις αγορές, τους μη-τραπεζικούς διαμεσολαβητές χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, τις μεταβολές των προτιμήσεων των πελατών και τις νέες ρηξικέλευθες τεχνολογίες, απαιτούν μεγάλου εύρους μετασχηματισμό στο υπάρχον τραπεζικό επιχειρηματικό μοντέλο. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το βελτιούμενο οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα και την διαφαινόμενη πιθανότητα ότι η χώρα θα βγει επιτυχώς απ’ το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018, την υψηλή και βελτιούμενη κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, που βρίσκεται αρκετά υψηλότερα από τα ελάχιστα απαιτούμενα επίπεδα, τη σημαντική προ-προβλέψεων κερδοφορία (περίπου €4.2δισ. σε ετησιοποιημένη βάση), που αποτελεί σημαντικό περιθώριο ασφάλειας για δυνητικές μελλοντικές προβλέψεις, το δείκτη κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από προβλέψεις στο 50%, τα οποία ελαττώνονται σύμφωνα με τους επιχειρησιακούς στόχους, νιώθω σήμερα περισσότερο πεπεισμένος ότι οι επιπτώσεις από τις εποπτικές αλλαγές και την άσκηση προσομοίωσης ακραίων συνθηκών (stress test) θα είναι διαχειρίσιμες, χωρίς συστημικές διαταραχές, ιδίως εάν δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στις τράπεζες να μειώσουν αποτελεσματικά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και να καλύψουν την όποια επίπτωση στη κεφαλαιακή τους θέση μέσω εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίων και αποτελεσματικής διαχείρισης ενεργητικού.»
  Ο κ.  Christos Megalou, CEO, Piraeus Bank, στην ομιλία του τόνισε: «Οι ελληνικές τράπεζες έχουν εισέλθει σε τροχιά επιταχυνόμενης εξομάλυνσης, με σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και σταθερή επαναφορά των πελατειακών καταθέσεων. Η κεφαλαιακή τους θέση είναι στιβαρή και ενισχύεται περαιτέρω μέσω ενεργούς διαχείρισης των κινδύνων ισολογισμού, ενώ η ρευστότητα βαίνει βελτιούμενη, με τις ελληνικές τράπεζες να ανακτούν την πρόσβασή τους στην αγορά και να μειώνουν τη χρηματοδότησή τους μέσω Ευρωσυστήματος. Τα παραπάνω επιτεύχθηκαν κυρίως λόγω: (α) της πολιτικής σταθερότητας, (β) της βελτίωσης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και, (γ) των αποφασιστικών κινήσεων των νέων διοικητικών ομάδων των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Οι προκλήσεις παραμένουν, με τη μορφή των  επερχόμενων κανονιστικών ασκήσεων, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής του προτύπου IFRS9, ενώ τα υπόλοιπα των προβληματικών δανείων παραμένουν υψηλά και το πρόγραμμα αποεπενδύσεων μη κύριων στοιχείων ενεργητικού απαιτητικό. Σε κάθε περίπτωση, οι τραπεζικές προοπτικές στην Ελλάδα, σε ευθυγράμμιση με την πορεία της οικονομίας, είναι τώρα στο πιο ευνοϊκό σημείο από την έναρξη της κρίσης.»
  Ο κ.  Leonidas Fragkiadakis, CEO, National Bank of Greece, στην ομιλία του τόνισε: «Σε επίπεδο οικονομίας, τα σημάδια ανάκαμψης είναι πλέον ορατά. Πέραν του απόλυτου ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ έχει ιδιαίτερη σημασία η ευρεία συμμετοχή εταιριών όλων των μεγεθών και τομέων της οικονομίας σε αυτή την ανάκαμψη, ώστε να μπορούν τα οφέλη να διαχυθούν στην οικονομία. Για τις τράπεζες, η επιστροφή στην κανονικότητα σηματοδοτείται από 2 χαρακτηριστικά: αύξηση εσόδων μέσω πιστωτικής επέκτασης και αύξηση της κερδοφορίας από την αποκλιμάκωση των προβλέψεων. Το τραπεζικό σύστημα έχει διανύσει μια πορεία ανάκαμψης και σταθεροποίησης. Η επίτευξη σταθερής κερδοφορίας, η συνεχής βελτίωση της ποιότητας χαρτοφυλακίου και η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές είναι στοιχεία απαραίτητα αλλά και αρκετά για να βεβαιώσουν και να συνεχίσουν την επιτυχημένη πορεία του κλάδου έως τώρα.»
  Ο κ. Apostolos Gkoutzinis, Partner, Head of European Capital Markets, Shearman & Sterling (London) LLP, στην ομιλία του τόνισε: «Το Ελληνικό χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό σύστημα υπέστη τα τελευταία χρόνια μια βαθιά και σαρωτική κρίση. Οι Ελληνικές τράπεζες, αφού άντλησαν τα απαιτούμενα για την ομαλή λειτουργία τους κεφάλαια και ενίσχυσαν τις δομές της εταιρικής τους διακυβέρνησης και των κανόνων εσωτερικού τoυς ελέγχου, έθεσαν ως νέους, φιλόδοξους, στόχους την αποτελεσματική διαχείριση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων και την επαύξηση της ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Οι δύο αυτοί στόχοι είναι αλληλένδετοι μεταξύ τους και σωρευτικά δύνανται να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των καταθετών. Καθώς αφήνουμε το 2017 πίσω μας και βαδίζοντας προς το 2018, γίνεται αντιληπτό ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν πολλούς λόγους να αισιοδοξούν και το συνέδριο αυτό ανέδειξε τις σημαντικότερες από τις εξελίξεις στον ελληνικό τραπεζικό τομέα.»
  ΕΝΟΤΗΤΑ «TOURISM  & HOSPITALITY»
  Κύρια ομιλήτρια: Η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά παρουσίασε την εθνική τουριστική πολιτική που εφαρμόζεται με επιτυχία από το 2015 με στόχο την καθιέρωση της Ελλάδας,  ως παγκόσμιου ελκυστικού  προορισμού  για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο, καθώς και τις νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και επένδυσης στον δυναμικά αναπτυσσόμενο τουριστικό τομέα. Για τρεις συνεχόμενες χρονιές, η Ελλάδα εξασφάλισε ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 7% και ρεκόρ σε όλα τα τουριστικά μεγέθη: τις διεθνείς αφίξεις – που ξεπέρασαν τα 26 εκατομμύρια το 2015, τα 28 εκατομμύρια το 2016 και τα 30 εκατομμύρια το 2017- τα τουριστικά έσοδα, τις διανυκτερεύσεις, την πληρότητες των καταλυμάτων, την ενισχυμένη αεροπορική συνδεσιμότητα, καθώς και στην απασχόληση και τις νέες επενδύσεις. Η επιμήκυνση της θερινής τουριστικής περιόδου, το άνοιγμα νέων δυναμικών ξένων αγορών, η προώθηση νέων ελληνικών προορισμών και η ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού δημιούργησαν ένα ελκυστικό περιβάλλον για νέα επιχειρηματικότητα και κινητοποίησαν σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Τα τελευταία δύο χρόνια κατατέθηκαν στο Υπουργείο περισσότερες από 300 επενδυτικές προτάσεις για ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων, ενώ 254 τουριστικές επενδύσεις υποβλήθηκαν στον αναπτυξιακό νόμο. Η Υπουργός σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα ισχυροποιεί το θεσμικό της ρόλο στα παγκόσμια κέντρα αποφάσεων για τον τουρισμό,  και συνεργάζεται στενά με τους διεθνείς θεσμούς και φορείς,  με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO), καθώς εκλέχτηκε για πρώτη φορά ως μέλος το Εκτελεστικό του Συμβούλιο για την περίοδο 2018-2021 καθώς και με τον ΟΟΣΑ, όπου επί ελληνικής προεδρίας στην Υψηλού Επιπέδου Διάσκεψη για τον Τουρισμό τον περασμένο Οκτώβριο, υιοθετήθηκε  Δήλωση  Πολιτικής για τη Βιώσιμη και Χωρίς Αποκλεισμούς  Τουριστική Ανάπτυξη. Αναφέρθηκε επίσης στη δυναμική παγκόσμια προώθηση και προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος μέσω του ΕΟΤ. Ειδικότερα, για την αμερικανική αγορά ανέφερε σε μία σειρά στοχευμένων πρωτοβουλιών που υλοποιήθηκαν και οδήγησαν σε διψήφια ετήσια αύξηση των αφίξεων στην Ελλάδα την τελευταία τριετία και ανέδειξαν τη δυναμική να διπλασιαστεί ο αριθμός αυτός σε περισσότερα από δύο εκατομμύρια αφίξεις τα επόμενα χρόνια, ενώ νέες επενδύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη από κορυφαίους Αμερικανικούς Ομίλους και επενδυτές που επεκτείνουν την παρουσία τους στην ελληνική τουριστική αγορά.
  Ο κ. Elias Athanasiou, CEO, Enterprise Greece, στην ομιλία του τόνισε: «Επενδύοντας στον ελληνικό τουρισμό. Με περισσότερα από 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, η Ελλάδα είναι ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο. Διαθέτει αξιόλογες και ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες και προσελκύει σημαντικές τουριστικές επενδύσεις. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ο τουρισμός στην Ελλάδα υπήρξε από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης, με σημαντική συμβολή στην αγορά εργασίας, παρουσιάζοντας συνεχή αύξηση στα έσοδα και στις αφίξεις επισκεπτών. Η τουριστική βιομηχανία, στο πλαίσιο μιας νέας πρωτοβουλίας στρατηγικής αναβάθμισης, εστιάζει σε πιο εξελιγμένες μορφές τουρισμού και στοχεύει στον εμπλουτισμό του παραδοσιακού τουριστικού προϊόντος με πιο εστιασμένα τουριστικά προϊόντα υψηλότερης αξίας στον θαλάσσιο, συνεδριακό και θρησκευτικό τουρισμό. Για τους επενδυτές, η χώρα προσφέρει πολλές ευκαιρίες που κυμαίνονται από τις ιδιωτικοποιήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων, έως την ανάπτυξη θέρετρων υψηλής ποιότητας ή τη ανάπτυξη εξειδικευμένων τουριστικών προϊόντων και υποδομών.»
  Ο κ. Nikos Hadjos, Director of International Development Europe (Greece & Cyprus), International Hotel Leasing Company, Marriott International Inc., στην ομιλία του τόνισε: «Ο χώρος της ελληνικής ξενοδοχείας έχει ξεκινήσει να μεταλλάσσεται τον τελευταίο καιρό, τόσο με την πρόσφατη είσοδο ελληνικών θεσμικών επενδυτών όπως η ΠΑΝΓΕΑ ΑΕΕΑΜ και η ΓΡΙΒΑΛΙΑ ΑΕΕΑΜ αλλά και ξένων όπως η OAKTREE CAPITAL. Παράλληλα, ένας επιλεκτικός αριθμός ελληνικών ξενοδοχειακών οικογενειών, έχοντας συνειδητοποιήσει τις αλλαγές που επιδέχεται η εγχώρια αλλά και η διεθνής ξενοδοχειακή βιομηχανία, έχει αρχίσει να γίνεται πιο δεκτικός στο ενδεχόμενο συνεργασίας με πολυεθνικές ξενοδοχειακές αλυσίδες μέσω είτε hotel management ή franchise agreements. Την ίδια χρονική περίοδο, οι ελληνικές τράπεζες ξεκίνησαν να ακολουθούν το λειτουργικό μοντέλο των ξένων τραπεζών και άρχισαν να υιοθετούν ένα πιο ορθολογικό μοντέλο χρηματοοικονομικής αξιολόγησης αιτημάτων δανειοδότησης ξενοδοχειακών πρότζεκτ. Οι παράμετροι αξιολόγησης πλέον συμπεριλαμβάνουν όχι μόνο ένα αναλυτικό business plan και μια μελέτη βιωσιμότητας/σκοπιμότητας από μία αναγνωρισμένη εξειδικευμένη-στον-ξενοδοχειακό-χώρο συμβουλευτική εταιρεία, αλλά και την συμμετοχή – μέσω είτε hotel management ή franchise agreement – κάποιας διεθνούς ξενοδοχειακής εταιρείας ή οποία με την σειρά της προσδίδει ένα επιπρόσθετο και σημαντικό δείκτη αξιοπιστίας και ασφάλειας στις τράπεζες. Η τελεσίδικη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης – κάτω από τις διακριτικές πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης – για την έναρξη της διευθέτησης/εξυγίανσης των ξενοδοχειακών NPLs, η οποία θα συμπεριλαμβάνει την ομαδοποίηση και πώληση ενός σημαντικού αριθμού από αυτών σε ελληνικά και ξένα funds, θα δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες για την είσοδο νέων επενδυτικών σχημάτων, τα οποία με την σειρά τους θα συνεισφέρουν στην σταδιακή αναδιαμόρφωση του ιδιοκτησιακού και διαχειριστικού περιβάλλοντος στον ελληνικό ξενοδοχειακό τομέα.»
  ΕΝΟΤΗΤΑ «REAL ESTATE & INFRASTRUCTURE»
  Ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης, κος Γιώργος Τζιάλλας παρουσίασε τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση των επενδύσεων στον τομέα τουρισμού.  Το Υπουργείο Τουρισμού έχει εξασφαλίσει πόρους από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ για τη χρηματοδότηση της αναβάθμισης των υπαρχουσών τουριστικών ΜΜΕ και την ίδρυση νέων, καθώς και την αναβάθμιση υποδομών όπως είναι οι μαρίνες και οι ιαματικές πηγές. Επιπλέον, ο ισχύων αναπτυξιακός νόμος δίνει την ευκαιρία σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητες τους. Τόνισε ότι τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία έχουν δημιουργήσει μια κινητικότητα στην αγορά ακινήτων με την εκδήλωση έντονου ενδιαφέροντος για αγορά και μίσθωση ξενοδοχείων ή κτηρίων που πρόκειται να μετατραπούν σε τέτοια.
  Ο κ. George Chryssikos, CEO, Grivalia Properties, στην ομιλία του τόνισε: «Η Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ είναι η κορυφαία εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ανάμεσα στους 20 πιο ισχυρούς οργανισμούς του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Ηθική, ακεραιότητα, διαφάνεια, επαγγελματισμός είναι αξίες  βαθιά ριζωμένες στην εταιρεία μας. Στόχος μας η δημιουργία υπεραξίας για τους μετόχους, τους ανθρώπους και την κοινότητά μας. Επενδύουμε σε ακίνητα που έχουν σαφείς  προοπτικές ανατίμησης, όχι μόνο μέσω ενός σεναρίου συμπίεσης των αποδόσεων αλλά και μέσω της ισχυρής πιθανότητας  μελλοντικής αύξησης των εσόδων, αλλά και σε ακίνητα που με τη δική μας ορθή διαχείρισή τους δύναται να αυξήσουν την αποδοτικότητά τους. Επενδύουμε, επίσης, στη βιωσιμότητα του χαρτοφυλακίου μας με εν εξελίξει πρωτοβουλίες έχοντας ως στόχο τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα άνω του 25% στα κτίρια μας αλλά και να τοποθετηθούμε για τη μελλοντική ζήτηση. Προσφάτως ιδρύσαμε μία θυγατρική εταιρεία επενδύσεων σε τουριστικό προϊόν κυρίως στην Ελλάδα, την Grivalia Hospitality,  η οποία στοχεύει όχι μόνο να ξεπεράσει τις αποδόσεις των αγορών αλλά και στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.»
  ΕΝΟΤΗΤΑ «INVESTMENT OPPORTUNITIES IN GREECE – THE VIEWPOINT OF INTERNATIONAL ORGANIZATIONS & DOMESTIC INSTITUTIONAL INVESTORS»
  Ο κ. Constantinos Lambadarios, Managing Partner, Lambadarios Law Firm, στην ομιλία του τόνισε: «Ευκαιρίες Επένδυσης στην Ελλάδα». Η θέση των Διεθνών Οργανισμών και των Εγχώριων Θεσμικών Επενδυτών. Οι Διεθνείς και Υπερεθνικοί Οργανισμοί έχουν διαθέσει σημαντικούς πόρους για επενδύσεις στην Ελλάδα και έχουν αναπτυχθεί σταθερά σε διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, οι EIB, EBRD, EIF και IFC πραγματοποίησαν επενδύσεις σημαντικών κεφαλαίων σε τομείς όπως χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, REICS, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κατασκευές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.λπ. Οι μηχανισμοί χρηματοδότησης και η ψήφος εμπιστοσύνης των εν λόγω οργανώσεων στην ελληνική οικονομία θεμελίωσαν τη βάση έντονου ενδιαφέροντος από εγχώριους και διεθνείς επενδυτές οι οποίοι διερευνούν ακόμα ευρύτερο φάσμα ευκαιριών στην ελληνική αγορά.»
  Ο κ. George Katsanos, Partner, Levant Partners, στην ομιλία του τόνισε: «Το 2018 θα είναι ένα έτος σημαντικής προόδου για την Ελλάδα, που θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. Έχοντας απωλέσει το 25% του ΑΕΠ της, η Ελληνική οικονομία μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης, για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια. Οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις έχουν ολοκληρωθεί και η χώρα ετοιμάζεται να βγει από το μνημόνιο. Η αναδιάρθρωση του χρέους έρχεται ολοένα και πιο κοντά. Το χρηματιστήριο είναι από τα φθηνότερα στον κόσμο. Οι εταιρίες που επιβίωσαν σε ένα δύσκολο περιβάλλον συρρίκνωσης της ζήτησης, έλλειψης χρηματοδότησης και περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων έχουν γίνει εξαιρετικά αποδοτικές και είναι πρωταθλητές στη διαχείριση κρίσεων. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συνηγορούν στο ότι μια εξαιρετική επενδυτική ευκαιρία ξεδιπλώνεται μπροστά μας.»
  ΕΝΟΤΗΤΑ «ENERGY & GEOPOLITICS: THE NEW LANDSCAPE»
  Ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt, τόνισε το στρατηγικό μήνυμα στην απόφαση της Ελλάδας – που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Τσίπρας στο Σικάγο και την Ουάσινγκτον – να αρχίσει να εισάγει LNG από τις ΗΠΑ. Στην ομιλία του με τίτλο «Η ενέργεια και η γεωπολιτική: το νέο τοπίο», ο Πρέσβης δήλωσε: «Έχουμε ήδη δει επιχειρήσεις από τις ΗΠΑ να τα πηγαίνουν καλά στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας. Η GE Energy έχει εκφράσει την εμπιστοσύνη της στην αγορά αιολικής ενέργειας, την οποία βλέπει να επεκτείνεται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Άλλα ενεργειακά έργα, είτε πρόκειται για ιδιωτικοποιήσεις, εξερεύνηση και παραγωγή υδρογονανθράκων, παραγωγή λιγνίτη, είτε την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έχουν τη δυνατότητα να φέρουν δισεκατομμύρια δολάρια σε άμεσες ξένες επενδύσεις και να δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Για να μην αναφέρουμε και το όφελος που θα αποφέρουν, ενισχύοντας περαιτέρω την κεντρική θέση της Ελλάδας ως ευρωπαϊκού ενεργειακού κόμβου. Συνεπώς, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλους τους ευρωπαίους εταίρους μας για να αναζητήσουμε ευκαιρίες που δεν είναι μόνο καλές επιχειρηματικά, αλλά προωθούν και την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και την κοινή μας ασφάλεια και ευημερία.»
  ΕΝΟΤΗΤΑ «GREECE AS AN ENERGY GATEWAY»
  Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ κ. Γρηγόρης Στεργιούλης κατά την τοποθέτησή του στο 19ο συνέδριο Capital Link με θέμα την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, επεσήμανε τις θετικές προοπτικές που ανακύπτουν από τα επενδυτικά έργα σε αγωγούς φυσικού αερίου που είναι υπό κατασκευή ή υπό εξέταση (ΤΑΡ, IGB, ITGI, Poseidon), καθώς και από την αναβάθμιση του αποθηκευτικού και διαμετακομιστικού δυναμικού της Ρεβυθούσας. Παράλληλα αναφέρθηκε στην αναθέρμανση του ενδιαφέροντος στον τομέα της Ε&Π υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο, με εστίαση στην παρούσα φάση σε θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές στο Ιόνιο και την Κρήτη. Η συμβολή αυτών των έργων, προστιθέμενη στο εύρωστο δυναμικό του εγχώριου τομέα διύλισης θα συνεισφέρουν αποφασιστικά στην αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ε.Ε, καθιστώντας την Ελλάδα σημαντική ενεργειακή πύλη στην ΝΑ Ευρώπη.
  Ο κ. Emmanouil Panagiotakis, Chairman & CEO, Public Power Corporation S.A. (PPC), στην ομιλία του τόνισε: Οι εξελίξεις στον παγκόσμιο ενεργειακό τομέα είναι ραγδαίες. Οι περιβαλλοντικές απαιτήσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, οι τεχνολογικές αλλαγές και οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις έχουν δημιουργήσει ένα νέο τοπίο, εντελώς διαφορετικό από το ήδη υπάρχον.  Η μεγαλύτερη επιχείρηση της Ελλάδος, η ΔΕΗ, βρίσκεται σε διαδικασία  διαμόρφωσης του στρατηγικού της σχεδίου με στόχο τη μετατροπή της σε πιο ανταγωνιστική και αποδοτική επιχείρηση καθώς και την ανάδειξής της σε ηγέτη στην περιφερειακή αγορά. Για το σκοπό αυτό, διερευνούμε επενδύσεις σε επικερδή έργα ιδιαίτερα σε ΑΠΕ, τόσο στην Ελλάδα και όσο και στο εξωτερικό. Επιπρόσθετα, σχεδιάζουμε την αναβάθμιση και την ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής μέσω και της εγκατάστασης «έξυπνων» μετρητών. Η ΔΕΗ ενδιαφέρεται επίσης για τη σύναψη επιχειρηματικών συνεργασιών με αξιόπιστους εταίρους για τη διερεύνηση επενδυτικών ευκαιριών στις περιφερειακές διεθνείς αγορές στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και την επέκταση σε ενεργειακές υπηρεσίες, όπως η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, η αγορά φυσικού αερίου και η ηλεκτροκίνηση.
  ΕΝΟΤΗΤΑ «NPLs – THE BIG OPPORTUNITY FOR RESTRUCTURING, GROWTH & INVESTMENT«
  H κα Θένια Παναγοπούλου, εταίρος στη δικηγορική εταιρία «Α.Σ. Παπαδημητρίου και Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρία» σχολίασε: «H συγκυρία στη δευτερογενή αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ευνοϊκή. Υπήρξε πρόοδος στο νομοθετικό πλαίσιο και κάποια από τα θέματα που δημιουργούσαν εμπόδια στις συναλλαγές αντιμετωπίστηκαν. Νομοθετικές μεταρρυθμίσεις (όπως η διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, οι αλλαγές του ΚΠολΔ, οι τροποποιήσεις της διαδικασίας εξυγίανσης και πτώχευσης και η παροχή προστασίας στα στελέχη των τραπεζών που ασχολούνται με την αναδιάρθρωση οφειλών και τη διαγραφή χρεών) θα διευκολύνουν την πώληση χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η πρώτη συναλλαγή πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων υπό το νέο νομοθετικό πλαίσιο (ν. 4354/2015) έχει ήδη ολοκληρωθεί και αναμένεται ότι οι τράπεζες θα προχωρήσουν σύντομα σε νέες συναλλαγές.»
  Ο κ. Theodoros Athanassopoulos, Executive General Manager Non Performing Loans Wholesale Banking, Alpha Bank, στην ομιλία του τόνισε:  «Παρόλο που η προ αποσβέσεων μείωση των Μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων (NPE) ήταν περιορισμένη τα προηγούμενα χρόνια, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι μια τέτοια προσπάθεια αναδιάρθρωσης πραγματοποιήθηκε σε ένα μη σταθεροποιημένο μακροοικονομικό περιβάλλον, με την οικονομία σε ύφεση και την αγορά υπό καθεστώς ελέγχου κεφαλαίων. Επιπλέον, το νομικό πλαίσιο μετατράπηκε σταδιακά αλλά με αργούς ρυθμούς σε πιο ευνοϊκό για τα Πιστωτικά Ιδρύματα, δεν υπήρχαν πλειστηριασμοί, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες κατάφεραν να διατηρήσουν θετική προ προβλέψεων κερδοφορία. Καθώς η οικονομία σταδιακά ανακάμπτει, όπως απεικονίζεται και στις αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων, με τις πρώτες εταιρείες διαχείρισης δανείων (servicers) να ξεκινούν την λειτουργία τους εντός του 2017, το άνοιγμα της αγοράς των πλειστηριασμών και τις ενδείξεις από συναλλαγές χαρτοφυλακίων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, είναι σαφές ότι η αγορά θα κινηθεί προς πιο επιθετικούς ρυθμούς μείωσης των NPE που θα προέρχονται τόσο από την καλύτερη επίδοση των υφιστάμενων χαρτοφυλακίων όσο και από λύσεις προερχόμενες από την αγορά. Σύμφωνα με την ΤτΕ, οι συστημικές τράπεζες εκτιμούν μία μείωση των NPEs κατά € 37,2 δισ. μέχρι το 2019, εκ των οποίων 31% ή € 11,6 δισ. θα προέρχεται από πωλήσεις δανείων. Αυτή τη στιγμή, οι τέσσερις τράπεζες έχουν υλοποιήσει ή εκκινούν διαδικασίες πωλήσεως ανεξασφάλιστων (unsecured) δανειακών χαρτοφυλακίων. Η πρώτη συναλλαγή έχει ήδη πραγματοποιηθεί, ενώ σταδιακά αναμένεται και η υλοποίηση παρόμοιων συναλλαγών. Επιπλέον, υπήρχε περιορισμένη δραστηριότητα πώλησης μεμονωμένων εταιρικών δανείων στη δευτερογενή αγορά, με την πρώτη συναλλαγή να πραγματοποιείται εντός του Δεκεμβρίου.  Στο μέλλον προσδοκούμε να δούμε πιο επιθετικές αναδιαρθρώσεις και συναλλαγές στα χαρτοφυλάκια με εξασφαλίσεις.»
  Ο κ. George Georgakopoulos, Executive General Manager, Non-Core Business & Restructuring Portfolio, Piraeus Bank, στην ομιλία του τόνισε: «Η Ελλάδα από τις αρχές του 2009 έχει αντιμετωπίσει διπλή ύφεση -30% ΑΕΠ/ ›25% ανεργία, η εκκαθάριση 12 τραπεζών, τα AQRs, οι ανακεφαλαιοποιήσεις, η αβεβαιότητα και  η επιβολή capital controls εκτίναξαν τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ποσοστό άνω του 45%. H αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι το δυσκολότερο project των Ελληνικών Τραπεζών για τα επόμενα χρόνια. Το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα βελτιώνεται, πλατφόρμες διαχείρισης και δεξιότητες αναπτύσσονται,  το ενδιαφέρον των επενδυτών για Ελληνικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι αυξανόμενο.   Αυτό δηλώνει ότι υπάρχουν καλές πιθανότητες για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αποτελεσματικά. Η Τράπεζα Πειραιώς, θα προχωρήσει σε πολύ πιο δραστικές ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, σε βιώσιμες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, στηρίζοντας τους πελάτες της και την ελληνική οικονομία.»
  Ο κ. Dimitrios Psarris, Partner, Oliver Wyman, στην ομιλία του τόνισε: «Η πολυετής προσπάθεια των ελληνικών τραπεζών για τη δημιουργία εξειδικευμένων μονάδων διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPE), η εξέλιξη του νομικού και δικαστικού πλαισίου, η ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος εταιριών διαχείρισης και επαγγελματιών αναδιάρθρωσης και η βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την πιο δραστική αντιμετώπιση των NPEs. Ωστόσο, το μέγεθος, η πολυπλοκότητα και ο συστημικός χαρακτήρας του προβλήματος επιτάσσουν την ανάπτυξη δομών συνεργασίας. Πρωτοβουλίες όπως το Project Solar αποσκοπούν σε συνέργιες που προέρχονται από την συγκέντρωση δεξιοτήτων και υποδομών, τη βελτιστοποίηση των λύσεων αναδιάρθρωσης μέσω της καλύτερης κατανόησης της συνολικής κατάστασης του πελάτη, καθώς και την ταχύτερη λήψη αποφάσεων με χαμηλότερο κόστος για τις τράπεζες.»
  ΕΝΟΤΗΤΑ «A PRESENTATION BY ONEX TECHNOLOGIES»
  Την ομιλία της ενότητας πραγματοποίησε ο κ. Panos Xenokostas, Founder & CEO, ONEX Technologies, Inc., ο οποίος παρουσίασε το πλάνο αναδιοργάνωσης και Αναγέννησης του Ελληνικού Ναυπηγοεπισκευαστικού Τομέα μέσα από την επικείμενη εξαγορά του Ιστορικού Ναυπηγείου της Σύρου. Αφού πρώτα έκανε μία μικρή ιστορική αναδρομή, περιέγραψε την κατάσταση του κλάδου στην Ελλάδα σε σχέση  με τη Μεσογειακή και τη Διεθνή αγορά. Ανέδειξε τις προκλήσεις, το πλάνο ανάπτυξης των επομένων ετών καθώς και τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγει η εταιρεία του σε ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο κλάδο, αξιοποιώντας στρατηγικές  υποδομές σε μια γεωπολιτικά ρευστή περίοδο. Η συμβολή της Αμερικανικής εταιρείας   στην διάσωση ενός Ιστορικού Ναυπηγείου, θα δώσει δυνατότητες αξιοποίησης τεχνογνωσίας πλέον των 100 ετών, ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών και καινοτομιών δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Μία επένδυση με Γεωπολιτικό αντίκτυπο και την απόφαση του επιχειρηματία να αλλάξει τα δεδομένα σε ένα κλάδο ριζικά…
  Τη  Δευτέρα  11η Δεκεμβρίου 2017, το 19ο  Ετήσιο Capital Link Invest in Greece Forum, έκλεισε τις εργασίες του με επίσημο δείπνο στο Harvard Club και Κεντρικό Ομιλητή τον κ. Jonathan R. Cohen, που εκτελεί σήμερα καθήκοντα Αναπληρωτή Υφυπουργού Εξωτερικών, υπευθύνου για θέματα Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων, καλύπτοντας Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία από τον Αύγουστο του 2016.
  Στα πλαίσια του δείπνου ο κ. Χάρης Λαλάκος, Πρέσβης της Ελλάδος στις ΗΠΑ απένειμε το  «2017 Hellenic Capital Link Leadership Award» στον κ. Andre Calantzopoulos, CEO – Philip Morris International για την εξαιρετική συμβολή του  στην οικονομία της Ελλάδας.                                                                                                                                              
    Ο κ. Καλαντζόπουλος στην ομιλία του τόνισε:  «Η Philip Morris International έχει σημαντική παρουσία και αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία μέσω της θυγατρικής της «Παπαστράτος». Οι επενδύσεις της Philip Morris στην Ελλάδα από το 2003 ανέρχονται σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Η πλέον πρόσφατη επένδυση είναι σε εξέλιξη και μετατρέπει το εργοστάσιο της Παπαστράτος στο τρίτο κέντρο παραγωγής των θερμαινόμενων ράβδων καπνού για το IQOS, δημιουργώντας 400 νέες θέσεις εργασίας στη χώρα και αποτελώντας μία έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία που συμβάλλει στην ενίσχυση της εικόνας της Ελλάδας ως επιχειρηματικού προορισμού στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα.»                                                                                                                                                           
  Οικονομία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk