• Αναζήτηση
 • Ο Ευ. Τσακαλώτος 20ος στις 28 προσωπικότητες του Politico για το 2018

  O υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται 20ος στη λίστα του Politico

  ΤοΒΗΜΑ Team

  O υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται 20ος στη λίστα του Politico με τις 28 προσωπικότητες της Ευρώπης με καθοριστικό ρόλο για το 2018, ως ο βασικός παράγοντας για την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας.

  To Politico σημείωνει ότι όταν ο Ευ. Τσακαλώτος ανέλαβε τη θέση του το καλοκαίρι του 2015, λίγοι περίμεναν μεγάλα πράγματα. Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο περιζήτητος προκάτοχός του, έφερε την Ελλάδα στο χείλος του οικονομικού Αρμαγεδδώνα, ανταγωνίζοντας τους πιστωτές της Αθήνας με μια στάση διαβόητης περίθαλψης προς τις υποχρεώσεις της διάσωσης.

  Η Ευρώπη είχε λίγη εμπιστοσύνη ότι ο Ευ. Τσακαλώτος, ένας άλλος οικονομολόγος με αριστερές απόψεις, θα ήταν πολύ διαφορετικός. Ανησυχώντας για την αγωνία της Αθήνας, η Γερμανία έσπευσε να στείλει ένα σχέδιο για να δώσει στην Ελλάδα μια δυνατότητα προσωρινής εξόδου από την ευρωζώνη, αποτέλεσμα που σχεδόν σίγουρα θα είχε ως αποτέλεσμα ένα μόνιμο «Grexit».

  Ο Ευ. Τσακαλώτος, μόλις ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, εξέπληξε πολλούς συμφωνώντας σε ένα τρίτο σχέδιο διάσωσης συνολικού ύψους 86 δισ. ευρώ.

  «Το μυστικό του: να πείσει τους συναδέλφους του στην Ευρωομάδα ότι παρά το κομμουνιστικό παρελθόν του, δεν ενδιαφερόταν να είναι ένα άλλο λαϊκίστικο poster-boy» τονίζεται στο Politico.

  Οικονομία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk