• Αναζήτηση
 • Βρυξέλλες: Ανώτατος αξιωματούχος βλέπει τεχνική συμφωνία έως τη Δευτέρα

  Την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο πριν από το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου εξέφρασε ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο καταγράφεται «σημαντική πρόοδο» στην τρίτη αξιολόγηση, κατά την αποστολή των επικεφαλής των θεσμών που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο πριν από το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου εξέφρασε ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο καταγράφεται «σημαντική πρόοδο»  στην τρίτη αξιολόγηση, κατά την αποστολή των επικεφαλής των θεσμών που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

  Στην αποστολή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα όπου μετέχουν και οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, φαίνεται πως υπάρχει «θετική πρόοδος», ανέφερε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν ελπίδες για μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο πριν από το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας».

  Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα θα είναι έτοιμα πριν από τα Χριστούγεννα, εξήγησε ο ίδιος παράγοντας της ευρωζώνης, υπενθυμίζοντας ότι πρέπει να υλοποιηθεί ένας μεγάλος όγκος προαπαιτούμενων δράσεων (περίπου 100 που συνδέονται με την τρίτη αξιολόγηση). Μια δέσμη προαπαιτουμένων θα πρέπει να νομοθετηθεί πριν από τα Χριστούγεννα και μια πολύ μεγαλύτερη δέσμη μέτρων θα πρέπει να νομοθετηθούν την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

  Εάν όλα πάνε καλά, το EWG πoυ θα συνεδριάσει στις 11 Ιανουαρίου θα λάβει την έκθεση συμμόρφωσης από τους θεσμούς, ούτως ώστε στη συνέχεια το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου να μπορέσει να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, η οποία στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια. «Έως τώρα αυτή η αξιολόγηση εξελίσσεται εντυπωσιακά ομαλά», ανέφερε ο ίδιος παράγοντας της ευρωζώνης.

  Κληθείς να σχολιάσει τις ποινικές διώξεις που εκκρεμούν εναντίον πρώην μελών του ΤΑΙΠΕΔ, αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι η ελληνική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, πέρα από το να εκφράζουμε την ανησυχία μας, πρόσθεσε στη συνέχεια, επισημαίνοντας ότι η υπόθεση αυτή έχει προκαλέσει δυσφορία, αλλά και απογοήτευση σε αρκετές χώρες της ευρωζώνης.

  Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, παράγοντας της ευρωζώνης ανέφερε ότι εφόσον υπάρξει θετική απόφαση στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, αυτή θα ικανοποιήσει σε μεγάλο βαθμό και τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για τα προαπαιτούμενα. Υπενθύμισε ότι το 2018 θα πρέπει να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους και αν το ΔΝΤ και η ευρωζώνη συμφωνήσουν σε μια κοινή ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, τότε αναμένεται ότι το ΔΝΤ θα προτείνει την ενεργοποίηση του δικού του προγράμματος για την Ελλάδα.

  Εξάλλου, το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου θα εκλέξει το νέο πρόεδρό του. Όπως ανέφερε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, αναμένει η διαδικασία να είναι γρήγορη και να ολοκληρωθεί μετά από δύο έως τρεις γύρους ψηφοφορίας.

  Ντομπρόβσκις: Βλέπει ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο

  Υπάρχουν σήμερα όλες οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση του προγράμματος της Ελλάδας τον Αύγουστο του 2018 και τη χρηματοδότησή της στη συνέχεια από τις αγορές, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις, σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg.

  Ερωτηθείς, αν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές τον Αύγουστο, ο κ. Ντομπρόφσκις απάντησε: «Είναι σε εξέλιξη τώρα μία αξιολόγηση του προγράμματος. Πρέπει να λεχθεί ότι τα πράγματα είναι γενικά σε τροχιά. Η Ελλάδα έχει επανέλθει στην ανάπτυξη, εκπληρώνει και στην πραγματικότητα έχει καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τους δημοσιονομικούς της στόχους. Ετοιμάζεται και ο προϋπολογισμός για το επόμενο έτος, ο οποίος σέβεται το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Επομένως, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, που ελπίζουμε ότι μπορεί να γίνει σχετικά σύντομα, θα πρέπει να αρχίσουμε τις προετοιμασίες για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Αυτή τη στιγμή, όμως, θα έλεγα ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, ώστε θα μπορούσαμε πράγματι να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα, όπως προβλέπεται, τον Αύγουστο και μετά το οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να επανέλθει στη χρηματοδότηση από τις αγορές».

  Οικονομία
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk