• Αναζήτηση
 • Μερίδιο αγοράς 2,5% «έπιασε» το IQOS στην Ελλάδα

  Aπό τις αρχές του 2018 η Παπαστράτος μετατρέπεται σε βιομηχανία παραγωγής ράβδων καπνού ολοκληρώνοντας μια πλούσια ιστορία 88 ετών στην παραγωγή συμβατικών τσιγάρων.

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Aπό τις αρχές του 2018 η Παπαστράτος μετατρέπεται σε βιομηχανία παραγωγής ράβδων καπνού ολοκληρώνοντας μια πλούσια ιστορία 88 ετών στην παραγωγή συμβατικών τσιγάρων.
  Οι ράβδοι καπνού χρησιμοποιούνται στο νέο σύστημα θέρμανσης καπνού IQOS που έχει λανσάρει η Philip Morris, μητρική εταιρεία της Παπαστράτος. Η επένδυση στη μονάδα της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο θα ανέλθει σε 300 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει 400 νέες θέσεις εργασίας.
  Με την κίνηση αυτή η Philip Morris αναβαθμίζει τη θυγατρική της  αφού το νέο προϊόν εμφανίζει μεγάλη ζήτηση παγκοσμίως και τα παραγόμενα προϊόντα στην Ελλάδα θα εξάγονται σε 30 χώρες.
  Υπενθυμίζεται πως στην Ελλάδα λόγω της υψηλής φορολογίας και της διείσδυσης του παράνομου τσιγάρου η νόμιμη αγορά συμβατικών τσιγάρων έχει υποχωρήσει στα χρόνια της κρίσης κατά 50%.
  Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Παπαστράτος κ. Χρήστο Χαρπαντίδη το δημόσιο εκτιμάται ότι το 2017 θα απολέσει 500 εκατ. ευρώ από τα έσοδα που έχει προϋπολογίσει από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ)  και τον ΦΠΑ στον καπνό.
  Κατά τη διάρκεια ξενάγησης που έκανε η διοίκηση της Παπαστράτος σε δημοσιογράφους στις εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο έγινε γνωστό ότι έχει διακοπεί η παραγωγή του λεπτοκομμένου καπνού (Primary) και η εταιρεία προχωρεί  στην αναμόρφωση του χώρου για την εγκατάσταση του νέου εξοπλισμού. Επίσης, έχει ξεκινήσει η εγκατάσταση των πρώτων μηχανών παραγωγής των ράβδων καπνού (Secondary) που βρίσκονται στη φάση των δοκιμών και πιστοποίησης. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η κατασκευή των νέων κτιρίων που απαιτούνται για το συνολικό έργο. Η παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων καπνού από το εργοστάσιό προβλέπεται να σταματήσει ολοκληρωτικά στις αρχές του 2018. Οι  νέες γραμμές παραγωγής θα έχουν δυναμικότητα 20 δις. ράβδων ετησίως. Οι ράβδοι καπνού θα χρησιμοποιούν ελληνικά καπνά ανατολικού τύπου ενισχύοντας την καπνοκάλλιεργεια στη χώρα μας.
     

  Τι είναι το IQOS

  Το IQOS είναι ένα σύστημα που λειτουργεί θερμαίνοντας τον καπνό και όχι καίγοντάς τον με αποτέλεσμα να εκλύει λιγότερη πίσσα και νικοτίνη.
  Αποτελείται από τη συσκευή και από τις αναλώσιμες ειδικά σχεδιασμένες ράβδους καπνού. Τόσο το IQOS όσο και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι καινοτόμα προϊόντα, κατά πολύ διαφορετικά από τα παραδοσιακά προϊόντα καπνού, δεδομένου ότι για την χρήση και των δύο κατηγοριών προϊόντων δεν απαιτείται καύση.  
  Όμως έχουν και σημαντικές διαφορές, η σημαντικότερη εκ των οποίων είναι το γεγονός ότι στο IQOS χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη πραγματικός καπνός, σε αντίθεση με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που χρησιμοποιούν υγρά που περιέχουν νικοτίνη.

  Σήμερα το IQOS  κυκλοφορεί σε περισσότερες από 20 χώρες και έως το τέλος του 2017 αναμένεται να κυκλοφορεί σε 30-35 χώρες. Όπως ανέφεραν τα στελέχη της Παπαστράτος 3,7 εκατομμύρια καταναλωτές παγκοσμίως έχουν αφήσει το τσιγάρο κι έχουν στραφεί στο IQOS, ενώ κάθε μέρα προστίθενται 8.000 νέοι χρήστες IQOS.
  Το IQOS ήρθε και στην Ελλάδα το 2016, όπου αρχικά κυκλοφόρησε στην Αθήνα, ενώ εδώ και λίγους μήνες έχει αρχίσει η διανομή του και στην υπόλοιπη χώρα. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Παπαστράτος το μερίδιο του IQOS πανελλαδικά ανέρχεται στο 2,5% και πωλείται από 24 φυσικά καταστήματα ενώ υπάρχει και e-shop www.iqos.gr.
  Οικονομία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk