• Αναζήτηση
 • Αν κάνεις «ταξίδι» για να πας στη δουλειά, έχασες…

  «Οσοι αγωνιζόμαστε να φτάσουμε στη δουλειά κάνοντας ολόκληρο ταξίδι, είναι πιθανότερο να είμαστε ανήσυχοι και δυσαρεστημένοι ακόμη και αν πληρωνόμαστε καλύτερα από την εργασία μας».

  ΤοΒΗΜΑ Team
  «Οσοι αγωνιζόμαστε να φτάσουμε στη δουλειά κάνοντας ολόκληρο ταξίδι, είναι πιθανότερο να είμαστε ανήσυχοι και δυσαρεστημένοι ακόμη και αν πληρωνόμαστε καλύτερα από την εργασία μας».
  Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα έρευνας που διενεργήθηκε από τη Βρετανική Στατιστική Υπηρεσία και δημοσιοποίησε η Regus, ενώ σύμφωνα με μελετητές του Σουηδικού Πανεπιστημίου Umeå το γεγονός αυτό θα μπορούσε να καταλήξει ακόμη και σε διαζύγιο με την εργασία μας…
  Πόσο καλύτερη θα ήταν η ζωή αν μπορούσαμε να δουλέψουμε πιο κοντά στο σπίτι; Ας δούμε τους τρόπους με τους οποίους η μετακίνηση μπορεί να μας τρελάνει:
  1. Στρες
  Είστε υπό πίεση για να φτάσετε στην εργασία εγκαίρως, αλλά υπάρχουν τόσοι πολλοί παράγοντες που δεν μπορείτε να ελέγξετε. Να λοιπόν πώς δημιουργείται το άγχος. Πρόσφατη μελέτη της Regus σε 34.000 ευρωπαίους εργαζομένους έδειξε ότι το να ξοδεύουμε περισσότερο από μισή ώρα την ημέρα για μετακίνηση αποτελεί την τρίτη πιο πιθανή αιτία για κατάθλιψη, ενώ αυξάνει κατά 12% τις πιθανότητες για εργασιακό άγχος.
  2. Χαμένος χρόνος
  Ολος αυτός ο χρόνος με κίνηση στον δρόμο είναι χαμένος. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, όσοι ξοδεύουν λιγότερο από μισή ώρα για μετακίνηση στη δουλειά κερδίζουν επτά επιπλέον παραγωγικές ημέρες τον χρόνο σε σύγκριση με εκείνους που ταξιδεύουν για περισσότερο από μία ώρα.
  3. Καθυστερήσεις
  Εάν πρέπει να ανέχεστε καθημερινά τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το λιγότερο που μπορείτε να ζητήσετε είναι να εμφανιστούν εγκαίρως. Ωστόσο, τα λεωφορεία και τα τρένα καθυστερούν συνεχώς – ή ακυρώνονται – από παράγοντες που δεν μπορούμε να ορίσουμε, όπως απεργίες, έλλειψη προσωπικού, τροχαίο ατύχημα κ.λπ.
  4. Οι συνεπιβάτες σας και οι οδηγοί
  Η μετακίνηση δεν βγάζει τον καλύτερο εαυτό μας, ιδίως όταν συνδυάζεται με συνωστισμό και κίνηση. Οσοι μετακινούνται συχνά με τα μέσα μαζικής μεταφοράς σίγουρα είναι εξοικειωμένοι – αλλά και αηδιασμένοι – με επιβάτες που είτε είναι άπλυτοι είτε ακούν δυνατά μουσική ή μιλάνε δυνατά στο κινητό τους τηλέφωνο. Ακόμη και κάποιοι οδηγοί συχνά μιλάνε στα κινητά τους τηλέφωνα, τσακώνονται ή βρίζουν στον δρόμο.
  5. Κόστος
  Το πιο φοβερό απ’ όλα είναι ότι πληρώνουμε μια περιουσία για όλο αυτό το άγχος και τη δυσαρέσκεια, που μπορεί να φθάσει, σε ακραίες περιπτώσεις, και το 14% του μισθού μας, σύμφωνα με έρευνα του Santander.
  6. Κακή υγεία
  Πώς γίνεται να αισθανόμαστε τόσο εξαντλημένοι αφού καθόμαστε επί μία ώρα σε ένα τρένο ή στο αυτοκίνητο; Η πίεση της μετακίνησης είναι και πνευματικά κουραστική, αλλά μας «στερεύει» και σωματικά. Μια δημοσκόπηση έδειξε ότι ένας στους τρεις μετακινούμενους με ταξίδι άνω των 90 λεπτών την ημέρα αντιμετωπίζει πόνο στη μέση και στον αυχένα. Επιπρόσθετα, ο χρόνος που σπαταλάμε σε μετακινήσεις μειώνει τον χρόνο που θα μπορούσαμε να ασχοληθούμε με κάτι καλύτερο για τον εαυτό μας. Οσο περισσότερο μετακινούμαστε τόσο λιγότερο γυμναζόμαστε, κοιμόμαστε ή κάνουμε κάτι άλλο που μας χαλαρώνει. Αντίθετα, όπως δείχνει και έρευνα του Πανεπιστημίου Brown, όσο περισσότερα χιλιόμετρα διανύουμε τόσο ενισχύουμε την πιθανότητα παχυσαρκίας.
  7. Μοναξιά
  Οι ειδικοί στις κοινωνικές επιστήμες γνωρίζουν τον λόγο που οι άνθρωποι οι οποίοι κάνουν μεγάλες διαδρομές για να εργαστούν είναι γενικά πιο μοναχικοί. Σύμφωνα με τον Robert Putnam, τον συγγραφέα του «Bowling Alone», για κάθε 10 λεπτά που περνούν οι άνθρωποι σε μετακινήσεις τείνουν να έχουν 10 λιγότερες κοινωνικές συνδέσεις.

  HeliosPlus

  Οικονομία