• Αναζήτηση
 • Στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών για το κλείσιμο της αξιολόγησης

  Στην Αθήνα επιστρέφουν αύριο Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, οι επικεφαλής των θεσμών, προκειμένου να επιτευχθεί πρόοδος στην τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Αυτό δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης προς τον Τύπο, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Στην Αθήνα επιστρέφουν σήμερα Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, οι επικεφαλής των θεσμών, προκειμένου να επιτευχθεί πρόοδος στην τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Αυτό δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης προς τον Τύπο, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

  Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα, «προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη πρόοδος στη δουλειά που έγινε τις περασμένες εβδομάδες».

  Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιστροφή των θεσμών είναι ένα «σημαντικό βήμα στη διαδικασία ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM».

  Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά με τη συνάντηση που είχε πριν από μερικές ημέρες ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης στις Βρυξέλλες, ο Μ. Σχοινάς απάντησε, ότι στη συνάντηση αυτή, ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Ζ. Κ. Γιούνκερ για τη δέσμευση της Επιτροπής να στηρίξει την Ελλάδα στην αντιμετώπιση των καταστροφικών πλημμύρων που έπληξαν τη δυτική Αττική.

  «Και οι δύο συμφώνησαν ότι η Επιτροπή και οι ελληνικές αρχές θα συνεργαστούν, προκειμένου να εξευρεθούν συγκεκριμένοι οδοί που θα μπορούσαν να συνδράμουν αποτελεσματικά την Ελλάδα» πρόσθεσε ο Μ. Σχοινάς.

  ΔΕΗ και ΔΕΠΑ πρώτο «πιάτο» στη συνάντηση με τους θεσμούς

  Με «μενού» τα ενεργειακά ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

  Από σήμερα, Τρίτη έως και το Σαββατοκύριακο έχουν στη διάθεσή τους η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και οι επικεφαλής των θεσμών για να κλείσουν οριστικά περισσότερα από 70 προαπαιτούμενα και να δώσουν στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο την ευκαιρία να προσέλθει στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου με το χαρτί του staff level agreement.
  Τα ενεργειακά στην ατζέντα

  Η σημερινή «ενεργειακή» ατζέντα είναι αρμοδιότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς τόσο στο θέμα της ΔΕΗ όσο και στο θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου ενεργή εμπλοκή έχει η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

  Στο θέμα της πώλησης σε ιδιώτες λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ που παράγουν το 40% του δυναμικού της επιχείρησης μετά από σύμφωνη γνώμη και της Ευρωπαϊκής επιτροπής ανταγωνισμού θα πουληθούν το πακέτο των μονάδων έχει συμφωνηθεί . Η συμφωνία για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ έχει ουσιαστικά κλείσει και περιλαμβάνει τις μονάδες στο Αμύνταιο στη Φλώρινα μαζί με άδεια για κατασκευή και δεύτερης μονάδας στην ίδια περιοχή καθώς και σύγχρονες οι μονάδες Μεγαλόπολη 3 και 4.

  Επίσης θα δοθούν στους επενδυτές και τα ορυχεία λιγνίτη που τροφοδοτούν με καύσιμο τις μονάδες σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα (Βεύη, Αχλάδα, Κλειδί). Εάν δεν υπάρξει ενδιαφέρον η ΔΕΗ θα υποχρεωθεί να πουλήσει και υδροηλεκτρικές μονάδες, κάτι που εν πολλοίς θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα του market test που θα πραγματοποιηθεί εντός του Δεκεμβρίου.

  Το δεύτερο θέμα που θα εξεταστεί σήμερα και στο οποίο έχει γίνει αρκετή πρόοδος, αφορά στην απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου από την 1η Ιανουαρίου 2018. Στη βάση αυτή θα υπάρξει μια αναδιάταξη των εταιρειών φυσικού αερίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ προς διαπραγμάτευση είναι η παρουσία της ΔΕΠΑ στη λιανική αγορά. Ενδεχομένως αύριο να εξεταστεί και το θέμα των υπέρογκων χρεών ύψους 111 εκατ. ευρώ της Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά ELFE ABEE προς τη ΔΕΠΑ.

  Οικονομία