• Αναζήτηση
 • Ερώτηση Χουντή για την επιστολή Τόμσεν για το χρέος

  Να διαβεβαιώσει ή να διαψεύσει επισήμως η Κομισιόν την επιστολή του Πολ Τόμσεν στον πρόεδρο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με την οποία το ΔΝΤ ζητά την επίσπευση των διαδικασιών αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ερωτά ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Να διαβεβαιώσει ή να διαψεύσει επισήμως η Κομισιόν την επιστολή του Πολ Τόμσεν στον πρόεδρο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με την οποία το ΔΝΤ ζητά την επίσπευση των διαδικασιών αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ερωτά ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής.

  Όλα ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα όταν δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με την οποία ζητά την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ο κ. Τόμσεν φέρεται, με αυτήν την επιστολή, να ζητά να ανοίξει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

  Λίγες ώρες αργότερα το ΔΝΤ διαψεύδει τις πληροφορίες οι οποίες υποστήριζαν πως ο κ. Τόμσεν έστειλε επιστολή στον κ. Γιούνκερ.

  Στην ερώτηση του, ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ «διερευνά τις προθέσεις της Κομισιόν για την επίσπευση των διαδικασιών», τονίζοντας ότι «χωρίς μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις και με υψηλά πολυετή πρωτογενή πλεονάσματα, η κρίση στην Ελλάδα θα αναζωπυρωθεί, με τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες να επιβαρύνουν τη χώρα μέχρι το 2050».

  Η ερώτηση Χουντή

  Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση του Νίκου Χουντή:

  Δημοσιεύματα (20.11.2017) κάνουν λόγο για εμπιστευτική επιστολή του Εκπροσώπου του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ προς τον Πρόεδρο της Κομισιόν στην οποία τίθεται επιτακτικά η ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης των διαδικασιών αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, προσδιορίζοντας χρονικά την έναρξη της διαδικασίας το πρώτο δεκαήμερο του 2018.

  Στην επιστολή το ΔΝΤ φέρεται να σημειώνει ότι «θα απαιτηθεί μια…. διαδικασία ελάφρυνσης του χρέους, η οποία θα σχετίζεται με ρεαλιστικούς στόχους πολιτικής και κυρίως με πρωτογενή πλεονάσματα που θα είναι σε επίπεδα που θα βελτιώνουν τη βιωσιμότητα του χρέους με την πάροδο του χρόνου και δεν θα διαταράσσουν την οικονομία» και ότι χωρίς μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις και με υψηλά πολυετή πρωτογενή πλεονάσματα η «κρίση στην Ελλάδα θα αναζωπυρωθεί, με τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες να επιβαρύνουν την χώρα μέχρι το 2050».

  Επειδή πράγματι οι όποιες ελπίδες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και βελτίωσης της άθλιας οικονομικοκοινωνικής κατάστασης συνδέεται με την ταχεία αναδιάρθρωση του χρέους, ερωτάται:

  • Βεβαιώνει ότι το ΔΝΤ επιθυμεί την άμεση εκκίνηση της διαδικασίας ελάφρυνσης του χρέους και μάλιστα αρχές Ιανουαρίου;
  • Ποιο το χρονοδιάγραμμα που θεωρεί η Κομισιόν επιθυμητό ;
  • Βεβαιώνει ότι δεν θα επιτρέψει εσωτερικές διαδικασίες σε κράτη -μέλη (πχ νέες γερμανικές εκλογές) να αναβάλουν την λήψη σχετικών αποφάσεων;
  Οικονομία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk