Οκτώ επιχειρήσεις ελληνικών ή μικτών συμφερόντων, περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 200 μεγαλύτερων επιχειρήσεων στην ΠΓΔΜ το 2016, τον οποίο εξέδωσε προσφάτως το οικονομικό περιοδικό Capital του εγχωρίου ομίλου Capital Media Group, όπως αναφέρει σε ενημερωτικό έγγραφό του το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γραφείου Συνδέσμου της Ελληνικής Δημοκρατίας στα Σκόπια.

Στην 3η θέση, ως προς τον κύκλο εργασιών, κατατάσσεται (όπως και πέρυσι) η ΟΚΤΑ (του ομίλου ΕΛΠΕ), ο μακράν μεγαλύτερος προμηθευτής καυσίμων στη χώρα με κύκλο εργασιών 311 εκατ. ευρώ (5,6% χαμηλότερο από πέρυσι). Έπονται στην 22η θέση η USJE-TITAN (του ομίλου ΤΙΤΑΝ) με κύκλο εργασιών 72,4 εκατ. ευρώ (0,2% χαμηλότερο από πέρυσι) και στην 24η η Veropoulos με κύκλο εργασιών 70,7 εκατ. ευρώ (0,5% υψηλότερο από πέρυσι).

Στις 200 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της ΠΓΔΜ περιλαμβάνονται επίσης οι Pivara Skopje (Coca Cola HBC – Heineken, 35η ), Dojran Steel (του ομίλου ΣΙΔΕΝΟΡ, 46η ), ΑΚΤΟR (57η), Zito Luks (Elbisco, 135η ) και Mermeren Kombinat (Παυλίδης Μάρμαρα – Γρανίτες, 144η).

Συνολικά, ο κύκλος εργασιών των παραπάνω ελληνικών εταιρειών αντιστοιχεί στο 7% του κύκλου εργασιών των διακοσίων μεγαλύτερων εταιρειών της ΠΓΔΜ. Όσον αφορά στην κερδοφορία, στην υψηλότερη θέση μεταξύ των επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων κατατάσσεται η USJE-TITAN (6η θέση στη γενική κατάταξη με κέρδη 19,5 εκατ. ευρώ), ενώ ακολουθούν οι Pivara Skopje (10η θέση με κέρδη 12,4 εκατ. ευρώ) και Veropoulos (14η θέση με κέρδη 8,9 εκατ. ευρώ).

Βράβευση τριών ελληνικών επιχειρήσεων για δράσεις ΕΚΕ

Τρεις επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων βραβεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο του καθιερωμένου ετήσιου διαγωνισμού του υπουργείου Οικονομίας πΓΔΜ για εταιρική κοινωνική ευθύνη, για το έργο τους, για δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης (CSR). Συγκεκριμένα, η ΟΚΤΑ (του ομίλου ΕΛΠΕ) βραβεύθηκε για τη συνεισφορά της στον τομέα της κυκλοφοριακής αγωγής και της οδικής ασφάλειας, η Cementarnica Usje (του ομίλου ΤΙΤΑΝ) για την εκπαίδευση και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των εργαζομένων της και η Stopanska Banka Skopje (του ομίλου ΕΤΕ) για τη διοργάνωση ημερήσιας εκδήλωσης με θέμα την ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης των παιδιών με ειδικές ανάγκες. Σημειώνεται ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό εταιρειών ελληνικών συμφερόντων που έχει βραβευθεί, την τελευταία τουλάχιστον πενταετία, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου διαγωνισμού στο πλαίσιο του οποίου συνολικά, βραβεύθηκαν 23 εταιρείες.

Σημαντικότεροι εμπορικοί εταίροι η Γερμανία, η Μ.Βρετανία και η Ελλάδα

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας, την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017, σύμφωνα με το συνολικό όγκο εξωτερικού εμπορίου, οι σημαντικότεροι εμπορικοί εταίροι της ΠΓΔΜ ήταν η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ελλάδα, η Σερβία και η Βουλγαρία.

Η συνολική αξία των εξαγομένων αγαθών από τη ΠΓΔΜ κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017 ανήλθε σε περίπου 3,67 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 15,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η αξία των εισαγόμενων αγαθών κατά την ίδια περίοδο ήταν περίπου 4,96 δισ. ευρώ, ή 11,1% περισσότερο από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι ενώ το εμπορικό έλλειμμα την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017 ήταν 1,28 δισ ευρώ και η κάλυψη των εισαγωγών από τις εξαγωγές κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017 ήταν 74,1%.

Το εξωτερικό εμπόριο ανά προϊόν δείχνει ότι στις εξαγωγές τα σημαντικότερα προϊόντα ήταν οι καταλύτες με πολύτιμα μέταλλα ή ενώσεις πολύτιμων μετάλλων ως δραστική ουσία, σύνολα καλωδίων ανάφλεξης και άλλα σύνολα καλωδίων των τύπων που χρησιμοποιούνται σε οχήματα, αεροσκάφη ή πλοία, για τη μεταφορά 10 ή περισσοτέρων ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του οδηγού, με κινητήρα εσωτερικής καύσης με ανάφλεξη με συμπίεση (ντίζελ ή ημι- ντίζελ) και ενδύματα.

Στις εισαγωγές, τα σημαντικότερα προϊόντα είναι πλατίνα και τα κράματα λευκοχρύσου, σε ακατέργαστη μορφή ή σε μορφή σκόνης, πετρελαϊκά έλαια και έλαια από ασφαλτικά ορυκτά (άλλα από τα ακατέργαστα), άλλα μέταλλα της ομάδας πλατίνα και κράματα αυτών, ακατέργαστα ή σε μορφή σκόνης και πλατέα προϊόντα έλασης από σίδηρο ή από όχι σε κράμα χάλυβες, μη επενδυμένα, επενδυμένα ή επικαλυμμένα, που έχουν απλώς ελαθεί σε θερμή κατάσταση, πλάτους 600 mm ή περισσότερο, σε ρόλους.

Εκδήλωση για το ελληνικό κρασί στα Σκόπια

Το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γραφείου Συνδέσμου της Ελληνικής Δημοκρατίας στα Σκόπια διοργανώνει «Γιορτή Ελληνικού Οίνου», στο «TWINS kitchen-wine» στις 14 Δεκεμβρίου 2017. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι εταιρειών, εισαγωγής, διανομής και εμπορίας οίνων και αλκοολούχων ποτών, οινολόγοι, εκπρόσωποι του κλάδου HoReCa, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι της πολιτικής και διοικητικής ηγεσίας και της επιχειρηματικής και διπλωματικής κοινότητας της χώρας, καθώς και καταναλωτές. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν μερικά από τα πιο γνωστά, ποιοτικά κρασιά που παράγει η Ελλάδα, τοπικές και διεθνείς ποικιλίες και να ενημερωθούν από ειδικούς για όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για αυτό το προϊόν.