• Αναζήτηση
 • Aχτσιόγλου: Πυρήνας της ανάπτυξης η αξιοπρεπής εργασία

  Στους βασικούς στόχους της κυβέρνησης αλλά και τις προτεραιότητες του υπουργείου της, αναφέρθηκε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, από το βήμα της Διεθνούς Διάσκεψης, με θέμα «Ο Κοινωνικός Διάλογος και το Μέλλον της Εργασίας» που πραγματοποιείται αυτό το διήμερο στην Αθήνα. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η αξιοπρεπής εργασία αποτελεί τον κεντρικό πυρήνα της ανάπτυξης.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Στους βασικούς στόχους της κυβέρνησης αλλά και τις προτεραιότητες του
  υπουργείου της, αναφέρθηκε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, από το
  βήμα της Διεθνούς Διάσκεψης, με θέμα «Ο Κοινωνικός Διάλογος και το
  Μέλλον της Εργασίας» που πραγματοποιείται αυτό το διήμερο στην Αθήνα.
  Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η αξιοπρεπής εργασία αποτελεί τον κεντρικό
  πυρήνα της ανάπτυξης.

  «Στην Ελλάδα, το 2015 είχαμε μια αλλαγή παραδείγματος, με μια νέα κυβέρνηση η οποία έθεσε δυο στόχους. Ο ένας ήταν η ανάταξη της οικονομίας ώστε να μειωθεί η ανεργία. Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται, ενώ παράλληλα υφαίνεται ένα δίχτυ προστασίας για τους ασθενέστερους. Ο δεύτερος στόχος είναι να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις, ώστε η ανάπτυξη να μην επαναλάβει εκείνο το μοντέλο που μας οδήγησε στη χρεοκοπία. Και ο ρόλος του υπουργείου Εργασίας στην επίτευξη αυτού του στόχου είναι κομβικός» ανέφερε η κ.Αχτσιόγλου.

  Όπως σημείωσε η υπουργός Εργασίας, η μία βασική προτεραιότητα της πολιτικής του υπουργείου ήταν η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ώστε οι εργαζόμενοι να διεκδικούν μέρος από τον πλούτο που παράγεται. «Απαιτείται όμως κάτι περισσότερο από αυτήν την επαναφορά. Είναι άμεση ανάγκη να ακούσουμε τους “αόρατους”: να καταπολεμήσουμε την αδήλωτη και την υποδηλωμένη εργασία» πρόσθεσε.

  Η αδήλωτη εργασία έχει μειωθεί κάτω από 10%

  Για την υπουργό Εργασίας, «η συστηματική προσπάθεια έφερε αποτελέσματα». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ίδια, η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία έχει μειωθεί κάτω από το 10%. Άλλο στοιχείο καταδεικνύει, ότι το πρόβλημα της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας δεν αφορά μόνο τις μικρές επιχειρήσεις, αλλά και τις πολύ μεγάλες. «Αυτό σημαίνει ότι το φαινόμενο αυτό αποτελεί δομικό πρόβλημα της οικονομίας μας. Κι εδώ το ερώτημα είναι εάν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι τα κοινωνικά δικαιώματα είναι αντίθετα στην οικονομική ανάπτυξη. Η απάντηση γι΄ αυτήν την κυβέρνηση είναι όχι».

  Νέο μοντέλο ανάπτυξης

  «Συζητάμε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο χώρος της εργασίας στη σύγχρονη εποχή, μια εποχή η οποία, ταυτόχρονα με την επούλωση των πληγών της κρίσης, πρέπει να προωθήσει και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Σε αυτό το μοντέλο η αξιοπρεπής εργασία θα πρέπει αποτελεί τον κεντρικό πυρήνα εάν θέλουμε να είναι μια ανάπτυξη που θα επιστρέφει τα αποτελέσματά της σε ολόκληρη και την κοινωνία», είπε.

  Οικονομία
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk