• Αναζήτηση
 • Deloitte: Σημάδια ανάκαμψης για την ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία

  Συγκρατημένη αισιοδοξία για την επόμενη μέρα της ευρωπαϊκής και της ελληνικής οικονομίας, με το κλίμα να

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Συγκρατημένη αισιοδοξία για την επόμενη μέρα της ευρωπαϊκής και της ελληνικής οικονομίας, με το κλίμα να αντιστρέφεται με αργά αλλά σταθερά βήματα, εκπέμπουν οικονομικοί διευθυντές εταιρειών της Ευρώπης, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ερευνας CFO που πραγματοποίησε η Deloitte για το τρίτο τρίμηνο του 2017.
  Τα σημάδια ανάκαμψης για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας προκύπτουν μέσω των απαντήσεων των οικονομικών διευθυντών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα, αίσθηση που συμβαδίζει με τον μέσο όρο των απαντήσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη.
  Σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής έρευνας της Deloitte, 1.546 CFOs (οικονομικοί διευθυντές) από 19 ευρωπαϊκές χώρες εκφράζονται με συγκρατημένη αισιοδοξία για τις επιχειρηματικές προοπτικές, τη δυνατότητα προσλήψεων και την οικονομική προοπτική των εταιρειών τους.
  Σε ό,τι αφορά την ερώτηση «Τι πιστεύετε σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές της εταιρείας σας;» το 51% των ερωτηθέντων από την ελληνική αγορά εξέφρασε την αισιοδοξία του, ενώ το αντίστοιχο ευρωπαϊκό ποσοστό ήταν 43%.
  Παράλληλα, το κλίμα αβεβαιότητας που προέκυπτε από την προηγούμενη Ευρωπαϊκή Ερευνα CFO παρουσιάζει καθοδική τάση. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «Πώς κρίνετε το επίπεδο οικονομικής αβεβαιότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σας;», 78% των ερωτηθέντων από την ελληνική αγορά απάντησε «υψηλό», σε σχέση με το 82% του Q1.

  Προσλήψεις

  Αισιόδοξη είναι και η πρόβλεψη των οικονομικών διευθυντών σχετικά με πιθανές προσλήψεις εργαζομένων μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Το 42% των CFOs στην Ελλάδα θεωρεί πως θα υπάρξουν νέες προσλήψεις σε αυτό το διάστημα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη κυμαίνεται στο 38%. Επιπλέον, θετικό στοιχείο για την ελληνική αγορά στην εν λόγω κατηγορία είναι το γεγονός πως μόλις το 7% θεωρεί ότι θα υπάρξουν απολύσεις στο ίδιο διάστημα, ποσοστό μικρότερο κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες (Q1 – 18%) από τα αποτελέσματα της προηγούμενης έρευνας.
  Σε πλήρη εναρμόνιση με τα παραπάνω στοιχεία δείχνει να είναι η αίσθηση των οικονομικών διευθυντών αναφορικά με τα έσοδα των επιχειρήσεών τους, καθώς 76% των ερωτηθέντων από την Ελλάδα εκφράζει την άποψη πως τα έσοδα των εταιρειών τους θα αυξηθούν τους επόμενους 12 μήνες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι χαμηλότερο, φτάνοντας το 69%.
  Η άποψη των οικονομικών διευθυντών σε ερωτήσεις όπως η ανάληψη ρίσκου, οι στρατηγικές προτεραιότητες και οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις επιχειρήσεις μέσα στους επόμενους μήνες παραμένει η ίδια με μικρές μόνο αλλαγές που ολοκληρώνουν τη νέα, πιο αισιόδοξη στάση των CFOs απέναντι στο μέλλον των αγορών και της οικονομίας.
  Συγκεκριμένα, το 76% σε αντίθεση με το 82% του Q1 θεωρεί ακατάλληλη την περίοδο για ανάληψη επιχειρηματικών ρίσκων, η ευρύτερη ανάπτυξη του οργανισμού και ο έλεγχος του κόστους παραμένουν οι δύο σημαντικότερες στρατηγικές προτεραιότητες, ενώ η προοπτική της οικονομίας και οι γεωπολιτικές εξελίξεις αναφέρονται ως οι κυριότεροι κίνδυνοι που ενδέχεται να επηρεάσουν τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

  HeliosPlus

  Οικονομία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk