• Αναζήτηση
 • Αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο ζητά ο ΣΕΒ

  Το ένα μετά το άλλο βάζουν λουκέτο τα καταστήματα λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει τα τελευταία χρόνια την χώρα, ενώ τα «κόκκινα» δάνεια συνεχίζουν τους ανοδικούς ρυθμούς τους.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Το ένα μετά το άλλο βάζουν λουκέτο τα καταστήματα λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει τα τελευταία χρόνια την χώρα, ενώ τα «κόκκινα» δάνεια συνεχίζουν τους ανοδικούς ρυθμούς τους.

  Ο ΣΕΒ δεν κρύβει την ανησυχία του και επισημαίνει ότι τα «κόκκινα δάνεια» αγγίζουν τα 100 δισ. ευρώ και τα μεγάλα και μικρά λουκέτα συνεχίζουν να απειλούν την αγορά, καθώς τα 2/3 των επιχειρήσεων της χώρας βρίσκονται σε ζώνη οριακής επιβίωσης και το 1/4 των επιχειρήσεων σε σοβαρό κίνδυνο.

  Οι προτάσεις του Συνδέσμου είναι:

  • Απομάκρυνση σημαντικών φορολογικών εμποδίων. Θα πρέπει όταν διαγράφεται μία απαίτηση από προμηθευτή, να του επιστρέφεται ο ΦΠΑ και ο φόρος εισοδήματος που αναλογεί, οι ζημιές από τις διαγραφές να συμψηφίζονται με μελλοντικά κέρδη για τουλάχιστον 10 χρόνια και ο οφειλέτης να μη φορολογείται για το διαγραφόμενο ποσό.
  • Συμμετοχή του κράτους με διαγραφές κεφαλαίου σε όλες τις διαδικασίες πτώχευσης. Το κράτος έχει υποσχεθεί να συμμετέχει με διαγραφές κεφαλαίου μόνο σε μία διαδικασία, του λεγόμενου «εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων». Θα έπρεπε να έχει την ίδια στάση και σε όλες τις συμφωνίες εξυγίανσης. Τονίζεται, ωστόσο, ότι «χωρίς μία σαφή εγκύκλιο δεν θα υπάρχει κινητοποίηση των στελεχών του Δημοσίου».
  • Εξορθολογισμός της αλληλέγγυας ευθύνης. Το κράτος θα πρέπει να θεωρεί διοικητές επιχειρήσεων αλληλέγγυα υπόχρεους μόνο όταν αποδεικνύεται δόλος και να μην αναζητά αδιάκριτα ποινικές ευθύνες.
  • Κατοχύρωση πραγματικής «δεύτερης ευκαιρίας» στην άδολη πτώχευση. Για να γίνει αυτό θα πρέπει η απαλλαγή από χρέη να είναι πράγματι αυτόματη, να αφορά και χρέη προς το Δημόσιο, καθώς και διοικητές επιχειρήσεων και να μη θέτει σοβαρούς περιορισμούς άσκησης οικονομικής δραστηριότητας στο μέλλον.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο ΣΕΒ σε ειδική έκθεση, στη χώρα μας μία πτώχευση ολοκληρώνεται κατά προσέγγιση σε 3,5 χρόνια και καταφέρνει να διασώσει μόλις το 35% της αξίας της επιχείρησης, όταν στις ώριμες οικονομίες της Ευρωζώνης αυτό το ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ 80-90% και η πτώχευση πραγματοποιείται σε 1-1,5 χρόνο.

  Οικονομία
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk