• Αναζήτηση
 • Eurobank: Με κέρδη 132 εκατ. ευρώ έκλεισε το 9μηνο του 2017

  Καθαρά κέρδη 61 εκατ. ευρώ στο γ' τρίμηνο και 132 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο 2017 πέτυχε ο όμιλος της Eurobank, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Καθαρά κέρδη 61 εκατ. ευρώ στο γ’ τρίμηνο και 132 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο 2017 πέτυχε ο όμιλος της Eurobank, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη.
  Η τράπεζα εμφάνισε οργανικά κέρδη προ προβλέψεων αυξημένα κατά 2,4% έναντι του Β΄ τριμήνου 2017 και κατά 7,9% έναντι του εννεαμήνου 2016
  Οι λειτουργικές δαπάνες παρουσιάστηκαν μειωμένες κατά 2,0% το εννεάμηνο 2017.
  Τα καθαρά κέρδη από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό ανήλθαν σε 32 εκατ. ευρώ το Γ΄ τρίμηνο και σε 97 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2017.
  Σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος της τράπεζας Νίκος Καραμούζης τόνισε ότι «η προοπτική θετικών ρυθμών ανάπτυξης, η βελτιούμενη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, η ομαλή ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και η διαφαινόμενη επίτευξη των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα για το 2017, αποτελούν τους καταλύτες διαμόρφωσης θετικότερων προσδοκιών. Οι θετικές κρίσεις που διατυπώνονται από σειρά σημαντικών διεθνών παραγόντων για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας επιβεβαιώνουν ότι έχει ξ εκατ. ευρώινήσει η σταδιακή αποκατάσταση της διεθνούς εικόνας της χώρας, εξέλιξη που πρέπει να αξιοποιηθεί».
  Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχουν σαφή δείγματα ανάκαμψης του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα. Αυτή η πορεία βελτίωσης πρέπει να συνεχιστεί για να διαμορφωθούν συνθήκες διατηρήσιμης αναπτυξιακής τροχιάς».
  Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η συνεπής εφαρμογή των συμφωνιών με τους εταίρους, η διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας, η διαμόρφωση φιλικού πλαισίου για την επιχειρηματικότητα, η φορολογική ελάφρυνση, η σταδιακή μείωση των επιτοκίων και η υλοποίηση όλων των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, τη δημόσια διοίκηση και το θεσμικό πλαίσιο, αποτελούν κρίσιμες παραμέτρους για να μετουσιωθεί το ενδιαφέρον σε επενδύσεις και ισχυρή ανάπτυξη».
  Και κατέληξε τονίζοντας ότι «το καλύτερο κλίμα και οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα βοηθήσουν τις ελληνικές τράπεζες στην υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου μείωσης του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων, για το οποίο έχουν δεσμευθεί έναντι των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών, καθώς και στην αποκατάσταση ομαλών συνθηκών ρευστότητας. Η λύση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της ρευστότητας που κληροδότησε η μακρά κρίση είναι το κλειδί για τη δυνατότητά μας να χρηματοδοτήσουμε αποτελεσματικά την πραγματική οικονομία. Η Eurobank, προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις σημαντικές προκλήσεις, εστιάζει σε αυτή την κατεύθυνση και τα αποτελέσματα του τριμήνου αποδεικνύουν ότι οι προσπάθειες αποδίδουν καρπούς σε όλους τους τομείς».
  Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας υπογράμμισε ότι «προτεραιότητα για το δεύτερο εξάμηνο του 2017 αποτελεί η συνεπής και εντός χρονοδιαγραμμάτων εφαρμογή του στρατηγικού σχεδιασμού μας».
  Όπως εξήγησε, «σημαντικά ορόσημα έχουν ολοκληρωθεί ή βαίνουν προς υλοποίηση. Ήδη βρισκόμαστε στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων για την πώληση της ρουμανικής θυγατρικής μας Bancpost, τελευταία από τις δεσμεύσεις του επιχειρησιακού σχεδίου που είχε συμφωνηθεί και εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές».
  Και συμπλήρωσε ότι «με την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών και την έκδοση ομολόγων Tier II υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, που προσμετρώνται στα συνολικά εποπτικά κεφάλαια, καλύπτονται οι εποπτικές απαιτήσεις, όπως θα ισχύσουν από το νέο έτος. Παράλληλα, μηδενίσαμε τη χρήση εγγυήσεων του Πυλώνα ΙΙ, κλείνοντας τον κύκλο της στήριξης από το Δημόσιο».
  Αναφερόμενος στον τομέα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο κ. Καραβίας επεσήμανε ότι «προχωρήσαμε στην πώληση πακέτου καταναλωτικών δανείων ύψους 1,5 δις στην εταιρεία Intrum, μετά από επιτυχή διεθνή διαγωνιστική διαδικασία, με την αντίστοιχη θετική επίδραση στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Τέλος, η έκδοση καλυμμένων ομολογιών ύψους 500  εκατ. ευρώ. σηματοδότησε την επιστροφή στις διεθνείς χρηματαγορές, για πρώτη φορά μετά το 2014, βελτιώνοντας τη ρευστότητα, κάτι που αντανακλά και η μείωση της χρήσης του ELA».
  Και κατέληξε υποστηρίζοντας ότι «είμαστε πεπεισμένοι ότι το 2017 θα είναι έτος επίτευξης όλων των λειτουργικών και στρατηγικών στόχων της Τραπέζης».
  Τα βασικά μεγέθη

  Σε θετική τροχιά κινήθηκαν τα αποτελέσματα της Eurobank το Γ΄ τρίμηνο 2017, καθώς τα καθαρά κέρδη πριν από τις μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες και έκτακτα αποτελέσματα ανήλθαν σε 61  εκατ. ευρώ, από 37  εκατ. ευρώ το Β΄ τρίμηνο 2017.
  Ειδικότερα:
  Tα καθαρά έσοδα από τόκους ενισχύθηκαν κατά 1,3% το Γ΄ τρίμηνο 2017 και ανήλθαν σε 369  εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης της χρηματοδότησης από το ευρωσύστημα και της χρήσης εγγυήσεων του Πυλώνα ΙΙ. Σε επίπεδο εννεαμήνου, τα καθαρά έσοδα από τόκους παρέμειναν σταθερά σε 1,1 δισ. ευρώ Το καθαρό περιθώριο επιτοκίου βελτιώθηκε κατά 11 μονάδες βάσης έναντι του Β΄ τριμήνου 2017 σε 2,46%.
  Τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες διατηρήθηκαν στα επίπεδα του Β΄ τριμήνου 2017 (67  εκατ. ευρώ), ενώ ήταν αυξημένα κατά 17,8% στο εννεάμηνο 2017, λόγω χαμηλότερων δαπανών για τη χρήση εγγυήσεων του Πυλώνα ΙΙ.
  Τα οργανικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 1,2% το Γ΄ τρίμηνο σε 436  εκατ. ευρώ και κατά 2,5% το εννεάμηνο σε 1,3 δισ. ευρώ Τα λοιπά έσοδα υποχώρησαν από 34  εκατ. ευρώ το Β΄ τρίμηνο 2017 σε 28  εκατ. ευρώ το Γ΄ τρίμηνο, με αποτέλεσμα τα συνολικά έσοδα να παραμείνουν αμετάβλητα έναντι του Β΄ τριμήνου 2017 σε 464  εκατ. ευρώ
  Οι Λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 2,0% το εννεάμηνο 2017 σε 668  εκατ. ευρώ, ενώ στην Ελλάδα υποχώρησαν κατά 2,7% και διαμορφώθηκαν σε 534  εκατ. ευρώ Ο δείκτης κόστους προς έσοδα βελτιώθηκε κατά 12 μονάδες βάσης σε ετήσια βάση σε 48,1%.
  Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 2,4% έναντι του Β΄ τριμήνου 2017 σε 213  εκατ. ευρώ και κατά 7,9% έναντι του εννεαμήνου 2016 σε 620 εκατ. ευρώ, ενώ τα συνολικά κέρδη προ προβλέψεων υποχώρησαν ελαφρώς κατά 0,7% το Γ΄ τρίμηνο και κατά 1,5% το εννεάμηνο 2017.
  Τα νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) ήταν αρνητικά για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο και διαμορφώθηκαν σε -111  εκατ. ευρώ Ο δείκτης των NPEs μειώθηκε κατά 40 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκε σε 44,7% του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων στο τέλος του Γ΄ τριμήνου 2017, ενώ τα συνολικά NPEs μειώθηκαν κατά 0,4 δισ. ευρώ το Γ΄ τρίμηνο και 1,0 δισ. ευρώ το εννεάμηνο 2017. Τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών μειώθηκαν κατά 69,4% έναντι του Β΄ τριμήνου 2017 και διαμορφώθηκαν σε 26  εκατ. ευρώ Η κάλυψη των NPEs από τις σωρευτικές
  προβλέψεις αυξήθηκε κατά 50 μονάδες βάσης το Γ΄ τρίμηνο και ανήλθε σε 51,6% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2017, ενώ οι προβλέψεις έναντι πιστωτικών κινδύνων του Γ΄τριμήνου διαμορφώθηκαν σε 178  εκατ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό 1,90% επί των μέσων χορηγήσεων.
  Αξίζει να σημειωθεί ότι η Eurobank υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με την Intrum Justitia AB για την πώληση 1,5 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούµενων καταναλωτικών δανείων χωρίς εξασφαλίσεις συνολικού οφειλόµενου κεφαλαίου ύψους 1,5 δισ. ευρώ,  εκατ. ευρώ των οποίων 0,6 δισ. ευρώ εµφανίζονται στον ισολογισµό. Η πώληση αποτελεί µέρος του πλάνου της Eurobank για τη µείωση των NPEs το 2017 και ολοκληρώθηκε εντός του Δ΄ τριµήνου 2017. Η πώληση είναι ουδέτερη για την Τράπεζα τόσο σε όρους χρηµατοοικονοµικού αποτελέσµατος όσο και επίπτωσης στα εποπτικά κεφάλαια.
  Οι δραστηριότητες στο εξωτερικό παρέμειναν σταθερά κερδοφόρες, με τα καθαρά κέρδη πριν από έκτακτα αποτελέσματα και μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες να ανέρχονται σε 32  εκατ. ευρώ το Γ΄ τρίμηνο και 97  εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2017.
  O δείκτης κεφαλαίων κοινών μετοχών της κατηγορίας Ι (CET1) διαμορφώθηκε σε 15,1%4 επί του σταθμισμένου ενεργητικού στο τέλος Σεπτεμβρίου 2017. Με την πλήρη εφαρμογή του πλαισίου της Βασιλείας ΙΙΙ, ο ανωτέρω δείκτης διαμορφώνεται σε 14,6%5 και έχει αυξηθεί κατά 80 μονάδες βάσης έναντι του 2016, ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνεται σε 17,2%4.
  Η χρηματοδότηση από τον έκτακτο μηχανισμό ELA υποχώρησε από 11,2 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου σε 9,0 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου και 7,5 δισ. ευρώ στις 8 Νοεμβρίου και είναι μειωμένη κατά 5,0 δισ. ευρώ από τα υψηλά του 2017. Παράλληλα, η Τράπεζα ολοκλήρωσε πρόσφατα με επιτυχία την έκδοση καλυμμένων ομολόγων ύψους 500  εκατ. ευρώ, τριετούς διάρκειας με απόδοση κάτω του 3%, ενώ μηδένισε τη χρηματοδότηση μέσω της χρήσης των εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου (Πυλώνας ΙΙ) στα τέλη Οκτωβρίου.
  Οι καταθέσεις πελατών στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 0,7 δισ. ευρώ το Γ΄ τρίμηνο και 1,0 δισ. ευρώ το εννεάμηνο 2017. Οι χορηγήσεις (προ προβλέψεων,διαγραφών και συναλλαγματικών διαφορών) παρέμειναν στα επίπεδα του Β΄τριμήνου. Ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις βελτιώθηκε σε 112,0% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2017, έναντι 116,4% στο τέλος Ιουνίου του τρέχοντος έτους.
  Οικονομία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk