• Αναζήτηση
 • Έρχεται το swap ομολόγων αξίας 29,7 δισ. ευρώ

  Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν ανταλλαγές 20 ομολόγων του PSI ονομαστικής αξίας περίπου 30 δισ. ευρώ με τέσσερις ή πέντε νέες εκδόσεις διάρκειας από 5 έως 25 χρόνια.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν ανταλλαγές 20 ομολόγων του PSI ονομαστικής αξίας περίπου 30 δισ. ευρώ με τέσσερις ή πέντε νέες εκδόσεις διάρκειας από 5 έως 25 χρόνια.

  Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει μια άνευ προηγουμένου ανταλλαγή χρέους ύψους 29,7 δισ. ευρώ με στόχο να αυξήσει τη ρευστότητα των ομολόγων της και να διευκολύνει την πώληση νέων στο μέλλον. Σχεδιάζει να ανταλλάξει 20 ομόλογα που εκδόθηκαν μετά από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που είναι στα χέρια ιδιωτών το 2012, με (μέχρι και) πέντε νέα ομόλογα με σταθερό κουπόνι.

  Καταφθάνει το swap

  Η κίνηση αυτή είναι απαραίτητη προκειμένου να αυξηθεί η εμπορευσιμότητα
  στην ελληνική αγορά ομολόγων και να φτιαχτεί η καμπύλη αποδόσεων, ώστε
  να υποστηριχθούν και οι επόμενες προσπάθειες εξόδου στις αγορές.

  Ο μέσος όρος της τιμής των 20 ομολόγων, έχει κινηθεί έντονα ανοδικά τους τελευταίους μήνες, ενώ οι αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου υποχωρούν, δείγμα πως η αγορά έχει προετοιμαστεί για τη συγκεκριμένη κίνηση.

  Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή πριν από την νέα έλευση των θεσμών στην Αθήνα η οποία είναι προγραμματισμένη για την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου. Οι δανειστές έχουν δώσει την έγκρισή τους για την υλοποίηση της ανταλλαγής και η επιτυχία των εκδόσεων αναμένεται να οδηγήσει σε βελτίωση του κλίματος.

  Μετά και το ξεκαθάρισμα των θέσεων από την ΕΚΤ σε ότι αφορά την συνέχιση του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης και για το επόμενο διάστημα πλέον ο δρόμος έχει ανοίξει και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) περιμένει την πολιτική εντολή από το υπουργείο οικονομικών για να αρχίσει την συναλλαγή.

  Η κυβέρνηση σχεδιάζει να προσφύγει στις αγορές ομολόγων το 2018 για να αντλήσει τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ για να δημιουργηθεί ένα κατάλληλο αποθεματικό ώστε να αντεπεξέλθει στην εξυπηρέτηση του χρέους, καθώς οι ανάγκες για την αναχρηματοδότηση των υποχρεώσεών του 2019 ανέρχονται σε 19 δισ. ευρώ.

  Τρέχουν και για τα προαπαιτούμενα

  Εκτός από το μέτωπο των αγορών το οικονομικό επιτελείο θέλει να προχωρήσει τα πράγματα και στο πεδίο της αξιολόγησης. Από τον κατάλογο των προαπαιτουμένων, αυτό που προβληματίζει περισσότερο είναι οι καθυστερήσεις στην έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

  Το δεύτερο μέτωπο που είναι το πακέτο των μονάδων της ΔΕΗ που θα πουληθούν σε ιδιώτες μέχρι και το τέλος του προγράμματος ώστε να μειωθεί κατά 40% το δυναμικό που παράγει η Δημόσια Επιχείρηση με καύσιμο τον λιγνίτη και το τρίτο είναι οι αποκρατικοποιήσεις μετά την προειδοποιητική επιστολή της Lamda Development για το Ελληνικό.

  Οικονομία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk