Σε εκλογικό ρυθμό κινείται πλέον ο έκπτωτος καταλανός πρόεδρος Κάρλες Πουτζδεμόντ λίγες ώρες αφότου αποφασίστηκε από τη βελγική δικαιοσύνη ότι αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους. Υποσχέθηκε, την Τρίτη, ότι θα θριαμβεύσει στις εκλογές της 21ης Δεςκεμβρίου, τις οποίες ανακήρυξε η Μαδρίτη σε μια κίνηση καθαίρεσης του καταλανικού κοινοβουλίου.

Μέχρι την Παρασκευή δεν ήταν γνωστό εάν το κόμμα του Πουτζδεμόντ, PDeCAT, θα συμμετείχε με τον ίδιο υποψήφιο στις εκλογές, αφού κρατούσε κλειστά τα χαρτιά του και μιλούσε για μη δημοκρατική κίνηση της κυβέρνησης Ραχόι σχολιάζοντας την απόφασή της για εκλογές.

Καταιγιστικές είναι τα τελευταία 24ωρα οι εξελίξεις στην Ισπανία, με την υπόθεση επιστροφής Πουτζδεμόντ να έχει εξελιχθεί σε θρίλερ και πολιτικοί αναλυτές να υπονοούν ότι υπάρχει η πιθανότητα έναρξης διπλωματικής κρίσης με το Βέλγιο.

Οι Βρυξέλλες, ωστόσο, έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι ο πρώην καταλανός πρόεδρος θα αντιμετωπιστεί όπως κάθε ευρωπαίος πολίτης. Ο διχασμός που επικρατεί στην Ισπανία σχετικά με το «καταλανικό ζήτημα» έχει μεταφερθεί στη βελγική πρωτεύουσα, σχολιάζουν τα μέσα ενημέρωσης, αφού ορισμένοι τάσσονται κατά της απόφασης της Μαδρίτης να προφυλακιστούν οκτώ πρώην καταλανοί υπουργοί και άλλοι τάσσονται υπέρ της τήρησης ισορροπιών εκφράζοντας δυσαρέσκεια για τη στήριξη προς την Καταλονία.

Ο Πουτζδεμόντ μιλώντας από γκαλερί των Βρυξελλών άφησε σαφείς αιχμές κατά της στάσης που τηρεί η ΕΕ όσον αφορά στο «καταλανικού ζήτημα». Επέκρινε την «εκκωφαντική σιωπή που παρατηρείται απέναντι σε μια από χειρότερες συνταγματικές κρίσεις της Ισπανίας από την αποκατάσταση της δημοκρατίας».

Περίπου 170 καταλανοί δήμαρχοι ταξίδεψαν στις Βρυξέλλες για να ακούσουν τον Πουτζδεμόντ. «Αυτή την Ευρώπη θέλουμε;» διερωτήθηκε ο αποπεμφθείς καταλανός πρόεδρος εγκαλώντας την ΕΕ για την στήριξη που «παρείχε στην ισπανική κυβέρνηση».

Την περιασμένη εβδομάδα μετέβη στο Βέλγιο, μετά την απόφαση της Μαδρίτης για ενεργοποίηση του άρθρου 155. Σε βάρος του έχει εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης 30 ετών για στάση, εξέγερση και κακοδιαχείρηση πόρων.

Νωρίτερα, παραιτήθηκε ο κύριος εκπρόσωπος της ένωσης αστυνομικών της Μαδρίτης, αφότου προέκυψε ότι συμμετείχε σε ακροδεξιά πορεία εναντίον καταλανών πολιτικών. Αρνήθηκε, πάντως, οποιαδήποτε διασύνδεσή του με φασιστική ομάδα.

Τεταμένο είναι το κλίμα στην Καταλονία όπου αρκετοί αυτονομιστές κατηγορούν όσους βρίσκονται στην αντίθετη πλευρά για φασιστικές ιδέες.