Μετά τα εγκαίνια του πρότυπου Δημοτικού Ιατρείου επί της οδού Χανίων 4Α στην Κυψέλη τον περασμένο Ιούνιο, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης παρέδωσε το μεσημέρι της Τρίτης 31 Οκτωβρίου στους κατοίκους του 5ου Διαμερίσματος το ανακαινισμένο Δημοτικό Ιατρείο της οδού Σαρανταπόρου 4 στα Ανω Πατήσια.
«Είναι το δεύτερο Δημοτικό Ιατρείο που εγκαινιάζουμε. Ο όρος ιατρείο είναι κάπως παραπλανητικός, γιατί δεν είναι μόνο αυτό. Εκτός από υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, προσφέρουμε πάρα πολλές κοινωνικές υπηρεσίες. Ο πολίτης έρχεται εδώ και βρίσκει μια ολοκληρωμένη κοινωνική φροντίδα» δήλωσε ο κ. Καμίνης κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, συμπληρώνοντας ότι «σταθερή επιδίωξη της δημοτικής μας αρχής είναι να στέκεται δίπλα στον πολίτη, να βοηθά και να στηρίζει αξιόπιστα, έμπρακτα και αποτελεσματικά εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα, και υπό αυτό το σκεπτικό δημιουργήσαμε και εγκαινιάζουμε το Δημοτικό Ιατρείο Πατησίων». Η λειτουργία του πρότυπου Δημοτικού Ιατρείου Πατησίων αποτελεί μια σύμπραξη του Δήμου Αθηναίων με το «Solidarity Now», την «Praksis», το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ), το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) και την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Φαιναρέτη». Η πρότυπη λειτουργία του πραγματοποιείται υπό την επιστημονική εποπτεία του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ). Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα EaSI (Εργο ESTI@ – Ενίσχυση της απασχόλησης και ολοκληρωμένες κοινωνικές υπηρεσίες).
«Από την πρώτη θητεία βάλαμε στόχο –και τον πετυχαίνουμε –τη λειτουργία έξι Δημοτικών Ιατρείων, διαμοιρασμένων σε πέντε δημοτικές κοινότητες. Με τις δομές αυτές διασφαλίζουμε την παρουσία του δήμου στις γειτονιές, δίπλα στον κάτοικο και στις ανάγκες του. Τώρα πάμε ακόμη ένα βήμα μπροστά. Αναβαθμίζουμε τα Δημοτικά μας Ιατρεία με την παροχή ευρείας κλίμακας ιατρικών και κοινωνικών υπηρεσιών, στην καρδιά της κάθε γειτονιάς» τόνισε ο κ. Καμίνης και πρόσθεσε: «Προσπαθώντας να ανοίξουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο την πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, εντός του 2018 τρία ακόμη Δημοτικά Ιατρεία θα αναβαθμιστούν σε δομές παροχής ιατρικών και κοινωνικών υπηρεσιών. Τηρούμε τη δέσμευσή μας, αναβαθμίζοντας και διευρύνοντας όλες τις δομές, τα προγράμματα και τις υπηρεσίες του δήμου που αποτελούν το δίχτυ της κοινωνικής μας πολιτικής».
Η ανταπόκριση των πολιτών
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δημότες του 4ου Διαμερίσματος «αγκάλιασαν» το πρότυπο Δημοτικό Ιατρείο Κυψέλης καθώς μέσα στους πρώτους τέσσερις μήνες λειτουργίας του έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 15.000 ραντεβού με πολίτες, ενώ το ιατρείο της Σαρανταπόρου έχουν επισκεφθεί από τον Σεπτέμβριο που άνοιξε περίπου 3.000 κάτοικοι της περιοχής.
Στις δομές αυτές, πέραν των υπηρεσιών φροντίδας υγείας, παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, υπηρεσίες διασύνδεσης με την αγορά εργασίας, συμβουλευτική στην κοινωνική επιχειρηματικότητα, νομική συμβουλευτική, δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά, όπως επίσης πρόσβαση σε όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων (αιτήσεις για επιδόματα, παροχές τροφίμων και άλλων αγαθών κ.λπ.).
«Η έναρξη λειτουργίας του πρότυπου Δημοτικού Ιατρείου Πατησίων ως κέντρου ολοκληρωμένης εξυπηρέτησης (οne stop shop) εντάσσεται σε ένα σχέδιο αποκέντρωσης, επέκτασης και αναδιοργάνωσης της παροχής υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων» ανέφερε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας των Φύλων κυρία Μαρία Στρατηγάκη.
Το πρότυπο Δημοτικό Ιατρείο Πατησίων λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο καθημερινά από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ και παρέχει στους κατοίκους της 5ης Δημοτικής Κοινότητας τη δυνατότητα να λαμβάνουν στο ίδιο σημείο όλες τις υπηρεσίες που προσφέρει ο Δήμος Αθηναίων στον τομέα της φροντίδας υγείας και πρόνοιας. Το επιστημονικό προσωπικό του ιατρείου απαρτίζεται από 25 άτομα με τις εξής ειδικότητες: γενικός γιατρός, γυναικολόγος, καρδιολόγος, οδοντίατρος, παιδίατρος, ψυχίατρος, μαία, νοσηλεύτρια, παρασκευαστής/τρια καθώς και επαγγελματίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. Επίσης το Ιατρείο υποστηρίζεται από δύο καινοτόμα συστήματα καταγραφής και παρακολούθησης δεδομένων, το «Νοιάζομαι» και το «Εξυπηρετώ».
Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού οι πολίτες μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 210 2015.510 και 210 2015.511.

HeliosPlus