• Αναζήτηση
 • Κόντρα Σπίρτζη με την Αρχή Προστασίας για το ηλεκτρονικό εισιτήριο

  Κόντρα ξέσπασε μεταξύ του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Το υπουργείο καλεί την Αρχή να δηλώσει δημοσίως «έστω και τώρα» εάν επιτρέπει την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης, με την ίδια πάντως να σημειώνει, σε ανακοίνωση, πως ουδέποτε την απαγόρευσε.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Να δηλώσει δημοσίως «έστω και τώρα» εάν επιτρέπει την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης με τη διεύθυνση των πολιτών και τα υπόλοιπα απαιτούμενα στοιχεία, ώστε να μπορεί να αποσταλεί ταχυδρομικά η «έξυπνη κάρτα» για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία των πολιτών, καλεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ).

  «Ποτέ δεν είναι αργά» τονίζει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του και συμπληρώνει: «Όταν η χρήση των δεδομένων αυτών επιτρέπεται σε ιδιωτικούς φορείς (τράπεζες, εταιρείες τηλεφωνίας κλπ), να επιτρέπεται και στους φορείς του Ελληνικού Δημοσίου».

  Το υπουργείο καλεί την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, στις 2 μ.μ., σε δημόσια συνάντηση την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, τον ΟΑΣΑ και την ανάδοχο εταιρεία του ΑΣΣΚ, τους φορείς δηλαδή που συμμετείχαν στις συζητήσεις για το ηλεκτρονικό εισιτήριο.

  ΑΠΔΠΧ: Δεν απαγορεύσαμε την ηλεκτρονική υποβολή αίτησης

  Νωρίτερα, η ΑΠΔΠΧ διέψευσε ότι απαγόρευσε την ηλεκτρονική υποβολή αίτησης για την έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

  Ειδικότερα, αναφέρει πως έκρινε ότι η ηλεκτρονική -μέσω διαδικτύου- υποβολή αίτησης «δεν προσκρούει στις θεμελιώδεις αρχές της προστασίας προσωπικών δεδομένων». Συνεπώς, συμπληρώνει, όχι μόνο δεν την απαγόρευσε, αλλά αντιθέτως την επέτρεψε ρητώς.

  Σε σχετική ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η Αρχή είναι αρμόδια να γνωμοδοτεί για κάθε ρύθμιση που αφορά στην επεξεργασία και προστασία προσωπικών δεδομένων (άρθρο 19, παρ. 1, στοιχ. θ’ του ν. 2472/1997).

  Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζεται ότι «δεν δύναται να παρεμβαίνει στην υλοποίηση συστημάτων και στις επιχειρησιακές επιλογές, τα οποία εκφεύγουν του πεδίου αρμοδιοτήτων της».

  Το πρωί της Τετάρτης, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Μαυραγάνης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, υποστήριξε πως ο σχεδιασμός του υπουργείου ήταν η διαδικασία έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου να γίνει διαδικτυακά, αλλά η Αρχή το απαγόρευσε, λέγοντας ότι τα προσωπικά δεδομένα θα ήταν τρωτά.

  Κοινωνία