• Αναζήτηση
 • Το σχέδιο ανταλλαγής ομολόγων €30 δισ. «ρίχνει» τις αποδόσεις

  Αντικατάσταση υφιστάμενων ομολόγων ύψους 30 δισ. Ευρώ σχεδιάζει η κυβέρνηση, σε μία κίνηση η οποία σύμφωνα με τραπεζικές πηγές αποσκοπεί στο να βελτιώσει τη ρευστότητα των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά και να διευκολύνει την επόμενη έξοδο στις αγορές.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Τα σχέδια της κυβέρνησης για ανταλλαγή ομολόγων υψους 30 δισ. ευρώ δημιούργησε κλίμα ευφορίας στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους.

  Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 5,2%, με το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου να κλείνει κατά 20 μονάδες, υποχωρώντας κάτω από το όριο των 500 μονάδων βάσης (στις 494 μ.β.).

  Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 4,3%, ενώ η απόδοση του ομολόγου λήξης το 2019 βρέθηκε κάτω από το 3%.

  Σε μία ακόμη ένδειξη αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στα ελληνικά ομόλογα, αυξημένος ήταν και ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ, αγγίζοντας τα 3 εκατ. ευρώ.

  Οι στόχοι της κυβέρνησης

  Η αντικατάσταση υφιστάμενων ομολόγων ύψους 30 δισ. ευρώ που σχεδιάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές αποσκοπεί στο να βελτιώσει τη ρευστότητα των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά και να διευκολύνει την επόμενη έξοδο στις αγορές.

  Τραπεζικά στελέχη περιμένουν ότι η ανταλλαγή θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, θα αφορά σε 20 διαφορετικά ομόλογα. Οι τίτλοι αυτοί προέρχονται από τα ομόλογα του PSI και λήγουν έως το 2042.

  Πως θα γίνει η ανταλλαγή ομολόγων

  Η ανταλλαγή θα γίνει με νέα ομόλογα 5,10,15 και 20ετούς διάρκειας. Το επιτόκιο των ομολόγων θα είναι σταθερό και θα προσδιοριστεί με τέτοιο τρόπο, προκειμένου η συναλλαγή να είναι ουδέτερη τόσο για τους ομολογιούχους όσο και για το Ελληνικό Δημόσιο. Τούτο συνεπάγεται ότι οι ομολογιούχοι που θα δεχθούν ν΄ανταλλάξουν τα ομόλογα τους με τα νέα δεν πρόκειται να υποστούν ζημιά, αλλά ούτε και θα προσκομίσουν κάποιο κέρδος. Αντιστοίχως, από τη συναλλαγή αυτή το Δημόσιο Χρέος δεν πρόκειται να επηρεαστεί.

  Στέλεχη της αγορά εκτιμούν ότι η ολοκλήρωση της ανταλλαγής των υφιστάμενων ομολόγων θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της ρευστότητας της δευτερογενούς αγοράς. Ταυτόχρονα, θα δημιουργήσει, αυτό που τεχνικώς ονομάζεται «καμπύλη επιτοκίων», συμβάλλοντας συνακόλουθα, στην επάνοδο της χώρας στις αγορές.
  Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι η συναλλαγή θα μπορούσε να ολοκληρωθεί έως τις 13 Νοεμβρίου πριν δηλαδή ξεκινήσει ο τελικός κύκλος αξιολόγησης της οικονομίας από τους δανειστές.

  Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές τον περασμένο Ιούλιο μετά από αποχή περίπου 3 ετών, εκδίδοντας 5ετή ομόλογα συνολικού ύψους 3 δισ. ευρω. Σε κάθε περίπτωση όμως οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημόσιου τόσο για φέτος όσο και για το 2018, είναι πλήρως καλυμμένες από τα χρήματα του Τρίτου Προγράμματος. Σύμφωνα με αυτό, το 2019 για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους θα απαιτηθούν περίπου 19 δισ. ευρώ.

  Οικονομία