• Αναζήτηση
 • Βρυξέλλες: Εφικτό να υπάρξει SLA για την γ’ αξιολόγηση μέχρι τον Δεκέμβριο

  Την πεποίθηση ότι μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (SLA) για την γ' αξιολόγηση μπορεί να επιτευχθεί πριν από το τέλος του χρόνου, εξέφρασε ανώτερος αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες, κατά την ενημέρωση του Τύπου εν όψει του Eurogroup της 6ης Νοεμβρίου, στο οποίο οι θεσμοί θα ενημερώσουν για το πρώτο κύκλο επαφών τους στην Αθήνα. «Οι εισηγήσεις είναι ενθαρρυντικές και το πνεύμα εργασίας θετικό» υπογράμμισε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ωστόσο, ότι η Αθήνα έχει ακόμη «τεράστιο όγκο δουλειάς».

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Την πεποίθηση ότι μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff level agreement – SLA) για την τρίτη αξιολόγηση μπορεί να επιτευχθεί πριν από το τέλος του χρόνου, εξέφρασε ανώτερος αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες, κατά την ενημέρωση του Τύπου εν όψει του Eurogroup της 6ης Νοεμβρίου.

  Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι οι θεσμοί θα ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για την πρόοδο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της αποστολής στην Αθήνα, την περασμένη εβδομάδα.

  «Οι εισηγήσεις είναι ενθαρρυντικές και το πνεύμα εργασίας θετικό» υπογράμμισε ο εν λόγω αξιωματούχος, προσθέτοντας ωστόσο, ότι οι ελληνικές αρχές έχουν ακόμα «τεράστιο όγκο δουλειάς» να ολοκληρώσουν, δεδομένου ότι από τα συνολικά 113 προαπαιτούμενα που απομένουν στο πρόγραμμα τα 95 πρέπει να εκπληρωθούν σε αυτήν την αξιολόγηση.

  Ερωτηθείς εάν είναι δυνατό να υπάρξει συμφωνία πριν από το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου σημείωσε ότι αν και είναι νωρίς ακόμα για να πει κανείς, «τεχνικά» είναι εφικτό.

  «Είμαι αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί SLA πριν το τέλος του έτους στη βάση της εφαρμογής ενός σημαντικού αριθμού προαπαιτουμένων», ανέφερε ο αξιωματούχος, ενώ υπενθύμισε ότι η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει αργότερα καθώς η εφαρμογή κάποιων προαπαιτούμενων έχει συχνά «νομικές ή διοικητικές δυσκολίες».

  H τραπεζική ένωση στην ατζέντα του Eurogroup

  Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη ατζέντα της συνεδρίασης θα συζητηθούν δύο ζητήματα, το πρώτο είναι η τραπεζική ένωση με εισήγηση της επικεφαλής του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM), Ντανιέλ Νιουί που θα παρουσιάσει τα πεπραγμένα σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την πρόοδο ως προς το ταμείο εκκαθάρισης των τραπεζών και το δεύτερο η συνεισφορά της παιδείας στην παραγωγικότητα, στο πλαίσιο των θεματικών συζητήσεων των υπουργών.

  O αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε επίσης ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί και δεύτερο Eurogroup για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου με τη συμμετοχή επίσης των χωρών που δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στην ευρωζώνη, αλλά επιθυμούν να γίνουν μέλη της, καθώς επίσης της Κροατίας και της Τσεχίας που έχουν προσκληθεί από τον Ντόναλντ Τουσκ.

  Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθεί η εμβάθυνση της Οικονομική και Νομισματικής Ένωσης και συγκεκριμένα η τραπεζική ένωση και τα δημοσιονομικά ζητήματα, σε συνέχεια της συζήτησης που διεξήχθη στην προηγούμενη συνεδρίαση για το μετασχηματισμό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

  Τέλος, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι στη συνεδρίαση της Δευτέρας ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ θα καθορίσει τις λεπτομέρειες για τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου, η οποία θα λάβει χώρα στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων θα ξεκινήσει στα μέσα Νοεμβρίου, ενώ ο νέος πρόεδρος θα αναλάβει καθήκοντα στα μέσα Ιανουαρίου.

  Οικονομία