• Αναζήτηση
 • Brexit: Νοέμβριο η συζήτηση για τον νόμο αποχώρησης από ΕΕ

  Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το σχέδιο νόμου που θα καταργεί την υπεροχή του ευρωπαϊκού δικαίου στη Βρετανία, στο πλαίσιο της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit), θα αρχίσει να συζητείται στο κοινοβούλιο στις 14 Νοεμβρίου. Ο νόμος για την αποχώρηση από την ΕΕ «θα αρχίσει να εξετάζεται από κοινοβουλευτική επιτροπή την Τρίτη 14 Νοεμβρίου» ανέφερε σε ανακοίνωση εκπρόσωπος του υπουργείου για το Brexit, διευκρινίζοντας πως έχουν κατατεθεί σχεδόν 400 τροπολογίες.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το σχέδιο νόμου που θα καταργεί την υπεροχή του ευρωπαϊκού δικαίου στη Βρετανία, στο πλαίσιο της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit), θα αρχίσει να συζητείται στο κοινοβούλιο στις 14 Νοεμβρίου.

  Ο νόμος για την αποχώρηση από την ΕΕ «θα αρχίσει να εξετάζεται από κοινοβουλευτική επιτροπή την Τρίτη 14 Νοεμβρίου» ανέφερε σε ανακοίνωση εκπρόσωπος του υπουργείου για το Brexit, διευκρινίζοντας πως έχουν κατατεθεί σχεδόν 400 τροπολογίες.

  Το κυβερνητικό σχέδιο νόμου, ένα κρίσιμο κείμενο στη διαδικασία της εξόδου από την ΕΕ, είχε εγκριθεί σε πρώτη ανάγνωση στο βρετανικό κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο.

  Όμως η λεπτομερής εξέτασή του καθυστέρησε, επειδή, σύμφωνα με την κυβέρνηση, χρειαζόταν χρόνος για προκειμένου να μελετηθούν οι διάφορες τροπολογίες που είχαν κατατεθεί.

  Πολλοί βουλευτές, κυρίως προερχόμενοι από τη συντηρητική πλειοψηφία, επέκριναν τη μέθοδο που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση, που αποκτά, με αυτό τον νόμο, έκτακτες εξουσίες προκειμένου να προχωρήσει μόνη της στις απαραίτητες μεγάλες αλλαγές ώστε να ενσωματώσει εν μέρει την ευρωπαϊκή νομοθεσία στο βρετανικό δίκαιο.

  Όμως η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι διαθέτει ισχνή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και δεν έχει περιθώριο να επιτρέψει αποκλίσεις των βουλευτών της που θα έθεταν σε κίνδυνο την έγκριση του σχεδίου νόμου. Το τελευταίο αναμένεται να επιτρέψει στη Βρετανία να εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά μετά την έξοδο από την ΕΕ, η οποία προβλέπεται για τις 29 Μαρτίου 2019.

  Στο μεταξύ, ο αρμόδιος για το Brexit υπουργός, Ντέιβιντ Ντέιβις, δήλωσε σήμερα ότι το βρετανικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει για το αν θα αποδεχθεί ή όχι τη συμφωνία στην οποία θα καταλήξει η κυβέρνηση για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ έως τον Δεκέμβριο του 2018 ή τον Ιανουάριο του 2019, αν οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες προχωρήσουν όπως προβλέπεται.

  «Αν [η συμφωνία] ακολουθήσει το χρονοδιάγραμμα το οποίο αναμένει ή επιθυμεί ο (διαπραγματευτής της ΕΕ) Μπαρνιέ, που είναι ο Οκτώβριος του 2018, είναι πιθανό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ψηφίσει τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο… θα το έχουμε ενώπιον της [βρετανικής] Βουλής νωρίτερα, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό», είπε ο Ντέιβις στο κοινοβούλιο.

  Οικονομία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk