• Αναζήτηση
 • Αγώνας Δρόμου Μνήμης και Τιμής Σκοπευτήριο Καισαριανής

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Αγώνας Δρόμου Μνήμης και Τιμής Σκοπευτήριο Καισαριανής | tovima.gr

  Την Κυριακή 15-10-2017 μετείχα στον Αγώνα Δρόμου Μνήμης και Τιμής- Μπλοκ 15, Χαϊδάρι-Σκοπευτήριο Καισαριανής εις μνήμην των Νεκρών Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, (εκτελεσθέντων στην Καισαριανή) στο πλαίσιο της οργάνωσης του Μηνός Δρωμένων για την 73η Επέτειο από την αποχώρηση των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής από την Πόλη των Αθηνών, την 12η Οκτωβρίου 1944.

  Μου εζητήθη να παραχωρήσω συνέντευξη στην ΕΡΤ, την οποία έδωσα μετά το πέρας του αγώνος. Στην συνένετευξή μου εδήλωσα ότι ο Πατέρας μου εκτελέσθηκε στο Σκοπευτήριο την 10η Μαίου 1944 (όχι την 1η Μαϊου), αφού παρέμεινε έγκλειστος στο Χαϊδάρι επί επτάμηνο. Η αναμετάδοση στα δελτία ειδήσεων δεν περιελάμβανε αυτό το λεχθέν, διότι μετεδόθη μόνο μια φράση σχεδόν αυτής της συνεντεύξεως και η οποία παρέλειπε αυτή την σημαντική πληροφορία, δίδοντας την εντύπωση ότι εκτελέσθηκε την Πρωτομαγιά, το οποίο ουδόλως θα ήταν υποτιμητικό, αλλά οπωσδήποτε ανακριβές.

  Τα δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ της 15ης Οκτωβρίου περιείχαν δύο κραυγαλέες ανακρίβειες:

  1. Το μεσημβρινό δελτίο ανέφερε ότι ο Δρόμος Μνήμης και Τιμής- Μπλοκ 15 Χαϊδάρι- Καισαριανή (Σκοπευτήριο) οργανώθηκε για τους 200 κομμουνιστές που εκτελέσθηκαν την Πρωτομαγιά του 1944. Το βραδυνό δελτίο ανέφερε ότι ο Δρόμος οργανώθηκε για τους 200 πατριώτες που εκτελέσθηκαν την Πρωτομαγιά του 1944. Και οι δύο ανακοινώσεις είναι ανακριβείς.

  Ο Δρόμος αυτός οργανώθηκε από το ΥΠΕΘΑ και την Περιφέρεια Αττικής, όπως και πέρυσι, όχι μόνο για τους 200 κομμουνιστές/πατριώτες που εκτελέσθηκαν την Πρωτομαγιά του 1944 αλλά για ΟΛΟΥΣ τους Εκτελεσθέντες στην Καισαριανή Αγωνιστές από το Μπλοκ 15 (Μπλοκ των μελοθανάτων) συμπεριλαμβανομένων των 200 αλλά και για όλους τους εγκλείστους στο Χαϊδάρι Αγωνιστές.

  2. Εσφαλμένα επίσης ανεφέρθη και στα δύο δελτία ότι ο αδελφός του Αγωνιστού και Ήρωος Μανώλη Γλέζου, Νίκος ήταν μεταξύ των 200 της Πρωτομαγιάς. Ο Νίκος Γλέζος εκτελέσθηκε την 10η Μαϊου 1944, μαζί με τον Πατέρα μου και 78 άλλους άνδρες και 12 γυναίκες.

  Θα ήθελα εδώ να εκφράσω τις ευχαριστίες μου σε όσους παρέστησαν στην εκδήλωση όπως ο Αναπληρωτής ΥΠΕΘΑ Κος Βίτσας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτου Κος Τόσκας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κος Τσιρώνης, η Περιφερειάρχης Αττικής Κα Δούρου, η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κα Αυλωνίτου εκ μέρους του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, η Βουλευτής Κα Καραμανλή εκ μέρους της ΝΔ, η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κα Καφαντάρη, Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης καθώς και εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης. Επίσης παρευρέθησαν η ειδική γραμματεύς του ΥΠΕΘΑ Κα Παπαλεωνίδα, ο Αντιστράτηγος Κος Φλώρος Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο Αντιστράτηγος Κος Μανούρης Γενικός Επιθεωρητής Στρατού εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΣ, ο Υποναύαρχος ΠΝ Κος Λυμπέρης, εκπρόσωπος Αρχηγού ΓΕΝ, ο Ταξίαρχος Κος Φασουλάς εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΑ, από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ) ο Μανώλης Γλέζος και ο Γραμματεύς Κος Στέφ. Ληναίος και ο Αντιστράτηγος ε.α. Κος Αλευρομάγειρος. Επίσης παρέστησαν ο Διοικητής και ο Υποδιοικητής του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου κκ Περβολαράκης και Καρατσικάκης και από το ΑΣΑΕΔ ο Διευθυντής, Πλοίαρχος Κος Ανδριόπουλος (παλαιός πρωταθλητής στίβου) και ο εκ των εχόντων την φροντίδα από πλευράς ΑΣΑΕΔ, λόγω της συμμετοχής των αθλητών διαφόρων Στρατιωτικών Σχολών, (επίσης παλαιός πρωταθλητής στίβου) Κος Μπίσμας.

  Ζητώ συγγνώμη από παραστάντες τους οποίους έχω παραλείψει αλλά τους ευχαριστώ ομοίως.

  Γνώμες
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk