Πώς θα χαρακτηρίζατε εσείς έναν άνθρωπο 65 ετών; Ηλικιωμένο, ίσως, αφού ανήκει – σύμφωνα με τους γενικευμένους χαρακτηρισμούς – στην τρίτη ηλικία; Σίγουρα υπάρχουν εξηνταπεντάρηδες στο περιβάλλον σας, οι οποίοι πιθανότατα είναι άνθρωποι με έντονη κοινωνική ζωή, δραστήριοι, εργαζόμενοι και εξοικειωμένοι σε ένα βαθμό με τις νέες τεχνολογίες. Οι σημερινοί εξηνταπεντάρηδες καταρρίπτουν τον χαρακτηρισμό «ηλικιωμένοι», αφού μοιάζουν και συμπεριφέρονται ως νεότεροι.

Παρά την γενική τους καλή εικόνα και διάθεση, οι άνθρωποι άνω των 65 αρχίζουν να παρουσιάζουν προβλήματα, αφού το σώμα τους έχει (εκ των πραγμάτων) αρχίσει να γερνά. Ποια είναι τα πιο συχνά;

1. Αστάθεια. Είναι η βασικότερη αιτία πτώσεων και τραυματισμού των ηλικιωμένων. Πολλοί είναι οι αιτιολογικοί παράγοντες, όπως οι παρενέργειες φαρμάκων, η διαταραχή όρασης, η αρθρίτιδα, η ζάλη, η αδυναμία και η υποθρεψία.

2. Διαταραχές όρασης, οι οποίεςπροκαλούν αστάθεια και ζάλη.

3. Διαταραχές ακοής, οι οποίεςπροκαλούν ζάλη, απομόνωση, ενώ συχνά προκαλούν και ατυχήματα.

4. Διαταραχές μνήμης, που προκαλούν προβλήματα στην καθημερινότητα έως και αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης, με ακρογωνιαίο λίθο την νόσο του Αλτζχάιμερ.

5. Οστεοπόρωση, η οποία κάνει τα οστά εύθραυστα και αυξάνει τον κίνδυνο των καταγμάτων.

6.Ζάλη, η οποία προκαλεί απομόνωση, αστάθεια ενώ μπορεί να προκαλέσει ακόμα και κατάθλιψη.

7. Διαταραχές ύπνου, που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής και συμβάλλουν σε πτώσεις, τραυματισμούς, υπέρταση και άλλα προβλήματα υγείας.

8. Ακράτεια ούρων. Η αδυναμία ελέγχου της ουροδόχου κύστεως είναι ένα από τα συχνότερα προβλήματα των ηλικιωμένων, ιδιαίτερα των γυναικών, και είναι συνήθως ένα πρόβλημα που δεν αναφέρεται ούτε συζητείται. Προκαλεί πτώσεις, κατάθλιψη και απομόνωση.

9. Διαταραχές θρέψης.Η απώλεια βάρους είναι συνήθης στους ηλικιωμένους.Οφείλεται σε διαταραχές γεύσης, ελάττωση όρεξης και στην κατάθλιψη. Προκαλεί αδυναμία, διαταραχές στα οστά και πτώσεις.


Η κυρία Νατάσα Κουτσούρη είναι Διευθύντρια Α’ Παθολογικού Τμήματος Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center