• Αναζήτηση
 • Πού χάθηκε ο Κιμ;

  Αυτός ο ακριβοπληρωμένος αμερικανό-κορεάτης σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών (ανακάλυψη του Γιάννη

  Πού χάθηκε ο Κιμ; | tovima.gr
  Αυτός ο ακριβοπληρωμένος αμερικανό-κορεάτης σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών (ανακάλυψη του Γιάννη Βαρουφάκη) έχει μαθαίνω να φανεί στο υπουργείο από τον περασμένο Ιούλιο. Τι έγινε; Εξαφανίστηκε ή τον εξαφάνισαν; Εάν συμβαίνει το δεύτερο γιατί δεν βγαίνει ο Ευ. Τσακαλώτος να το ανακοινώσει ώστε να γλιτώσει και τις απαντήσεις από τις δεκάδες ερωτήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης που κατέθεσαν στη βουλή για το τι δουλειά κάνει ακριβώς ο Γκλέν Κιμ, πόσα αμείβεται, τι συμβόλαιο έχει και κυρίως τι είδους συμβουλές παρέχει. Εάν όμως συμβαίνει το πρώτο τότε θα πρέπει να δοθεί μια εξήγηση για το λόγο που εξαφανίστηκε. Οπως και νάχει το πράγμα ο περιβόητος κ. Κιμ είναι άφαντος. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;
  ***
  Εψαξα, ρώτησα και έμαθα: Κατά μία εκδοχή παραμένει ως σύμβουλος, βρίσκεται στο εξωτερικό, πλην όμως με περιορισμένες αρμοδιότητες και βεβαίως με περιορισμένο μισθό. Κατά άλλη εκδοχή (και αυτή την υποστηρίζουν οι «φαρμακόγλωσσοι»  του υπουργείου Οικονομικών) ο κ. Κιμ πρόκειται να ταξιδεύσει στην Ουάσιγκτον μετέχοντας στην ελληνική αντιπροσωπεία στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ. Μάλιστα, μου λένε ότι έχουν ήδη βγάλει το εισιτήριό του το οποίο να σημειώσω δεν είναι one-way, αλλά με επιστροφή στο Λονδίνο. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι κάποια στιγμή ο κ. Τσακαλώτος θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα με τον Κορεάτη, ώστε να πάψουν και οι φήμες που τον ακολουθούν. Και κυρίως να μας πει τέλος πάντων ποια ήταν η αμοιβή του τόσο καιρό που συμβουλεύει άφαντος. Μια αμοιβή την οποία πλήρωσαν οι φορολογούμενοι.
  Ετοιμάζουν ταξίδι στο ΔΝΤ
  Αφού ήρθε ο λόγος για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, σας πληροφορώ ότι την επόμενη εβδομάδα δεν μεταβαίνουν στην αμερικανική πρωτεύουσα μόνον οι Ευ. Τσακαλώτος και Γ. Χουλιαράκης. Στην Ουάσιγκτον ετοιμάζονται να στρατοπεδεύσουν και Ελληνες τραπεζίτες προκειμένου να έχουν σειρά επαφών με υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζικών οργανισμών, αλλά και με τους θεσμούς. Επικεφαλής τους   αναμένεται να είναι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και Πρόεδρος της Eurobank Νίκος Καραμούζης, οποίος, πληροφορούμαι ότι θα απευθύνει και μαζικό προσκλητήριο για επενδύσεις στους ξένους ομολόγους του. Να ξέρετε ότι το ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες είναι μεγάλο και δεν αποκλείεται να είναι ένα από τα σημαντικά θέματα που θα συζητηθούν στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ.
  ***
  Βεβαίως εάν ρωτήσει κανείς τον κ. Τσακαλώτο για τις τράπεζες μάλλον θα αποφύγει να πει μια εμπεριστατωμένη εκτίμηση. Διότι μου λένε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών (και πολύ αγαπητός στους συναδέλφους του στο Eurogroup) ως ακραιφνής ριζοσπάστης αρνείται συνειδησιακά να καταπιαστεί με το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το μόνο που τον σώζει είναι πως το επιτελείο του που ασχολείται με τα τραπεζικά συστήματα είναι καλά καταρτισμένο. Αλλά τι να σου κάνουν κι΄ αυτοί; Μαθαίνω ότι του αποστέλλουν δεκάδες σημειώματα, ειδικά το τελευταίο διάστημα, πλην όμως δεν τυγχάνουν της απαραίτητης προσοχής από τον υπουργό. Μήπως (λέω εγώ) επειδή είναι γραμμένα στα ελληνικά ή μήπως επειδή ο υπουργός είναι προσηλωμένος στην τρίτη αξιολόγηση που επιδιώκει η κυβέρνηση να την κλείσει έως τις 4 Δεκεμβρίου. Εάν καθυστερήσει, τότε καλύτερα να μην σας πω τι συνέπειες…
  Αναβολή ανασχηματισμού
  Αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας έχει στραμμένη την προσοχή του στην Γ΄αξιολόγηση. Εδωσε ήδη τις δέουσες εντολές, έχει τοποθετήσει επιτελείο για να παρακολουθεί τους υπουργούς, γνωρίζει ότι σε λίγες ημέρες έρχεται η Ντέλια με τους Θεσμούς και ετοιμάζεται μου λένε να τα δώσει όλα. Να σκεφτείτε ότι λόγω της αξιολόγησης ανέβαλε και τον ανασχηματισμό (επιβεβλημένο για πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ) και έτσι ορισμένοι υπουργοί που βρίσκονταν στην έξοδο πήραν, λόγω αξιολόγησης, παράταση.
  Νέος ρόλος στο Μαξίμου
  Ετσι ο Πρωθυπουργός μη μπορώντας να κάνει τώρα τον ανασχηματισμό αναβαθμίζει το επιτελείο του στο Μέγαρο Μαξίμου. Η τοποθέτηση του Θανάση Καρτερού δίπλα του έχει ευρύτερη σημασία. Διότι ο πρώην αρθρογράφος της Αυγής, δεν πάει στο Μέγαρο Μαξίμου για να συντάσσει ανακοινώσεις ή τα γνωστά σ΄όλους μας non papers, δουλειά που έκανε ο Θ. Μιχόπουλος (που αποχώρησε), αλλά θα έχει ένα ευρύτερο ρόλο στην επικοινωνιακή στρατηγική του Μαξίμου, της κυβέρνησης και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα. Ετσι εάν αντιληφθείτε ότι η κυβέρνηση σκληραίνει τη στάση της  έναντι της αντιπολίτευσης να γνωρίζετε ακριβώς τι είχε προηγηθεί.
  Ατύχημα σε γαλάζιο εισηγητή
  Αυτό που γίνεται στη ΝΔ με το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου δεν έχει προηγούμενο. Κανένας από τους γαλάζιους βουλευτές δεν ξέρει ακόμα τι θα ψηφίσει. Θα ψηφίσει συντεταγμένα ή κατά συνείδηση, όπως συνέβη με το σύμφωνο συμβίωσης; Ή μήπως θα περιμένει τις προτάσεις που θα καταθέσει πρώτα η ηγεσία του κόμματος και μετά θα αποφασίσει; Συνέβη όμως και το απρόοπτο σ΄αυτό το νομοσχέδιο. Ο εισηγητής της ΝΔ Κ. Καραγκούνης έπεσε και χτύπησε. Μαθαίνω ότι ίσως χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Ετσι δεν είναι τυχαίο ότι αντικαταστάθηκε από τον Γ. Παναγιωτόπουλο και ακόμα ίσως χρειαστεί να αναβληθεί και η ψήφιση του νόμου, έως ότου προετοιμαστεί επαρκώς ο αντικαταστάτης βουλευτής και πιθανόν να πάει την προσεχή εβδομάδα.
  Στη φωλιά των Καραμανλήδων
  Ο Κυρ. Μητσοτάκης πάντως έχει προγραμματίσει περιοδεία την Πέμπτη στη «φωλιά» των Καραμανλήδων, στις Σέρρες. Δεν πρόκειται να επισκεφθεί την Πρώτη Σερρών (θα το κάνει στο μέλλον παρουσία και του Κ. Καραμανλή), αλλά θα κάνει κάτι που για πρώτη φορά κάνει πολιτικός και αρχηγός κόμματος. Θα επισκεφθεί το Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας, στο Νέο Σκοπό και θα συνομιλήσει  και με τα παιδιά που βρίσκονται εκεί καθώς και με τους δασκάλους τους. Να σημειώσω ότι πρόκειται για ένα σημαντικό κέντρο το οποίο χρηματοδοτείται από το Ιδρυμα Νιάρχος. Επίσης ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί επιχειρήσεις στην περιοχή, θα μιλήσει σε συγκέντρωση και θα πιει ένα καφέ με  τα κομματικά στελέχη.
  Γνώμες