Οι περισσότερες έρευνες της διαΝΕΟσις προσπαθούν να απαντήσουν άμεσα ή έμμεσα στο ερώτημα «πώς θα έρθει η ανάπτυξη;». Στον ενάμιση χρόνο λειτουργίας μας έχουμε δημοσιεύσει 18 έρευνες και έχουμε διαπιστώσει ότι οι τρόποι δεν είναι λίγοι. Οι προϋποθέσεις είναι πολλές, οι θεσμικές και άλλες παρεμβάσεις που πρέπει να μεσολαβήσουν είναι δύσκολες, αλλά τα πράγματα που πρέπει να γίνουν για να έρθει υγιής και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη στη χώρα είναι λίγο-πολύ συγκεκριμένα.
Μερικά είναι πιο εύκολα από άλλα.
Σε αυτήν εδώ την έρευνα παρουσιάζουμε μια αγορά που αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας. Σήμερα η Ελλάδα, ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου, βλέπει να μπαίνουν στην οικονομία της λιγότερα από 500 εκατ. ευρώ από την κρουαζιέρα κάθε χρόνο.
Βλέποντας το μέγεθος της αγοράς, το τι έχουν κάνει ξένα λιμάνια που έχουν μικρότερο μέγεθος ή βρίσκονται σε προορισμούς λιγότερο ελκυστικούς από τους δικούς μας, μπορεί κάποιος να φανταστεί ότι το περιθώριο ανάπτυξης είναι πολύ μεγάλο.
Τα 60 εκατ. ευρώ τον χρόνο επιπλέον μόνο από το home porting στον Πειραιά που προδιαγράφει η έρευνα είναι ένας απόλυτα ρεαλιστικός, σχεδόν συντηρητικός στόχος για τα αμέσως επόμενα χρόνια.
Ωστόσο, ένας στρατηγικός σχεδιασμός που θα καταγράφει τις ανάγκες, θα προσελκύει τις επενδύσεις, θα έρχεται σε διάλογο με τους φορείς της αγοράς, θα εκμεταλλεύεται κάθε πιθανή πηγή χρηματοδότησης και θα υλοποιείται με συνέπεια και επαγγελματισμό οφείλει να στοχεύει πολύ υψηλότερα.
Οπως αναφέρουν τα στοιχεία, έχουμε το 11% της επιβατικής κίνησης στην αγορά της Μεσογείου και μόνο το 6% του home porting. Γιατί να μη στοχεύσουμε στο 11% του home porting; Με τις σωστές κινήσεις η Ελλάδα θα μπορούσε να υπερδιπλασιάσει τα έσοδά της στη συγκεκριμένη αγορά τα επόμενα χρόνια.
Είμαστε υποχρεωμένοι να το προσπαθήσουμε. Γιατί αν δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε τα έσοδα που δικαιούμαστε από αγορές στις οποίες έχουμε ήδη συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως η αγορά της κρουαζιέρας, τότε πώς ακριβώς θα διεκδικήσουμε την είσοδο σε άλλες αγορές, ή άλλες μεγάλες ξένες επενδύσεις;
Αν η χώρα δεν μπορεί να βγάλει λεφτά ούτε από την κρουαζιέρα, τότε από πού ακριβώς περιμένουμε να μας έρθει η ανάπτυξη;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ