• Αναζήτηση
 • Δραγασάκης: Η στάση του ΔΝΤ προκαλεί σύγχυση

  Πανέτοιμη να προχωρήσει στην έγκαιρη ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης χαρακτήρισε την ελληνική κυβέρνηση ο Γιάννης Δραγασάκης και ζήτησε και οι δανειστές να αναλάβουν τις ευθύνες τους, σημειώνοντας ότι και στο παρελθόν οι καθυστερήσεις στο κλείσιμο των προηγούμενων αξιολογήσεων δεν οφείλονταν στην Ελλάδα αλλά στις διαφωνίες των εταίρων μας.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Πανέτοιμη να προχωρήσει στην έγκαιρη ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης χαρακτήρισε την ελληνική κυβέρνηση ο Γιάννης Δραγασάκης και ζήτησε και οι δανειστές να αναλάβουν τις ευθύνες τους, σημειώνοντας ότι και στο παρελθόν οι καθυστερήσεις στο κλείσιμο των προηγούμενων αξιολογήσεων δεν οφείλονταν στην Ελλάδα αλλά στις διαφωνίες των εταίρων μας.

  Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ο Γ. Δραγασάκης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση από την πλευρά της μέχρι τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, τον Νοέμβριο, θα έχει ολοκληρώσει το 80% των προαπαιτούμενων.

  Αναφερόμενος στις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα είπε ότι «ο κ. Ντάισελμπλουμ μίλησε ευθέως για «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα, κάτι άκρως ενθαρρυντικό. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται η κυβέρνηση. Τον Αύγουστο του 2018 θα λήξει το ειδικό καθεστώς επιτροπείας. Η έξοδος από τα Μνημόνια είναι προϋπόθεση για να σχεδιάσει η χώρα το μέλλον της». 

  Κληθείς να σχολιάσει το  κατά πόσο το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών θα επηρεάσει την εν εξελίξει διαπραγμάτευση, ο κ. Δραγασάκης τόνισε πως πλέον η διαπραγμάτευση έχει αποκτήσει τη δική της δυναμική και δεν επηρεάζεται από τις εξελίξεις, ενώ παράλληλα εκτίμησε πως και η Γερμανία όπως και υπόλοιποι εταίροι επιθυμούν τη λήξη των προγραμμάτων της Ελλάδας και το τέλος της επιτροπείας.

  Ωστόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σχολίασε αυτό καθαυτό το εκλογικό αποτέλεσμα υπογραμμίζοντας πως «δυστυχώς επιβεβαιώνει ότι η Ευρώπη όπως λειτουργεί δρα ως ‘θερμοκήπιο’ για την ακροδεξιά». Υπενθύμισε πάντως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από αρκετό καιρό σημείωνε πως η Ευρώπη ή θα αλλάξει ή θα διαλυθεί. Ο κ. Δραγασακης υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθεί «ένας προοδευτικός πόλος σε κλίμακα Ευρώπης για να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις που υπάρχουν μπροστά μας» και συμπλήρωσε πως «καθένας μόνος του δεν μπορεί ν’ αλλάξει πολλά στην Ευρώπη. Είναι απαραίτητες ευρύτερες συμμαχίες που ν’ απαντούν στις ανάγκες των κοινωνιών».

  Απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και τα ερωτηματικά από το Δ.Ν.Τ ο Γ. Δραγασακης είπε «η κυβέρνηση έκανε ό,τι χρειαζόταν ώστε οι τράπεζες να ξαναγίνουν τρέπεζες. Το 2015 οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν επιτυχώς. Την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση επιβεβαίωσαν οι αρμόδιοι ευρωπαικοί θεσμοί. Έκτοτε υπάρχουν μόνο θετικές εξελίξεις για τη χώρα και οικονομία».

  Γενικά για τη στάση του Δ.Ν.Τ στο θέμα των ελληνικών τραπεζών, ο κ Δραγασάκης είπε πως όταν η Κύπρος βγήκε από το μνημόνιο δεν ζητήθηκε περαιτέρω έλεγχος των τραπεζών, και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναρωτήθηκε μήπως ενδεχομένως κάποιοι επιθυμούν μέσω της Ελλάδας να λύσουν αλλά θέματα, όπως για παράδειγμα την παραμονή ή όχι του Δ.Ν.Τ στην Ευρώπη.

  Πάντως αναφερθείς και στην αντίδραση του Χρηματιστηρίου αναφορικά με τις τραπεζικές μετοχές είπε: «Η στάση του ΔΝΤ έχει προκαλέσει σύγχυση. Είναι καθήκον όλων των αρμόδιων Θεσμών και Αρχών να αποκρούσουν αποσταθεροποιητικές ενέργειες».

  Σχετικά με το πόρισμα της ΤτΕ για την τράπεζα Πειραιώς, σημεία του οποίου είδαν το φως της δημοσιότητας, ο κ. Δραγασακης επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης λέγοντας ότι «από θέση αρχής, η κυβέρνηση τηρεί απαρέγκλιτη στέση υπέρ της πλήρους διαφάνειας στον τραπεζικό χώρο», ωστόσο -όπως διευκρίνισε- πόρισμα η κυβέρνηση δεν έχει στα χέρια της. Καταλόγισε πάντως ανεύθυνη διαχείριση των πληροφοριών σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο δεν έχει ούτε την υποστήριξη ούτε την ανοχή της κυβέρνησης. «Όχι στο κουκούλωμα, όχι στην ενοχοποίηση αλά καρτ», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Δραγασακης. Αλλά, «Σημαντικά θέματα όμως -και για τον τραπεζικό χώρο- δεν μπορούν να προσεγγίζονται μέσω διαρροών, που φανερώνουν ανεύθυνη διαχείριση», σχολίασε κλείνοντας.

  Τέλος αναφερόμενος στο Ελληνικό ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα προχωρήσει. «Η επένδυση στο Ελληνικό θα γίνει. Χωρίς όμως να παρακάμπτονται οι θεσμοθετημένες διαδικασίες. Ούτε αυτές όμως να διαρκούν αενάως. Κάθε πλευρά πρέπει να κατανοήσει τις ανησυχίες της άλλης», ανέφερε χαρακτγηριστικά, ενώ θέλοντας να μετριάσει τις ανησυχίες όσον αφορά τις αρχαιότητες ο κ. Δραγασάκης έφερε το παράδειγμα του Μετρό, λέγοντας ότι και σε αυτό το έργο βρέθηκαν αρχαιότητες, υπήρξε σεβασμός, και το έργο προχώρησε και ολοκληρώθηκε επιτυχώς.  Ο κ. Δραγασάκης πρόσθεσε ότι μπορεί να εφαρμοστεί στο μέλλον ένα λειτουργικό μοντέλο διαβούλευσης στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι απόψεις και των ειδικών και των αρμοδίων αρχών ώστε να μην καθυστερούν τα έργα αλλά να κινούνται σε ένα πλαίσιο κανόνων.

  Οικονομία
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk