• Αναζήτηση
 • Ανταγωνιστικότητα: Παρέα με Γουατεμάλα και Μπουτάν η Ελλάδα

  Eπιδόσεις παραπλήσιες με κράτη όπως η Σρι Λάνκα, η Γουατεμάλα και το Μπουτάν καταγράφει η Ελλάδα στο θέμα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της.

  Eπιδόσεις παραπλήσιες με κράτη όπως η Σρι Λάνκα, η Γουατεμάλα και το Μπουτάν καταγράφει η Ελλάδα στο θέμα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της.
  Σύμφωνα με την έκθεση Global Competitiveness Report 2017 – 2018 του World Economic Forum η Ελλάδα καταλαμβάνει την 87η θέση μεταξύ 137 χωρών, στην παγκόσμια κατάταξη των πιο ανταγωνιστικών οικονομιών του κόσμου, υποχωρώντας κατά μία θέση σε σχέση με πέρσυ (86η).
  Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα κινείται -με αυξομειώσεις- κοντά στην 80η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, όταν την περίοδο 2003 – 2004 είχε πετύχει την καλύτερή της επίδοση καταλαμβάνοντας την 35η θέση μεταξύ όμως 102 χωρών που είχαν αξιολογηθεί.
  Οι πιο προβληματικοί παράγοντες που καθηλώνουν την ελληνική οικονομία σύμφωνα με την έρευνα είναι οι φορολογικοί συντελεστές, η αναποτελεσματική κρατική γραφειοκρατία, το φορολογικό πλαίσιο, οι ασταθείς πολιτικές, η αστάθεια στη διακυβέρνηση, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, η διαφθορά, οι ανεπαρκείς υποδομές, η αδυναμία παραγωγής καινοτομίας και οι περιορισμοί στην αγορά εργασίας.
  Ειδικότερα, Η έκθεση αξιολογεί τις επιδόσεις των 137 χωρών/ οικονομιών σε τρεις βασικούς Άξονες: «Βασικές Απαιτήσεις», «Ενισχυτές Απόδοσης» και «Καινοτομία και Πολυπλοκότητα».
  Από την ανάλυση των επιδόσεων της Ελλάδας στους τρεις βασικούς Άξονες, προκύπτει, ότι η χώρα καταλαμβάνει την 70η θέση στις «Βασικές Απαιτήσεις», την 77η θέση στους «Ενισχυτές Απόδοσης» και την 71η θέση στην «Καινοτομία και Πολυπλοκότητα».
  Από τους επιμέρους Πυλώνες του Global Competitiveness Report 2017 – 2018 του World Economic Forum, η Ελλάδα βρίσκεται στην 87η θέση στον τομέα «Θεσμικά Όργανα», στην 38η στις «Υποδομές», καταλαμβάνει την 131η θέση στο «Μακροοικονομικό Περιβάλλον», την 48η θέση στην «Υγεία και Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση», την 45η θέση στην «Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και Κατάρτιση», την 93η θέση στην «Αποτελεσματικότητα της Αγοράς Αγαθών».
  Επίσης, η ελληνική οικονομία κατατάσσεται στην 110η θέση όσον αφορά την «Αποδοτικότητα της Αγοράς Εργασίας», στην 133η θέση στην «Οικονομική Ανάπτυξη της Αγοράς», έρχεται 50η στην «Τεχνολογική Ετοιμότητα», 58η στο «Μέγεθος της Αγοράς», ενώ καταλαμβάνει την 73η θέση στην «Πολυπλοκότητα των Επιχειρήσεων» και βρίσκεται στην 75η θέση μεταξύ 137 χωρών στην «Καινοτομία».
  Στην πρώτη δεκάδα των πιο ανταγωνιστικών οικονομιών βρίσκονται: η Ελβετία, οι ΗΠΑ, η Σιγκαπούρη, η Ολλανδία, η Γερμανία, το Χονγκ- Κονγκ,η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία και η Φινλανδία.
  Οικονομία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk