• Αναζήτηση
 • Εκτός διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος η Ελλάδα

  Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν την Δευτέρα να κλείσουν την πειθαρχική διαδικασία σε βάρος της Ελλάδας για το υπερβολικό δημοσιονομικό έλλειμμα μετά την βελτίωση της δημοσιονομικής της θέσης.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν την Δευτέρα να κλείσουν την πειθαρχική διαδικασία σε βάρος της Ελλάδας για το υπερβολικό δημοσιονομικό έλλειμμα μετά την βελτίωση της δημοσιονομικής της θέσης.

  Οι χώρες της ΕΕ υποστήριξαν την πρόταση της Κομισιόν να τερματίσει την διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για τη χώρα.

  «Μετά από πολλά χρόνια σημαντικών δυσκολιών, τα οικονομικά της Ελλάδας είναι σε πολύ καλύτερη θέση. Για αυτό το λόγο, η σημερινή απόφαση είναι καλοδεχούμενη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας, Toomas Toniste σε ανακοίνωση.

  Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 12 Ιουλίου. Ακολούθησε το πράσινο φως των επιτελών των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (EFC), που έδωσε θετική εισήγηση για την έναρξη της διαδικασίας εξόδου της Ελλάδας από τη διαδικασία. Μετά το ΕFC, τη σκυτάλη πήραν οι πρέσβεις των κρατών – μελών στην Ε.Ε. (Coreper). Και τελικά σήμερα, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, οι υπουργοί επικύρωσαν την απόφαση.

  Μοσκοβισί: Αναγνώριση των τεράστιων θυσιών του ελληνικού λαού

  Την ανάγκη να κλείσει «ομαλά», γρήγορα και «χωρίς περιττό δράμα» η τρίτη αξιολόγηση, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι, επισημαίνει ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, στην ανακοίνωσή του για το κλείσιμο της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα.

  Ο κ. Μοσκοβισί τονίζει ότι η σημερινή απόφαση για το κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα «είναι η αναγνώριση των τεράστιων προσπαθειών και θυσιών που έκανε ο ελληνικός λαός»

  Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του επιτρόπου Οικονομίας, για την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος έχει ως εξής:

  «Η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου για το κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα είναι η αναγνώριση των τεράστιων προσπαθειών και θυσιών που έκανε ο ελληνικός λαός για να αποκαταστήσει τη σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών της χώρας. Το έλλειμμα υπερέβη το 15% του ΑΕΠ το 2009, το οποίο μετατράπηκε σε πλεόνασμα 0,7% πέρυσι και το 2017 έχουμε προβλέψει έλλειμμα 1,2%. Εν ολίγοις, η διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος έχει διάρκεια. Αυτή η ανάκαμψη δεν έχει προηγούμενο στην Ευρώπη.

  Από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης την άνοιξη, η Ελλάδα έκανε μια πρώτη δοκιμαστική επιστροφή στις αγορές και το ΔΝΤ επιβεβαίωσε την καταρχήν βούλησή του να υποστηρίξει ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα. Μέχρι στιγμής φέτος η ανάκαμψη είναι ενθαρρυντική, υποδεικνύοντας ότι επιτέλους είναι στο χέρι μας.

  Πρέπει τώρα να διασφαλίσουμε ότι αυτή η θετική ορμή θα διατηρηθεί. Όπως είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες, η εμπιστοσύνη είναι εύθραυστη και πρέπει να καλλιεργηθεί, χρειάζεται εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ όλων των θεσμικών οργάνων και των ελληνικών Αρχών για να διασφαλιστεί η ομαλή και ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, χωρίς περιττό δράμα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το προσεχές καλοκαίρι και για το άνοιγμα ενός νέου και αισιόδοξου κεφαλαίου για την Ελλάδα και τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της».

  Οικονομία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk